Kruche paszteciki z mięsem
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (350 g)
- Drożdże świeże (35 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Masło - niecała 1/2 kostki (100 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Mięso mielone z indyka (400 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na kruche paszteciki z mięsem krok po kroku
Mąkę przesiej do dużej miski.
W szklance rozetrzyj pokruszone drożdże z cukrem. Dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko i 2 łyżki mąki.
Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
Zawartość szklanki dodaj do miski, wymieszaj i dodaj sól. Cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku (w sumie dodaj 3 żółtka).
Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem ok. 5 minut, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne.
Dodawaj miękkie masło, cały czas zagniatając ciasto i wyrabiaj kolejne 10 minut.
Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z oliwą i mięsem. Dopraw i wymieszaj.
Stolnicę lekko podsyp mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj. Podziel na 3 paski o szerokości ok. 10 cm.
Na każdy pasek nałóż farsz i zawiń w rulon. Pokrój na kawałki o wielkości ok. 5 cm.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż paszteciki i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
Rozbełtaj żółtko i pędzelkiem posmaruj każdy pasztecik.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.
-
Paszteciki z mięsem
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Pasztet z mięsa z rosołu
-
Paszteciki szczecińskie
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
-
Paszteciki krucho drożdżowe
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki z mięsem z rosołu
-
Farsz do pasztecików
-
Paszteciki z mięsem i pieczarkami
-
Paszteciki z mięsem i kapustą
-
Farsz do pasztecików z mięsa mielonego
-
Pasztet z mięsa z rosołu do słoików
-
Paszteciki z mięsem
Więcej informacji na temat kruchych pasztecików z mięsem
Kruche paszteciki z mięsem to pomysł na pyszny dodatek do zup lub na przystawkę podczas imprezy, czy spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Bardzo często podaje się je np. do czerwonego barszczu bożonarodzeniowego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche paszteciki z mięsem koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Paszteciki możesz przygotować z mięsem mielonym drobiowym, wieprzowym lub wołowym. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie mięsa z rosołu, czy innych zup. Farsz możesz przygotować wyłącznie z mięsa, a także dodać do niego warzywa, kiszoną kapustę, czy pieczarki. We wszystkich tych wersjach będzie bardzo smaczny. Bardzo ważne jest odpowiednie doprawienie farszu – świetnie sprawdzają się suszone zioła, na przykład majeranek, lubczyk, mielona słodka papryka i czosnek, a jeśli lubisz bardziej pikantne smaki również papryczka chilli czy ostra mielona papryka. Przepis na kruche paszteciki z mięsem nie jest bardzo skomplikowany, ale dość czasochłonny, dlatego pamiętaj, aby zaplanować sobie ich przygotowanie odpowiednio wcześnie i nie zostawiać tego na ostatnią chwilę. O ile zrobienie farszu zajmie Ci maksymalnie kilkanaście minut, o tyle ciasto do pasztecików potrzebuje czasu żeby wyrosnąć. Kruche paszteciki z mięsem bardzo dobrze sprawdzą się jako przystawka, czy przekąska podczas spotkań w większym gronie. To również świetne danie na święta, czy imprezy okolicznościowe. Choć najczęściej podawane są do barszczu, bardzo dobrze sprawdzą się również do innych zup. Jeśli szukasz przepisu na najlepsze paszteciki z mięsem koniecznie, czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak przygotować je krok po kroku w prosty i przyjemny sposób.
Alergeny w kruchych pasztecikach z mięsem
Lista alergenów dla kruchych pasztecików z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa
Wartości odżywcze kruchych pasztecików z mięsem
Aby przygotować paszteciki w jak najmniej kalorycznej wersji można wybrać mięso drobiowe zamiast mięsa czerwonego.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
-
mąka pszenna,
cukier,
mleko,
jajka,
masło,
cebula,
mięso,
indyk,
oliwa z oliwek,
oliwki,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.