Kruche ciasteczka Thermomix

Opublikowano: 26.05.2023 r., 23:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe kruche ciasteczka Thermomix
Kruche ciasteczka Thermomix
Kruche ciasteczka Thermomix to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Szybkie w przygotowaniu ciasteczka możesz zabrać również jako przekąskę do pracy lub w podróż.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 12 min
157 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Cukier puder (100 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier wanilinowy (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, foremki do ciastek, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na kruche ciasteczka thermomix krok po kroku

Do naczynia miksującego wsyp cukier puder, dodaj masło pokrojone w kostkę, mąkę, jajko, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy.

Składniki wymieszaj przy pomocy kopystki 30 sekund/ obroty 5.

Ciasto wyciągnij z naczynia miksującego, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj z niego kształty przy pomocy foremek.

Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 12 minut (ciasteczka powinny być zarumienione).

Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasteczka thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,1% osób

Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek thermomix

Kruche ciasteczka Thermomix to doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasteczka świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pracy lub w podróży. Ciasteczka po przygotowaniu warto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Prosty przepis na kruche ciasteczka z Thermomixa nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier puder, masło, mąka pszenna, jajko, cukier wanilinowy oraz sól. Produkty te są ogólnodostępne i dość tanie.

A jak zrobić kruche ciasteczka w Thermomixie? Do naczynia miksującego wsyp cukier puder, dodaj masło pokrojone w kostkę, mąkę, jajko, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Składniki wymieszaj przy pomocy kopystki 30 sekund/ obroty 5. Ciasto wyciągnij z naczynia miksującego, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj z niego kształty przy pomocy foremek. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 minut (ciasteczka powinny być zarumienione). Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Mąka pszenna to najczęściej wybierana mąka w kuchni polskiej. Jest ona otrzymywana z pszenicy i wykorzystywana do produkcji sosów, pieczywa, a także ciast. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka pszenna Podsumowując szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasteczka to doskonała propozycja na przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi, zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. Kruche ciasteczka z Thermomixa są dobre do spożycia po przestudzeniu. Upieczona ciasteczka warto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Produkty niezbędne do przygotowania ciasteczek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w kruchych ciasteczkach thermomix

Lista alergenów dla kruchych ciasteczek Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kruchych ciasteczek thermomix

na 100g gotowej potrawy

Kruche ciasteczka Thermomix stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Ciasteczka są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
448.87
157.10
Białko (g)
8.15
2.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
51.40
17.99
Węglowodany przyswajalne (g)
51.40
17.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
24.06
8.42
Tłuszcze nasycone (g)
16.29
5.70
Tłuszcze nienasycone (g)
7.76
2.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.47
0.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.21
1.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
74.91
26.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
15.64
5.47
Potas (mg)
79.22
27.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.32
7.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
82.07
28.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.92
6.62
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.85
1.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.64
0.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych ciasteczek thermomix 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych ciasteczek thermomix

Koszt składników
16.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier wanilinowy
15 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Koszt składników
16.60