Kukurydza z mikrofali

Opublikowano: 11.04.2023 r., 17:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kukurydza w drewnianej misce
Kukurydza z mikrofali
Kukurydza z mikrofali to danie niezwykle proste, jednak wspaniałe. Będzie dobrym dodatkiem do głównego dania, czy opcją na szybką, ale niezwykle pożywną przekąskę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
88 kcal
Kcal w porcji
23 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
miska, kuchenka mikrofalowa, duży talerz

Przepis na kukurydzę z mikrofali krok po kroku

Do dużej miski (którą można używać w mikrofali) przesyp ziarna kukurydzy.

Miskę przykryj ciężkim talerzem, który również może być użytkowany w mikrofali. Możesz dodatkowo go zabezpieczyć, tak, by się nie podnosił.

Miskę wstaw do mikrofali i grzej 3 minuty lub do momentu, gdy ziarenka nie będą już strzelać.

Jak oceniasz przepis na kukurydzę z mikrofali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat kukurydzy z mikrofali

Kukurydza z mikrofali to danie niezwykle proste, jednak wspaniałe. Będzie dobrym dodatkiem do głównego dania, czy opcją na szybką, ale niezwykle pożywną przekąskę. Popcorn sprawdzi się świetnie dla każdego.

Przepis na kukurydzę z mikrofali jest niezwykle banalny, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Całość wymaga tylko posiadania kukurydzy i kuchenki mikrofalowej. Domowy popcorn jest naprawdę świetną przekąską. W porównaniu do np. chipsów zawiera znacznie mniej tłuszczu, czy kalorii. W 100 g prażonej kukurydzy bez dodatków znajduje się około 13 g białka, 4,5 g tłuszczu oraz ok. 80 g węglowodanów. Warte uwagi jest to, że popcorn zawiera wysoką ilość błonnika – około 14 g w 100 g produktu oraz pewną ilość polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Ma on korzystny wpływ na organizm: poprawia trawienie, zapobiega cukrzycy. Ma też pozytywny wpływ na układ krążenia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kukurydzę w mikrofali, by była szybka, pyszna i idealna na imprezę, to te prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To doskonały pomysł na ciekawą propozycję na imprezę. To dobra przekąska również dla starszych dzieci. Popcorn można kupić w wielu sklepach. Zwykle dostępny jest w gotowych torbach, które podgrzewa się w kuchence mikrofalowej. Należy jednak pamiętać, że taka przekąska, choć zawiera dość sporo błonnika i mało kalorii, to jednak zawiera również dość sporo kwasów tłuszczowych utwardzonych, czyli tzw. tłuszczów trans. Jak wiadomo, ich nadmierna podaż w diecie jest powiązana z wyższym ryzykiem chorób serca, otyłością, czy cukrzycą typu II. Dlatego najlepiej ograniczyć jego ilość w diecie do minimum. Zamiast gotowego popcornu, który jest również przepełniony solą, warto zrobić własną, domową wersję. Co najważniejsze jest nie tylko zdrowsza, ale również szybka i prosta. Jeśli chcemy, by całość była jeszcze zdrowsza, warto postawić na oliwę z oliwek, jako dodatek do niego. Zamiast soli można też użyć aromatycznych przypraw i ziół. Do popcornu wspaniale pasuje oregano i tymianek, a także słodka papryka. Jeśli lubisz posmak wędzonki, możesz też użyć wędzonej papryki.

Alergeny w kukurydzy z mikrofali

Lista alergenów dla kukurydzy z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kukurydzę z mikrofali

Wartości odżywcze kukurydzy z mikrofali

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo błonnika, więc może gościć w menu na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(23g)
Energia (kcal)
384.00
88.32
Białko (g)
9.70
2.23
Fenyloalanina (mg)
0.49
0.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(23g)
Węglowodany (g)
80.10
18.42
Węglowodany przyswajalne (g)
77.20
17.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.90
0.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(23g)
Tłuszcz (g)
3.10
0.71
Tłuszcze nasycone (g)
0.83
0.19
Tłuszcze nienasycone (g)
2.27
0.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.92
0.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.35
0.31
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(23g)
Witamina A (µg (mcg))
4.00
0.92
Witamina B6 (mg)
0.18
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.29
0.07
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.02
Ryboflawina (mg)
0.18
0.04
Niacyna (mg)
6.01
1.38
Foliany (µg (mcg))
18.00
4.14
Beta karoten (µg (mcg))
33.00
7.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(23g)
Sód (mg)
288.00
66.24
Potas (mg)
327.00
75.21
Wapń (mg)
9.00
2.07
Fosfor (mg)
277.00
63.71
Magnez (mg)
159.00
36.57
Żelazo (mg)
1.87
0.43
Cynk (mg)
3.99
0.92
Miedź (mg)
0.57
0.13
Mangan (mg)
0.99
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny kukurydzy z mikrofali 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kukurydzy z mikrofali

Koszt składników
3.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Popcorn (prażona kukurydza w ziarnach)
90 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 90 g
Koszt składników
3.00