Lahmacun
- Mąka gryczana (100 g)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Comber jagnięcy - mielony (100 g)
- Pomidor - 2 małe sztuki (200 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
Przepis na lahmacun krok po kroku
Z mąki szczypty soli, połowy łyżeczki cukru, łyżki oliwy oraz połowy szklanki wody zagnieć ciasto na pizzę. Kiedy wszystkie składniki dokładnie połączysz ciasto odłóż w misce pod przykryciem na pół godziny.
Cebulę obierz, pomidora sparz. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Chilli oraz pęczek natki pietruszki posiekaj na drobne kawałki.
Mięso mielone, pomidory, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, chilli, pietruszkę oraz 2 łyżki oliwy wymieszaj w jednej misce. Uzyskasz w ten sposób farsz do pizzy.
Pierkanik nagrzej do 200 stopni C a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto podziel na dwa kawałki. Z każdego uformuj klukę, którą porusz mąką. Z ciasta rozwałkuj cienkie placki.
Na każdy placek rozłóż farsz, który rozprowadź po całym placku.
Lahmacun ułóż na blaszkę i zapiekaj go przez 10 minut.
Gotową pizzę turecką podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat lahmacuna
Lahmacun to pizza turecka z farszem mięsno warzywnym. Przepis na lahmacun to tradycyjna turecka potrawa, która sprawdzi się jako danie obiadowe. Lahmacun jest prosty i szybki w przygotowaniu i nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, żeby poradzić sobie z przepisem na lahmacun. Produkty spożywcze potrzebne do przygotowania dania to mąka gryczana, oliwę z oliwek, comber jagnięcy mielony, pomidor, cebula, sól, natka pietruszka, chili, czosnek i cukier.
Jak przygotować przepis na pizzę turecką? Na początek zrób ciasto. Z mąki, soli, cukru, oliwy i wody zagnieć ciasto na pizze. Kiedy składniki dokładnie połączyć ciasto odłóż w misce pod przykryciem na pół godziny. Cebulę obierz a pomidora sparz i obierz ze skóry. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Chilli oraz pęczek natki pietruszki posiekaj na drobne kawałki. Czas na farsz do pizzy. Mięso mielone, cebule, pomidory, czosnek, chilli, pietruszkę i oliwę wymieszaj w misce. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulkę. Z ciasta rozwałkuj cienkie placki. Na każdy placek rozłóż gotowy farsz, który rozprowadź po całym placku. Lahmacun ułóż na blaszkę i zapiekaj przez 10 minut. Gotową pizze podawaj na ciepło.
Pomidory użyte do przygotowania potrawy są bogatym źródłem likopenu, który pozytywnie wpływa na zwalczanie wolnych rodników - dzięki czemu spożywanie pomidorów może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Dodatkowo spożywanie natki pietruszki dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witaminy C, której odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności (okres jesienno-zimowy).
Podsumowując lahmacun nadawać będzie się na obiad lub kolacje z rodziną lub ze znajomymi. Są to cienkie placki z farszem, które smakują rewelacyjnie. Placki można podawać jako klasyczna pizza lub zawinąć jak tortille jak kebab. Lahmacun jest szybki i prosty w przygotowaniu, dlatego nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia w kuchni.
Alergeny w lahmacunie
Lista alergenów dla lahmacuna przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lahmacun
Wartości odżywcze lahmacuna
Pomidory użyte do przygotowania potrawy są bogatym źródłem likopenu, który pozytywnie wpływa na zwalczanie wolnych rodników - dzięki czemu spożywanie pomidorów może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Dodatkowo spożywanie natki pietruszki dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witaminy C, której odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności (okres jesienno-zimowy).
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.