Kruche ciastka z maszynki
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Masło (200 g)
- Cukier puder (50 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
- Cukier wanilinowy (6 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (1 szt.)
Przepis na kruche ciastka z maszynki krok po kroku
Mąkę wysyp na stolnicę.
Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mąki.
Dodaj cukier puder, sodę, cukier waniliowy i żółtko oraz całe jajko.
Wyrób rękami ciasto, by było gładkie i kruche. Schładzaj je przez 1 godzinę w lodówce.
W maszynce do ciastek zamontuj specjalną końcówkę.
Ciasto włóż do maszynki, a powstające ciastka odrywaj mocnym ruchem, zawijaj i przyklejaj rogi do siebie. Układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Ciastka piecz małymi partiami w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchych ciastek z maszynki
Kruche ciastka z maszynki to doskonała opcja dla miłośników domowych słodkości. Są proste w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Idealne do codziennej kawy.
Przepis na kruche ciastka z maszynki to dobra opcja na stworzenie ciekawych ciasteczek. Ich wykonanie jest bardzo proste. Należy jednak posiadać specjalną maszynkę do przygotowywania ciastek. To sprzęt, który kiedyś był niezwykle popularny, dziś ciężej o niego w kuchni, jednak wciąż da się go znaleźć w sklepie w przystępnej cenie. Jeśli nie masz maszynki, możesz wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa. To podstawowe wyposażenie, dlatego ciastka są uniwersalne. Można zrobić je w klasycznej wersji lub kakaowej, zastępując część mąki kakao. Są wtedy równie smaczne, choć dużo piękniejsze. To opcja, która jest tak prosta, że poradzi sobie z nią każdy. Dzięki odpowiednim proporcjom składników ciasteczka są idealnie kruche i słodkie. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Głównym jest mąka. Najlepiej do ciastek sprawdzi się mąka pszenna. Idealnie się klei, dzięki czemu ciasta mają odpowiednią konsystencję, a całość nie rozpada się. Możesz również sięgnąć po mąkę owsianą. Jednak warto dodać do niej odrobinę skrobi, by całość lepiej się kleiła. Jeśli musisz korzystać z mąk bezglutenowych, wykorzystaj raczej gotową mieszankę. Istnieje wtedy mniejsze prawdopodobieństwo niepowodzenia. Kolejnym istotnym składnikiem jest masło. Jeśli jesteś na diecie roślinnej, możesz, zamiast niego wykorzystać margarynę lub olej kokosowy.
Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić kruche ciastka z maszynki, by były szybkie, łatwe i tanie, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Powstają z niego najlepsze ciastka kruche. Choć bez problemu można znaleźć je w każdym sklepie, to jednak te domowe smakują najlepiej. Zachwycają delikatnym maślanym smakiem. Jeśli obawiasz się, że nie wyjdą, wypróbuj tego prostego przepisu. Dzięki instrukcji krok po kroku bez problemu może wykonać je również osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem.
Alergeny w kruchych ciastkach z maszynki
Lista alergenów dla kruchych ciastek z maszynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kruchych ciastek z maszynki
Te ciastka zawierają sporo cukru, więc nie powinny gościć w diecie zbyt często.
Energia i białka
(73g)
Węglowodany
(73g)
Tłuszcze
(73g)
Witaminy
(73g)
Składniki mineralne
(73g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.