Kulki ziemniaczane z piekarnika

Opublikowano: 26.09.2023 r., 15:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kulki ziemniaczane z piekarnika podane na czarnym talerzyku z dodatkiem sosów.
Kulki ziemniaczane z piekarnika
Nie masz pomysłu na obiad lub przekąskę na imprezy rodzinne? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na kulki ziemniaczane z piekarnika. Doskonale smakują z dodatkiem mięs i surówek.
Przygotowanie 45 min
424 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki ugotowane - 7 średnich sztuk (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (55 g)
  • Ser żółty (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, praska do ziemniaków, głęboki talerz

Przepis na kulki ziemniaczane z piekarnika krok po kroku

Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach do talerza.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków do miski.

Następnie do miski wybij jajka, dodaj ser, mąkę pszenną oraz po łyżeczce soli, pieprzu, ziół prowansalskich oraz przyprawy do ziemniaków.

Składniki zagnieć na gładką i jednolitą masę.

Z masy formuj małe kuleczki jednakowej wielkości, następnie obtocz je w bułce tartej i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Kuleczki ziemniaczane piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do zarumienienia (około 10-15 minut).

Gotowe kuleczki podawaj jako dodatek do obiadu lub przekąskę z dodatkiem sosów.

Jak oceniasz przepis na kulki ziemniaczane z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat kulek ziemniaczanych z piekarnika

Kulki ziemniaczane z piekarnika to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kulki ziemniaczane warto podać z dodatkiem mięsa oraz surówki. Pyszne, pieczone kulki ziemniaczane można przygotować również jako przekąskę serwowaną z dodatkiem sosów podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na kulki ziemniaczane z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, jajka, bułka tarta, ser żółty, sól, pieprz, działa prowansalskie oraz przyprawa do ziemniaków.

A jak zrobić kulki ziemniaczane z piekarnika? Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków do miski. Następnie do miski wybij jajka, dodaj tarty ser, mąkę pszenną oraz po łyżeczce soli, pieprzu, ziół prowansalskich oraz przyprawy do ziemniaków. Składniki zagnieć na gładką i jednolitą masę. Z masy formuj małe kuleczki jednakowej wielkości, następnie obtocz je w bułce tartej i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki ziemniaczane piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C do zarumienienia (około 10-15 minut).

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Ser żółty to produkt wysokokaloryczny, dlatego nie jest zalecany w zbyt dużej ilości szczególnie na diecie redukcyjnej. Zawiera on jednak niektóre witaminy oraz składniki odżywcze, do których możemy zaliczyć wapń, fosfor, cynk, seler, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K).

Podsumowując: smaczne kulki ziemniaczane z piekarnika stanowią doskonałą propozycję na przekąskę lub dodatek do obiadu. Kulki warto podawać z dodatkiem sosów. Pyszne kulki ziemniaczane są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w kulkach ziemniaczanych z piekarnika

Lista alergenów dla kulek ziemniaczanych z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze kulek ziemniaczanych z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Kulki ziemniaczane z piekarnika to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Ziemniaki wykorzystane do przygotowania potrawy to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
151.59
424.46
Białko (g)
6.09
17.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
24.93
69.81
Węglowodany przyswajalne (g)
23.35
65.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
4.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
3.13
8.76
Tłuszcze nasycone (g)
1.95
5.47
Tłuszcze nienasycone (g)
1.18
3.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.87
2.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.98
103.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
24.10
67.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.19
25.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.03
67.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.62
Ryboflawina (mg)
0.14
0.38
Niacyna (mg)
1.98
5.55
Foliany (µg (mcg))
31.73
88.86
Beta karoten (µg (mcg))
2.12
5.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
267.30
748.44
Potas (mg)
308.20
862.97
Wapń (mg)
66.48
186.16
Fosfor (mg)
104.63
292.97
Magnez (mg)
24.01
67.22
Żelazo (mg)
1.15
3.21
Cynk (mg)
0.76
2.12
Miedź (mg)
0.17
0.48
Mangan (mg)
0.21
0.60
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulek ziemniaczanych z piekarnika 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulek ziemniaczanych z piekarnika

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
1000 g
7 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
55 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 55 g
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Koszt składników
20.00