Kruche ciasteczka z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Masło (150 g)
- Śmietana 18% (30 g)
- Cukier puder (50 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier wanilinowy (16 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Jabłko - 3 duże sztuki (750 g)
Przepis na kruche ciasteczka z jabłkami krok po kroku
Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodaj do niej pokrojone w kostkę masło, cukier wanilinowy, cukier puder i składniki posiekaj nożem.
Do masy dodaj żółtka oraz śmietanę. Ciasto zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji, uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około 4 mm.
Z ciasta wykrawaj krążki przy pomocy szklanki. Na każdy krążek umieść kawałek jabłka i ciasto zegnij na pół.
Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Ciasteczka przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem.
-
Ciastka maślane
-
Ciastka kruche
-
Magdalenki
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciastka kruche ze śliwkami
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka orzeszki
-
Kruche rogaliki
-
Ciasteczka z marmoladą
-
Kruche ciastka z marmoladą
-
Ciasteczka serowe
-
Ciasteczka dyniowe
-
Shortbread
-
Miękkie ciasteczka maślane
-
Kruche ciasteczka z czekoladą
-
Ciastka orzechowe
-
Kruche ciasteczka
Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek z jabłkami
Kruche ciasteczka z jabłkami to doskonała propozycja na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Pyszne ciasteczka z jabłkami warto podać jako dodatek do kawy, herbaty lub kakao. Przepis na kruche ciasteczka z jabłkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, śmietana 18%, cukier puder, żółtka jaj, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz jabłka.
A jak zrobić kruche ciasteczka z jabłkami? Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj do niej pokrojone w kostkę masło, cukier wanilinowy, cukier puder i składniki posiekaj nożem. Do masy dodaj żółtka oraz śmietanę. Ciasto zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji, uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około 4 mm. Z ciasta wykrawaj krążki przy pomocy szklanki. Na każdy krążek umieść kawałek jabłka i ciasto zegnij na pół. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Ciasteczka przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem.
Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi smaczne ciasteczka z jabłkami. Kruche ciasteczka są dobre do spożycia po przestudzeniu i przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem. Ciasteczka możesz podać jako przekąskę z dodatkiem kawy i herbaty. Produkty niezbędne do przygotowania ciasteczek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w kruchych ciasteczkach z jabłkami
Lista alergenów dla kruchych ciasteczek z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kruchych ciasteczek z jabłkami
Kruche ciasteczka z jabłkami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Wykorzystanie jabłek do przygotowania wypieków wzbogaca je w cenne składniki odżywcze.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.