Lasagne ze szpinakiem i feta
- Szpinak (500 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Ser Feta (50 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżka (20 ml)
- Masło (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Makaron do lasagne (300 g)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Ser parmezan (50 g)
Przepis na lasagne ze szpinakiem i feta krok po kroku
Świeży szpinak umyj, osusz i posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek.
Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie.
Dodaj pokruszoną fetę do szpinaku i wymieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku.
W rondelku rozpuść masło na małym ogniu.
Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie gładka masa.
Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.
W naczyniu żaroodpornym rozprowadź cienką warstwę sosu beszamelowego. Ułóż warstwę makaronu lasagne.
Na przemian układaj warstwę szpinaku, beszamelu i makaronu.
Piecz lasagne przez 30 minut w piekarniku w 180 st. C.
-
Lasagne
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Lasagne bolognese
-
Lasagne wegetariańska
-
Sos beszamelowy do lasagne
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z bakłażanami
-
Lasagne z cukinii
-
Domowa lasagne
-
Lazania z mięsem mielonym
-
Lasagne warzywna
-
Lazania z cukinii
-
Wegańska lasagne
-
Lasagne z cukinią
-
Lazania z sosem beszamelowym
-
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
-
Lasagne z bakłażanem
-
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
-
Lasagne
Więcej informacji na temat lasagne ze szpinakiem i feta
Domowa lasagne ze szpinakiem i fetą to sprawdzony przepis na obiad dla wszystkich domowników. Danie to również idealnie sprawdzi się, jeśli spodziewasz się gości.
Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na lasagnę ze szpinakiem i fetą. Do jej przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: specjalny makaron, który dostanie z łatwością w każdym większym supermarkecie, ser taki jak mozzarella, parmezan, mleko, szpinak, cebula, czosnek.
Zatem, jak zrobić lasagnę ze szpinakiem i fetą w piekarniku?
Świeży szpinak umyj, osusz i posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie. Dodaj pokruszoną fetę do szpinaku i wymieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku. W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie gładka masa. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź cienką warstwę sosu beszamelowego.
Ułóż warstwę makaronu lasagne. Na przemian układaj warstwę szpinaku, beszamelu i makaronu. Piecz lasagne przez 30 minut w piekarniku w 180 st. C.
Upiecz całość przez 25 minut w piekarniku 180 st.C.
Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest moja domowa, wegetariańska lasagne bez mięsa, dlatego koniecznie zaopatrz się we wszystkie potrzebne składniki i przygotują na obiad.
Zapiekana lasagne to dobry pomysł na obiad dla gości. Przekonaj się, jaka jest smaczna, a przepis prosty.
Alergeny w lasagne ze szpinakiem i feta
Lista alergenów dla lasagne ze szpinakiem i feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Masło
- Mleko 3,2%
- Ser Mozzarella
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- makaron do lasagne
Wartości odżywcze lasagne ze szpinakiem i feta
Zamiast szpinaku możesz dodać dowolny rodzaj mięsa.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.