Lemonade Falls
- Metaxa (100 ml)
- Cytryna - 1 sztuka (70 g)
- Limonka (30 g)
- Lód (50 g)
- Cukier - 1 łyżka stołowa (10 g)
Przepis na lemonade falls krok po kroku
Z cytryny wyciśnij sok.
Sok z cytryny rozcieńcz szklanką przegotowanej wody. Do lemoniady dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
Do dwóch szklanek włóż po kilka kostek lodu.
Następnie wlej metaxę i uzupełnij wcześniej przygotowaną lemoniadą.
Składniki delikatnie wymieszaj.
Limonkę dokładnie wyszoruj i pokrój w plasterki.
Lemonade Falls udekoruj plasterkami limonki.
Więcej informacji na temat lemonade falls
Lemonade Falls to doskonała propozycja na drinka, który przygotujesz samodzielnie w domu. Najlepsze Lemonade Falls świetnie sprawdzi się jako drink na imprezę za znajomymi. Proporcje do przygotowania drinka są dowolne, jednak warto przygotować ją zgodnie z przepisem. Sprawdzony przepis na Lemonade Falls jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania drinka potrzebne będą następujące produkty: przegotowana woda, cytryna, metaxa, limonka, lód oraz cukier.
A jak zrobić Lemonade Falls? Z cytryny wyciśnij sok. Sok z cytryny rozcieńcz szklanką przegotowanej wody. Do lemoniady dodaj cukier i składniki wymieszaj. Do dwóch szklanek włóż po kilka kostek lodu. Następnie wlej metaxę i uzupełnij wcześniej przygotowaną lemoniadą. Składniki delikatnie wymieszaj. Limonkę dokładnie wyszoruj i pokrój w plasterki. Lemonade Falls udekoruj plasterkami limonki.
Metaxa to grecki alkohol z domieszką wina muskatowego. Alkohol ten wzbogacany jest ekstraktem z ziół oraz płatkami róż. Metaxa swój aromat zawdzięcza długiemu leżakowaniu w dębowych beczkach. Metaxa oznaczana jest 3, 5, 7 i 12 gwiazdkami, które oznaczają wiek najstarszego destylatu w składzie trunku.
Cytryna jest produktem spożywczym, który charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w niej witaminę C, która poprawia naszą odporność. Witamina ta jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Witamina C wpływa również na zmniejszone ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów. Obecność witaminy E, potasu, magnezu, sodu i żelaza wpływa na przeciwnowotworowe właściwości cytryny. Dodatkowo spożywanie cytryny wpływa na zwiększoną produkcję śliny, a co za tym idzie, pobudza ona procesy trawienne i sprzyja odchudzaniu.
Podsumowując wiesz już jak się robi pyszny Lemonade Falls z sokiem cytrynowym. Drink warto podać na imprezach ze znajomymi. Produkty niezbędne do wykonania drinków dostępne są w większości sklepów spożywczych. Napojów alkoholowych nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz osoby niepełnoletnie.
Alergeny w lemonade falls
Lista alergenów dla Lemonade Falls przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na Lemonade Falls nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- metaxa
Wartości odżywcze lemonade falls
Lemonade Falls to doskonała propozycja na smaczny drink. Napoju z alkoholem nie powinny spożywać osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.