Kruche ciasteczka z jabłkami

Opublikowano: 26.05.2023 r., 23:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z jabłkami na talerzu.
Kruche ciasteczka z jabłkami
Kruche ciasteczka z jabłkami to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na ciasteczka z jabłkami.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 15 min
147 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
  • Masło (150 g)
  • Śmietana 18% (30 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier wanilinowy (16 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Jabłko - 3 duże sztuki (750 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, folia spożywcza, szklanka

Przepis na kruche ciasteczka z jabłkami krok po kroku

Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia.

Następnie dodaj do niej pokrojone w kostkę masło, cukier wanilinowy, cukier puder i składniki posiekaj nożem.

Do masy dodaj żółtka oraz śmietanę. Ciasto zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji, uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około 4 mm.

Z ciasta wykrawaj krążki przy pomocy szklanki. Na każdy krążek umieść kawałek jabłka i ciasto zegnij na pół.

Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Ciasteczka przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasteczka z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,1% osób

Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek z jabłkami

Kruche ciasteczka z jabłkami to doskonała propozycja na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Pyszne ciasteczka z jabłkami warto podać jako dodatek do kawy, herbaty lub kakao. Przepis na kruche ciasteczka z jabłkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, śmietana 18%, cukier puder, żółtka jaj, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz jabłka.

A jak zrobić kruche ciasteczka z jabłkami? Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj do niej pokrojone w kostkę masło, cukier wanilinowy, cukier puder i składniki posiekaj nożem. Do masy dodaj żółtka oraz śmietanę. Ciasto zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji, uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około 4 mm. Z ciasta wykrawaj krążki przy pomocy szklanki. Na każdy krążek umieść kawałek jabłka i ciasto zegnij na pół. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Ciasteczka przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem.

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi smaczne ciasteczka z jabłkami. Kruche ciasteczka są dobre do spożycia po przestudzeniu i przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem. Ciasteczka możesz podać jako przekąskę z dodatkiem kawy i herbaty. Produkty niezbędne do przygotowania ciasteczek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w kruchych ciasteczkach z jabłkami

Lista alergenów dla kruchych ciasteczek z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchych ciasteczek z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Kruche ciasteczka z jabłkami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Wykorzystanie jabłek do przygotowania wypieków wzbogaca je w cenne składniki odżywcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
226.94
147.51
Białko (g)
3.98
2.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
29.20
18.98
Węglowodany przyswajalne (g)
27.85
18.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
10.75
6.99
Tłuszcze nasycone (g)
7.20
4.68
Tłuszcze nienasycone (g)
3.55
2.31
Cholesterol (mg)
57.73
37.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
92.33
60.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
88.83
57.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.52
0.99
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.36
25.59
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
34.84
22.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
5.56
3.61
Potas (mg)
130.81
85.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.59
21.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
74.96
48.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.53
7.50
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.43
0.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.35
0.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych ciasteczek z jabłkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych ciasteczek z jabłkami

Koszt składników
21.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Śmietana 18%
30 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier wanilinowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Jabłko
750 g
3 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
2.08
Za 750 g
Koszt składników
21.90