Przepis na kurczaka w piekarniku krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, sok z cytryny, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, ręcznik papierowy

Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu.

Następnie kurczaka nakłuj widelcem i dokładnie natrzyj solą.

Kurczaka odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Do szklanki wlej olej, trzy łyżki stołowe soku z cytryny, zmiażdżony czosnek oraz po łyżeczce przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj.

Kurczaka nasmaruj marynatą i pozostaw w lodówce na około 6 godzin.

Piekarnik nagrzej do 200°C.

Kurczaka połóż grzbietem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Następnie blaszkę wstaw do piekarnika i kurczaka piecz przez 40 minut.

Po tym czasie kurczaka przełóż piersią do góry i piecz przez kolejne 40 minut. Kurczaka możesz podlać wytworzonym sosem.

Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150 st. C.

Po tym czasie kurczaka wyjmij z piekarnika, owiń szczelnie folią aluminiową i piecz przez 40 minut w temperaturze 150°C.

Kurczaka wyciągnij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Kurczak w piekarniku podany na ciemnej podkładce.
Kurczak w piekarniku
Koszt przygotowania dania
19.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
409 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
31

Kurczak w piekarniku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kurczaku w piekarniku

Kurczak w piekarniku to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Kurczak pieczony doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie warzyw. Sprawdzony przepis na kurczaka w piekarniku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: cały kurczak, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, sok z cytryny oraz tymianek. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić kurczaka w piekarniku? Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu. Następnie kurczaka nakłuj widelcem i dokładnie natrzyj solą. Kurczaka odstaw na około 2 godziny do lodówki. Do szklanki wlej olej, trzy łyżki stołowe soku z cytryny, zmiażdżony czosnek oraz po łyżeczce przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj. Kurczaka nasmaruj marynatą i pozostaw w lodówce na około 6 godzin. Piekarnik nagrzej do 200°C. Kurczaka połóż grzbietem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Następnie blaszkę wstaw do piekarnika i kurczaka piecz przez 40 minut. Po tym czasie kurczaka przełóż piersią do góry i piecz przez kolejne 40 minut. Kurczaka możesz podlać wytworzonym sosem. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150°C. Po tym czasie kurczaka wyjmij z piekarnika, owiń szczelnie folią aluminiową i piecz przez 40 minut w temperaturze 150°C. Kurczaka wyciągnij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała, dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując smaczny kurczak świetnie sprawdzi się na obiad dla Twojej rodziny. Najlepszy kurczak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni.

Wartości odżywcze kurczaka w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
204.63 kcal
409.26 kcal
Białko
17.10 g
34.21 g
Fenyloalanina
0.70 mg
1.39 mg

Węglowodany w kurczaku w piekarniku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
0.16 g
0.32 g
Węglowodany przyswajalne
0.15 g
0.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.01 g
0.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
14.44 g
28.88 g
Tłuszcze nasycone
4.90 g
9.80 g
Tłuszcze nienasycone
9.54 g
19.09 g
Tłuszcze jednonasycone
6.58 g
13.15 g
Tłuszcze wielonasycone
2.97 g
5.93 g
Tłuszcze trans
0.06 g
0.12 g
Cholesterol
108.29 mg
216.59 mg

Witaminy w przepisie na kurczaka w piekarniku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka w piekarniku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
82.03 mg
164.07 mg
Potas
184.40 mg
368.79 mg
Wapń
11.61 mg
23.23 mg
Żelazo
0.46 mg
0.91 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w piekarniku 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku w piekarniku

Lista alergenów dla kurczaka w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka w piekarniku

Cena przygotowania kurczaka w piekarniku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
2000 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 2
18.89
Za 2000 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na kurczaka w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób