Kurczak pieczony w całości
- Kurczak cały (2000 g)
- Masło (100 g)
Przepis na kurczaka pieczonego w całości krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Masło w temperaturze pokojowej wymieszaj z łyżeczką czosnku, soli, pieprzu, i łyżką suszonego rozmarynu.
Natrzyj kurczaka, z zewnątrz i w środku, masłem.
Piecz w 180 C, około 90 minut.
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Gulasz z indyka
-
Pieczeń rzymska
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Żurek
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Świąteczny obiad
Więcej informacji na temat kurczaka pieczonego w całości
Kurczak pieczony w całości to świetny pomysł na odświętny posiłek, na przykład na obiad z okazji urodzin. Dzięki temu, że kurczak jest pieczony w całości, wygląda on bardzo atrakcyjnie. Kolejną zaletą takiego pieczenia jest efekt finalny, czyli pyszny, soczysty kurczak ze złotą, chrupiącą skórką. Przepis na kurczaka pieczonego w całości jest prostszą wersją, która nie zawiera nadzienia. Oczywiście możesz go dodatkowo nadziać swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie pasuje farsz z suszonymi pomidorami i kaszą. Do zrobienia wersji z tego przepisu potrzebujesz jedynie kurczaka, masła i przypraw. Zarówno masło, jaki i przyprawy dodadzą mu wyjątkowego aromatu i smaku. Przyprawy najlepiej dobrać samodzielnie, zamiast korzystać z gotowych mieszanek, w których zwykle przeważa sól. Spośród przypraw do kurczaka świetnie pasuje czosnek z rozmarynem oraz oczywiście sól i pieprz. Zioła i przyprawy pozwalają na ograniczenie spożycia soli, która często jest używana w nadmiernych ilościach, a także mają działanie antyoksydacyjne, dlatego warto dodawać je tam, gdzie to tylko możliwe. Przyprawy mieszamy z masłem i dokładnie nacieramy nim kurczaka, nie tylko z zewnątrz, ale także w środku. Potem już tylko musimy upiec kurczaka i gotowe. To jak długo piec zależy od wielkości kurczaka. Średnio jest to około 90 minut, aby kurczak był już dobry. Takiego kurczaka możesz podawać z gotowanymi ziemniaczkami oraz świeżymi warzywami, aby uzyskać zbilansowany posiłek. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia. Teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Dokładny przepis na całego kurczaka pieczonego w piekarniku znajdziesz powyżej.
Alergeny w kurczaku pieczonym w całości
Lista alergenów dla kurczaka pieczonego w całości przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kurczaka pieczonego w całości
Kurczak pieczony w całości to świetny pomysł na zdrowy obiad, dla całej rodziny.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.