Kurczak duszony

Opublikowano: 29.06.2023 r., 13:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak duszony z warzywami
Kurczak duszony
Kurczak duszony to pyszne danie, które doskonale sprawdza się na co dzień. Jest delikatny, bardzo aromatyczny, a przy tym bardzo prosty w przygotowaniu.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 20 min
686 kcal
Kcal w porcji
655 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (400 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Bulion warzywny (250 ml)
  • Masło (20 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Tymianek świeży (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na kurczaka duszonego krok po kroku

Nóżki oprósz solą i pieprzem. Odłóż. Marchewkę pokrój w grube plasterki. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę.

W ganku rozpuść masło i oliwę. Smaż nóżki z każdej strony do zarumienienia. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, grzyby, czosnek i tymianek. Smaż 4-6 minut.

Wlej bulion, przykryj pokrywką i zmniejsz płomień. Duś 30 minut.

Podawaj udka posypane świeżym tymiankiem.

Jak oceniasz przepis na kurczaka duszonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat kurczaka duszonego

Kurczak duszony to pyszne danie, które doskonale sprawdza się na co dzień. Jest delikatny, bardzo aromatyczny, a przy tym bardzo prosty w przygotowaniu.

Przepis na duszonego kurczaka to najlepszy pomysł na obiad. Kurczak w sosie własnym to idealna opcja na lekkostrawne danie. Świetnie sprawdza się zarówno z dodatkiem ziemniaków, jak i kaszy, czy ryżu. Udka z kurczaka w przyprawach duszone są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, na przykład ulubione warzywa.

Głównym składnikiem tego dania jest kurczak. To mięso, które doskonale sprawdza się w codziennej diecie. Jest zdrowe, tanie i lekkostrawne. W porównaniu z innymi mięsem udko z kurczaka charakteryzuje się sporą zawartością magnezu, sodu, wody i cholesterolu. Zawiera też dawkę fosforu, cynku i witaminy A. Ciemne mięso z udek kurczaka jest soczyste i pełne smaku. Wszystkie części kurczaka, a więc również uda, zawierają tryptofan − aminokwas odpowiedzialny za podnoszenie poziomu serotoniny − inaczej zwanej hormonem szczęścia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka duszonego, by był szybki i pyszny, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Całość można stworzyć na patelni lub w dużym garnku. Może się wydawać, że duszonego kurczaka nie da się przygotować w taki sposób, by zachwycał smakiem. To danie, które zwykle kojarzy się z nudnymi dietami. Jednak wcale nie musi tak być, a ten przepis to udowadnia. Kurczak przygotowany w taki sposób doskonale sprawdza się na diecie redukcyjnej. Mięso z kurczaka dostarcza mało kalorii, dlatego nie trzeba się o to martwić. Dodatkowo jest wspaniałym źródła białka. To składnik, który doskonale wpływa na sytość. Co jest niezwykle ważne podczas odchudzania. Kurczaka dodatkowo dusi się z dodatkiem pieczarek, marchewki i tymianku, co zwiększa jego dobry wpływ na zdrowie.

Alergeny w kurczaku duszonym

Lista alergenów dla kurczaka duszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kurczaka duszonego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza niezbędnych witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(655g)
Energia (kcal)
104.82
686.55
Białko (g)
6.45
42.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(655g)
Węglowodany (g)
2.79
18.29
Węglowodany przyswajalne (g)
2.03
13.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
4.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(655g)
Tłuszcz (g)
7.83
51.32
Tłuszcze nasycone (g)
3.03
19.86
Tłuszcze nienasycone (g)
4.80
31.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.50
22.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
8.55
Cholesterol (mg)
31.68
207.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(655g)
Witamina A (µg (mcg))
81.37
533.00
Witamina B6 (mg)
0.17
1.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
1.24
Witamina C (mg)
3.53
23.14
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.25
Witamina E (mg)
0.31
2.00
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.79
123.10
Tiamina (mg)
0.06
0.42
Ryboflawina (mg)
0.21
1.38
Niacyna (mg)
2.94
19.26
Foliany (µg (mcg))
9.61
62.95
Beta karoten (µg (mcg))
625.50
4097.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(655g)
Sód (mg)
89.28
584.80
Potas (mg)
220.92
1447.00
Wapń (mg)
13.44
88.00
Fosfor (mg)
86.46
566.33
Magnez (mg)
12.40
81.22
Żelazo (mg)
0.66
4.33
Cynk (mg)
0.70
4.62
Miedź (mg)
0.15
1.00
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka duszonego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka duszonego

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
400 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Tymianek świeży
15 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Koszt składników
66.50