Kruche ciasteczka kokosowe

Opublikowano: 26.05.2023 r., 23:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kokosowe ciasteczka na talerzyku
Kruche ciasteczka kokosowe
Kruche ciasteczka kokosowe to doskonała propozycja na przekąskę, którą możesz podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na kruche ciasteczka.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 15 min
206 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Wiórki kokosowe (150 g)
  • Masło (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 paska łyżeczka (5 g)
  • Cukier wanilinowy (16 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Przepis na kruche ciasteczka kokosowe krok po kroku

Masło utrzyj z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego przy pomocy miksera.

Następnie dodawaj żółtka, ciągle ucierając masę.

Do masy dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.

Mąkę wymieszaj z dodatkiem proszku do pieczenia, wsyp do utartego masła i zagnieść jednolite ciasto.

Ciasto podzielna dwie części, uformuj z nich wałeczki, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie wałeczki podziel na plasterki, lekko jest spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka kokosowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasteczka kokosowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek kokosowych

Kruche ciasteczka kokosowe to doskonały pomysł na przekąskę, którą możesz podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Pyszne ciasteczka z wiórkami kokosowymi świetnie sprawdzą się również jako przekąska na podróż lub do pracy. Przepis na kruche ciasteczka kokosowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtka jaj, cukier, wiórki kokosowe, masło, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy.

A jak zrobić kruche ciasteczka kokosowe? Masło utrzyj z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego przy pomocy miksera. Następnie dodawaj żółtka, ciągle ucierając masę. Do masy dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Mąkę wymieszaj z dodatkiem proszku do pieczenia, wsyp do utartego masła i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielna dwie części, uformuj z nich wałeczki, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wałeczki podziel na plasterki, lekko jest spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka kokosowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Wiórki kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nich również potas, fosfor, magnez oraz żelazo. Wiórki kokosowe są produktem całkowicie wegańskim oraz bezglutenowym. Dodatkowo mogą być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie (szczególnie podczas diety redukcyjnej).

Podsumowując smaczne ciasteczka kokosowe to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Ciasteczka możesz zabrać ze sobą również jako przekąskę do pracy lub w podróż. Pyszne ciasteczka są dobre do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w kruchych ciasteczkach kokosowych

Lista alergenów dla kruchych ciasteczek kokosowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kruchych ciasteczek kokosowych

na 100g gotowej potrawy

Kruche ciasteczka kokosowe to doskonała propozycja na pyszny wypiek. Wiórki kokosowe wykorzystanie do przygotowania ciasteczek stanowią doskonałe źródło niektórych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
517.29
206.91
Białko (g)
7.17
2.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
43.36
17.34
Węglowodany przyswajalne (g)
40.51
16.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
36.63
14.65
Tłuszcze nasycone (g)
27.62
11.05
Tłuszcze nienasycone (g)
9.01
3.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.40
0.96
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
60.40
24.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
13.55
5.42
Potas (mg)
209.77
83.91
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
49.38
19.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
144.07
57.63
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.17
11.67
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.70
1.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.86
0.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych ciasteczek kokosowych 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych ciasteczek kokosowych

Koszt składników
26.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Wiórki kokosowe
150 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 paska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier wanilinowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Koszt składników
26.70