Kruszaniec z agrestem

Opublikowano: 24.07.2023 r., 13:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruszaniec z agrestem ułożony na papierze do pieczenia.
Kruszaniec z agrestem
Kruszaniec z agrestem to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto możesz podać jako deser. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 40 min
437 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Margaryna do pieczenia (200 g)
  • Cukier (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Agrest (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, folia spożywcza, miska, tortownica 24 cm

Przepis na kruszaniec z agrestem krok po kroku

Mąkę przesiej do miski.

Margarynę posiekaj z mąką.

Białka oddziel od żółtek.

Do margaryny i mąki dodaj 70 g cukru, żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj i wyrób jednolite ciasto.

Ciasto podziel na 3 części. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Każdy z kawałków ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Agrest umyj i oczyść.

Ciemną część ciasta oraz jedną jasną część ciasta zlep ze sobą i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto delikatnie uklep ręką i ułóż na nim agrest.

Białka ubij z dodatkiem pozostałego cukru na sztywną pianę.

Pianę z białek ułóż na agrest. Na wierzch piany zetrzyj na grubych oczkach pozostałe ciasto.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na kruszaniec z agrestem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat kruszańca z agrestem

Kruszaniec z agrestem znany jest również jako ciasto skubaniec lub inaczej pleśniak z agrestem. Kruszaniec z agrestem to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Przepis na kruszaniec z agrestem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, margaryna, cukier, kakao, agrest oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić kruszaniec z agrestem? Mąkę przesiej do miski. Margarynę posiekaj z mąką. Białka oddziel od żółtek. Do margaryny i mąki dodaj 70 g cukru, żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj i wyrób jednolite ciasto. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Każdy z kawałków ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Ciemną część ciasta oraz jedną jasną część ciasta zlep ze sobą i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie uklep ręką i ułóż na nim agrest. Białka ubij z dodatkiem pozostałego cukru na sztywną pianę. Pianę z białek ułóż na agrest. Na wierzch piany zetrzyj na grubych oczkach pozostałe ciasto. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Agrest użyty do przygotowania ciasta to dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu oraz żelaza. Agrest jest więc doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo zawiera sporej ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na nasz układ odpornościowy.

Podsumowując pyszny kruszaniec z agrestem to doskonała propozycja na deser. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Wypiek jest dobry do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kruszańcu z agrestem

Lista alergenów dla kruszańca z agrestem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze kruszańca z agrestem

na 100g gotowej potrawy

Kruszaniec z agrestem to doskonała propozycja na smaczny deser. Agrest to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go do przygotowania deserów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
273.33
437.33
Białko (g)
6.54
10.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
36.03
57.65
Węglowodany przyswajalne (g)
34.28
54.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
2.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
12.24
19.58
Tłuszcze nasycone (g)
3.45
5.52
Tłuszcze nienasycone (g)
8.79
14.06
Cholesterol (mg)
62.19
99.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
130.88
209.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.44
13.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
120.12
192.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.45
Ryboflawina (mg)
0.22
0.35
Niacyna (mg)
1.93
3.09
Foliany (µg (mcg))
49.86
79.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
116.55
186.48
Potas (mg)
138.95
222.33
Wapń (mg)
24.20
38.72
Fosfor (mg)
84.76
135.62
Magnez (mg)
21.30
34.08
Żelazo (mg)
2.09
3.34
Cynk (mg)
0.63
1.00
Miedź (mg)
0.13
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny kruszańca z agrestem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruszańca z agrestem

Koszt składników
31.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Margaryna do pieczenia
200 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Agrest
500 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Koszt składników
31.20