Lahmacun

Opublikowano: 06.06.2021 r., 20:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lahmacun na drewnianej desce
Lahmacun
Lahmacun jest doskonałą propozycją na smaczne danie obiadowe lub kolacyjne. Świetnie sprawdzi się na wielu spotkaniach rodzinnych - dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
761 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka gryczana (100 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Comber jagnięcy - mielony (100 g)
  • Pomidor - 2 małe sztuki (200 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, natka pietruszki świeża, chilli, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, praska do czosnku, miska

Przepis na lahmacun krok po kroku

Z mąki szczypty soli, połowy łyżeczki cukru, łyżki oliwy oraz połowy szklanki wody zagnieć ciasto na pizzę. Kiedy wszystkie składniki dokładnie połączysz ciasto odłóż w misce pod przykryciem na pół godziny.

Cebulę obierz, pomidora sparz. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Chilli oraz pęczek natki pietruszki posiekaj na drobne kawałki.

Mięso mielone, pomidory, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, chilli, pietruszkę oraz 2 łyżki oliwy wymieszaj w jednej misce. Uzyskasz w ten sposób farsz do pizzy.

Pierkanik nagrzej do 200 stopni C a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto podziel na dwa kawałki. Z każdego uformuj klukę, którą porusz mąką. Z ciasta rozwałkuj cienkie placki.

Na każdy placek rozłóż farsz, który rozprowadź po całym placku.

Lahmacun ułóż na blaszkę i zapiekaj go przez 10 minut.

Gotową pizzę turecką podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na lahmacun
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat lahmacuna

Lahmacun to pizza turecka z farszem mięsno warzywnym. Przepis na lahmacun to tradycyjna turecka potrawa, która sprawdzi się jako danie obiadowe. Lahmacun jest prosty i szybki w przygotowaniu i nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, żeby poradzić sobie z przepisem na lahmacun. Produkty spożywcze potrzebne do przygotowania dania to mąka gryczana, oliwę z oliwek, comber jagnięcy mielony, pomidor, cebula, sól, natka pietruszka, chili, czosnek i cukier.

Jak przygotować przepis na pizzę turecką? Na początek zrób ciasto. Z mąki, soli, cukru, oliwy i wody zagnieć ciasto na pizze. Kiedy składniki dokładnie połączyć ciasto odłóż w misce pod przykryciem na pół godziny. Cebulę obierz a pomidora sparz i obierz ze skóry. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Chilli oraz pęczek natki pietruszki posiekaj na drobne kawałki. Czas na farsz do pizzy. Mięso mielone, cebule, pomidory, czosnek, chilli, pietruszkę i oliwę wymieszaj w misce. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulkę. Z ciasta rozwałkuj cienkie placki. Na każdy placek rozłóż gotowy farsz, który rozprowadź po całym placku. Lahmacun ułóż na blaszkę i zapiekaj przez 10 minut. Gotową pizze podawaj na ciepło.

Pomidory użyte do przygotowania potrawy są bogatym źródłem likopenu, który pozytywnie wpływa na zwalczanie wolnych rodników - dzięki czemu spożywanie pomidorów może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Dodatkowo spożywanie natki pietruszki dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witaminy C, której odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności (okres jesienno-zimowy).

Podsumowując lahmacun nadawać będzie się na obiad lub kolacje z rodziną lub ze znajomymi. Są to cienkie placki z farszem, które smakują rewelacyjnie. Placki można podawać jako klasyczna pizza lub zawinąć jak tortille jak kebab. Lahmacun jest szybki i prosty w przygotowaniu, dlatego nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia w kuchni.

Alergeny w lahmacunie

Lista alergenów dla lahmacuna przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lahmacun

Wartości odżywcze lahmacuna

na 100g gotowej potrawy

Pomidory użyte do przygotowania potrawy są bogatym źródłem likopenu, który pozytywnie wpływa na zwalczanie wolnych rodników - dzięki czemu spożywanie pomidorów może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Dodatkowo spożywanie natki pietruszki dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witaminy C, której odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności (okres jesienno-zimowy).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
234.20
761.14
Białko (g)
6.18
20.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
16.32
53.05
Węglowodany przyswajalne (g)
13.73
44.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.60
8.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
16.95
55.09
Tłuszcze nasycone (g)
5.26
17.10
Tłuszcze nienasycone (g)
11.69
37.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.07
32.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.62
5.28
Cholesterol (mg)
13.53
43.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
19.41
63.09
Witamina B6 (mg)
0.18
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.61
Witamina C (mg)
6.10
19.82
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.06
Witamina E (mg)
2.06
6.68
Retinol (µg (mcg))
2.94
9.56
Tiamina (mg)
0.12
0.40
Ryboflawina (mg)
0.07
0.23
Niacyna (mg)
2.37
7.70
Foliany (µg (mcg))
18.33
59.58
Brak danych dla: comber jagnięcy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
176.18
572.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
17.10
55.57
Potas (mg)
277.37
901.46
Wapń (mg)
15.51
50.41
Fosfor (mg)
108.92
354.00
Magnez (mg)
58.24
189.26
Żelazo (mg)
1.24
4.03
Cynk (mg)
1.10
3.56
Miedź (mg)
0.15
0.48
Szacunkowy indeks glikemiczny lahmacuna 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lahmacuna

Koszt składników
137.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka gryczana
100 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Comber jagnięcy
100 g
mielony
100.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 1
13.33
Za 100 g
Pomidor
200 g
2 małe sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
137.00