Lasagne ze szpinakiem i feta

Opublikowano: 14.09.2024 r., 9:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lasagne szpinak feta przepis
Lasagne ze szpinakiem i feta
Lasagne głównie znana jest z wersji mięsnej, jeśli jednak nie spożywasz w swojej diecie produktów odzwierzęcych, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na lasagne ze szpinakiem i fetą.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 25 min
245 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Szpinak (500 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Ser Feta (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżka (20 ml)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Mleko 3,2% (500 ml)
  • Makaron do lasagne (300 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Ser parmezan (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na lasagne ze szpinakiem i feta krok po kroku

Świeży szpinak umyj, osusz i posiekaj.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek.

Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie.

Dodaj pokruszoną fetę do szpinaku i wymieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku.

W rondelku rozpuść masło na małym ogniu.

Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie gładka masa.

Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.

Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.

W naczyniu żaroodpornym rozprowadź cienką warstwę sosu beszamelowego. Ułóż warstwę makaronu lasagne.

Na przemian układaj warstwę szpinaku, beszamelu i makaronu.

Piecz lasagne przez 30 minut w piekarniku w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na lasagne ze szpinakiem i feta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat lasagne ze szpinakiem i feta

Domowa lasagne ze szpinakiem i fetą to sprawdzony przepis na obiad dla wszystkich domowników. Danie to również idealnie sprawdzi się, jeśli spodziewasz się gości.

Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na lasagnę ze szpinakiem i fetą. Do jej przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: specjalny makaron, który dostanie z łatwością w każdym większym supermarkecie, ser taki jak mozzarella, parmezan, mleko, szpinak, cebula, czosnek.

Zatem, jak zrobić lasagnę ze szpinakiem i fetą w piekarniku?

Świeży szpinak umyj, osusz i posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie. Dodaj pokruszoną fetę do szpinaku i wymieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku. W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie gładka masa. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź cienką warstwę sosu beszamelowego.

Ułóż warstwę makaronu lasagne. Na przemian układaj warstwę szpinaku, beszamelu i makaronu. Piecz lasagne przez 30 minut w piekarniku w 180 st. C.

Upiecz całość przez 25 minut w piekarniku 180 st.C.

Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest moja domowa, wegetariańska lasagne bez mięsa, dlatego koniecznie zaopatrz się we wszystkie potrzebne składniki i przygotują na obiad.

Zapiekana lasagne to dobry pomysł na obiad dla gości. Przekonaj się, jaka jest smaczna, a przepis prosty.

Alergeny w lasagne ze szpinakiem i feta

Lista alergenów dla lasagne ze szpinakiem i feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Ser Mozzarella
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • makaron do lasagne

Wartości odżywcze lasagne ze szpinakiem i feta

na 100g gotowej potrawy

Zamiast szpinaku możesz dodać dowolny rodzaj mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
175.47
245.66
Białko (g)
7.77
10.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
18.80
26.32
Węglowodany przyswajalne (g)
16.26
22.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.55
3.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
8.15
11.41
Tłuszcze nasycone (g)
4.93
6.90
Tłuszcze nienasycone (g)
3.22
4.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.66
3.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.94
27.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
195.83
274.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.81
12.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
50.77
71.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.21
Ryboflawina (mg)
0.20
0.29
Niacyna (mg)
1.97
2.76
Foliany (µg (mcg))
76.55
107.17
Beta karoten (µg (mcg))
1739.63
2435.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
139.45
195.24
Potas (mg)
301.03
421.44
Wapń (mg)
157.81
220.93
Fosfor (mg)
157.66
220.72
Magnez (mg)
51.53
72.14
Żelazo (mg)
1.70
2.39
Cynk (mg)
1.12
1.57
Miedź (mg)
0.13
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny lasagne ze szpinakiem i feta 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lasagne ze szpinakiem i feta

Koszt składników
84.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
500 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
16.67
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser Feta
50 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Makaron do lasagne
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Ser Mozzarella
100 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
84.50