Kurczak w piekarniku
- Kurczak cały (2000 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na kurczaka w piekarniku krok po kroku
Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu.
Następnie kurczaka nakłuj widelcem i dokładnie natrzyj solą.
Kurczaka odstaw na około 2 godziny do lodówki.
Do szklanki wlej olej, trzy łyżki stołowe soku z cytryny, zmiażdżony czosnek oraz po łyżeczce przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj.
Kurczaka nasmaruj marynatą i pozostaw w lodówce na około 6 godzin.
Piekarnik nagrzej do 200°C.
Kurczaka połóż grzbietem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Następnie blaszkę wstaw do piekarnika i kurczaka piecz przez 40 minut.
Po tym czasie kurczaka przełóż piersią do góry i piecz przez kolejne 40 minut. Kurczaka możesz podlać wytworzonym sosem.
Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150 st. C.
Po tym czasie kurczaka wyjmij z piekarnika, owiń szczelnie folią aluminiową i piecz przez 40 minut w temperaturze 150°C.
Kurczaka wyciągnij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat kurczaka w piekarniku
Kurczak w piekarniku to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Kurczak pieczony doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie warzyw. Sprawdzony przepis na kurczaka w piekarniku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: cały kurczak, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, sok z cytryny oraz tymianek. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić kurczaka w piekarniku? Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu. Następnie kurczaka nakłuj widelcem i dokładnie natrzyj solą. Kurczaka odstaw na około 2 godziny do lodówki. Do szklanki wlej olej, trzy łyżki stołowe soku z cytryny, zmiażdżony czosnek oraz po łyżeczce przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj. Kurczaka nasmaruj marynatą i pozostaw w lodówce na około 6 godzin. Piekarnik nagrzej do 200°C. Kurczaka połóż grzbietem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Następnie blaszkę wstaw do piekarnika i kurczaka piecz przez 40 minut. Po tym czasie kurczaka przełóż piersią do góry i piecz przez kolejne 40 minut. Kurczaka możesz podlać wytworzonym sosem. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150°C. Po tym czasie kurczaka wyjmij z piekarnika, owiń szczelnie folią aluminiową i piecz przez 40 minut w temperaturze 150°C. Kurczaka wyciągnij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała, dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.
Podsumowując smaczny kurczak świetnie sprawdzi się na obiad dla Twojej rodziny. Najlepszy kurczak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni.
Alergeny w kurczaku w piekarniku
Lista alergenów dla kurczaka w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka w piekarniku
Wartości odżywcze kurczaka w piekarniku
Kurczak pieczony w piekarniku to doskonała propozycja na smaczny obiad. Kurczak stanowi dobre źródło białka zwierzęcego.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.