Kruche ciastka z maszynki

Opublikowano: 29.06.2023 r., 12:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasteczka na talerzyku
Kruche ciastka z maszynki
Kruche ciastka z maszynki to doskonała opcja dla miłośników domowych słodkości. Są proste w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Idealne do codziennej kawy.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 30 min
323 kcal
Kcal w porcji
73 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)
  • Cukier wanilinowy (6 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, maszynka do mięsa, nakładka na maszynkę do ciastek

Przepis na kruche ciastka z maszynki krok po kroku

Mąkę wysyp na stolnicę.

Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mąki.

Dodaj cukier puder, sodę, cukier waniliowy i żółtko oraz całe jajko.

Wyrób rękami ciasto, by było gładkie i kruche. Schładzaj je przez 1 godzinę w lodówce.

W maszynce do ciastek zamontuj specjalną końcówkę.

Ciasto włóż do maszynki, a powstające ciastka odrywaj mocnym ruchem, zawijaj i przyklejaj rogi do siebie. Układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

Ciastka piecz małymi partiami w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na kruche ciastka z maszynki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,6% osób

Więcej informacji na temat kruchych ciastek z maszynki

Kruche ciastka z maszynki to doskonała opcja dla miłośników domowych słodkości. Są proste w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Idealne do codziennej kawy.

Przepis na kruche ciastka z maszynki to dobra opcja na stworzenie ciekawych ciasteczek. Ich wykonanie jest bardzo proste. Należy jednak posiadać specjalną maszynkę do przygotowywania ciastek. To sprzęt, który kiedyś był niezwykle popularny, dziś ciężej o niego w kuchni, jednak wciąż da się go znaleźć w sklepie w przystępnej cenie. Jeśli nie masz maszynki, możesz wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa. To podstawowe wyposażenie, dlatego ciastka są uniwersalne. Można zrobić je w klasycznej wersji lub kakaowej, zastępując część mąki kakao. Są wtedy równie smaczne, choć dużo piękniejsze. To opcja, która jest tak prosta, że poradzi sobie z nią każdy. Dzięki odpowiednim proporcjom składników ciasteczka są idealnie kruche i słodkie. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Głównym jest mąka. Najlepiej do ciastek sprawdzi się mąka pszenna. Idealnie się klei, dzięki czemu ciasta mają odpowiednią konsystencję, a całość nie rozpada się. Możesz również sięgnąć po mąkę owsianą. Jednak warto dodać do niej odrobinę skrobi, by całość lepiej się kleiła. Jeśli musisz korzystać z mąk bezglutenowych, wykorzystaj raczej gotową mieszankę. Istnieje wtedy mniejsze prawdopodobieństwo niepowodzenia. Kolejnym istotnym składnikiem jest masło. Jeśli jesteś na diecie roślinnej, możesz, zamiast niego wykorzystać margarynę lub olej kokosowy.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić kruche ciastka z maszynki, by były szybkie, łatwe i tanie, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Powstają z niego najlepsze ciastka kruche. Choć bez problemu można znaleźć je w każdym sklepie, to jednak te domowe smakują najlepiej. Zachwycają delikatnym maślanym smakiem. Jeśli obawiasz się, że nie wyjdą, wypróbuj tego prostego przepisu. Dzięki instrukcji krok po kroku bez problemu może wykonać je również osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem.

Alergeny w kruchych ciastkach z maszynki

Lista alergenów dla kruchych ciastek z maszynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchych ciastek z maszynki

na 100g gotowej potrawy

Te ciastka zawierają sporo cukru, więc nie powinny gościć w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(73g)
Energia (kcal)
443.03
323.41
Białko (g)
9.41
6.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(73g)
Węglowodany (g)
47.52
34.69
Węglowodany przyswajalne (g)
47.52
34.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(73g)
Tłuszcz (g)
24.47
17.86
Tłuszcze nasycone (g)
16.41
11.98
Tłuszcze nienasycone (g)
8.06
5.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(73g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.53
0.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.60
2.63
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
87.46
63.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(73g)
Sód (mg)
32.65
23.84
Potas (mg)
89.32
65.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.71
18.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
99.71
72.79
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.17
15.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.24
2.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.76
0.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych ciastek z maszynki 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych ciastek z maszynki

Koszt składników
23.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Soda oczyszczona
2 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 2 g
Cukier wanilinowy
6 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 6 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
23.60