Kurczak w piekarniku

Opublikowano: 15.08.2022 r., 15:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony kurczak na ciemnej podkładce.
Kurczak w piekarniku
Kurczak w piekarniku to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepiej podać go z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 120 min
409 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kurczak cały (2000 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, sok z cytryny, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, ręcznik papierowy

Przepis na kurczaka w piekarniku krok po kroku

Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu.

Następnie kurczaka nakłuj widelcem i dokładnie natrzyj solą.

Kurczaka odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Do szklanki wlej olej, trzy łyżki stołowe soku z cytryny, zmiażdżony czosnek oraz po łyżeczce przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj.

Kurczaka nasmaruj marynatą i pozostaw w lodówce na około 6 godzin.

Piekarnik nagrzej do 200°C.

Kurczaka połóż grzbietem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Następnie blaszkę wstaw do piekarnika i kurczaka piecz przez 40 minut.

Po tym czasie kurczaka przełóż piersią do góry i piecz przez kolejne 40 minut. Kurczaka możesz podlać wytworzonym sosem.

Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150 st. C.

Po tym czasie kurczaka wyjmij z piekarnika, owiń szczelnie folią aluminiową i piecz przez 40 minut w temperaturze 150°C.

Kurczaka wyciągnij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka w piekarniku

Kurczak w piekarniku to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Kurczak pieczony doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie warzyw. Sprawdzony przepis na kurczaka w piekarniku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: cały kurczak, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, sok z cytryny oraz tymianek. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić kurczaka w piekarniku? Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu. Następnie kurczaka nakłuj widelcem i dokładnie natrzyj solą. Kurczaka odstaw na około 2 godziny do lodówki. Do szklanki wlej olej, trzy łyżki stołowe soku z cytryny, zmiażdżony czosnek oraz po łyżeczce przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj. Kurczaka nasmaruj marynatą i pozostaw w lodówce na około 6 godzin. Piekarnik nagrzej do 200°C. Kurczaka połóż grzbietem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Następnie blaszkę wstaw do piekarnika i kurczaka piecz przez 40 minut. Po tym czasie kurczaka przełóż piersią do góry i piecz przez kolejne 40 minut. Kurczaka możesz podlać wytworzonym sosem. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150°C. Po tym czasie kurczaka wyjmij z piekarnika, owiń szczelnie folią aluminiową i piecz przez 40 minut w temperaturze 150°C. Kurczaka wyciągnij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała, dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując smaczny kurczak świetnie sprawdzi się na obiad dla Twojej rodziny. Najlepszy kurczak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni.

Alergeny w kurczaku w piekarniku

Lista alergenów dla kurczaka w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka w piekarniku

Wartości odżywcze kurczaka w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

Kurczak pieczony w piekarniku to doskonała propozycja na smaczny obiad. Kurczak stanowi dobre źródło białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
204.63
409.26
Białko (g)
17.10
34.21
Fenyloalanina (mg)
0.70
1.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.16
0.32
Węglowodany przyswajalne (g)
0.15
0.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.44
28.88
Tłuszcze nasycone (g)
4.90
9.80
Tłuszcze nienasycone (g)
9.54
19.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.58
13.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.97
5.93
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.12
Cholesterol (mg)
108.29
216.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
82.03
164.07
Potas (mg)
184.40
368.79
Wapń (mg)
11.61
23.23
Żelazo (mg)
0.46
0.91
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w piekarniku 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w piekarniku

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
2000 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 2
18.89
Za 2000 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
44.00