Kruche ciasteczka kokosowe
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier (100 g)
- Wiórki kokosowe (150 g)
- Masło (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 paska łyżeczka (5 g)
- Cukier wanilinowy (16 g)
Przepis na kruche ciasteczka kokosowe krok po kroku
Masło utrzyj z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego przy pomocy miksera.
Następnie dodawaj żółtka, ciągle ucierając masę.
Do masy dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Mąkę wymieszaj z dodatkiem proszku do pieczenia, wsyp do utartego masła i zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto podzielna dwie części, uformuj z nich wałeczki, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie wałeczki podziel na plasterki, lekko jest spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka kokosowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Ciastka maślane
-
Ciastka kruche
-
Magdalenki
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciastka kruche ze śliwkami
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka orzeszki
-
Kruche rogaliki
-
Ciasteczka z marmoladą
-
Kruche ciastka z marmoladą
-
Ciasteczka serowe
-
Ciasteczka dyniowe
-
Shortbread
-
Miękkie ciasteczka maślane
-
Kruche ciasteczka z czekoladą
-
Ciastka orzechowe
-
Kruche ciasteczka
Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek kokosowych
Kruche ciasteczka kokosowe to doskonały pomysł na przekąskę, którą możesz podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Pyszne ciasteczka z wiórkami kokosowymi świetnie sprawdzą się również jako przekąska na podróż lub do pracy. Przepis na kruche ciasteczka kokosowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtka jaj, cukier, wiórki kokosowe, masło, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy.
A jak zrobić kruche ciasteczka kokosowe? Masło utrzyj z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego przy pomocy miksera. Następnie dodawaj żółtka, ciągle ucierając masę. Do masy dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Mąkę wymieszaj z dodatkiem proszku do pieczenia, wsyp do utartego masła i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielna dwie części, uformuj z nich wałeczki, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wałeczki podziel na plasterki, lekko jest spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka kokosowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Wiórki kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nich również potas, fosfor, magnez oraz żelazo. Wiórki kokosowe są produktem całkowicie wegańskim oraz bezglutenowym. Dodatkowo mogą być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie (szczególnie podczas diety redukcyjnej).
Podsumowując smaczne ciasteczka kokosowe to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Ciasteczka możesz zabrać ze sobą również jako przekąskę do pracy lub w podróż. Pyszne ciasteczka są dobre do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w kruchych ciasteczkach kokosowych
Lista alergenów dla kruchych ciasteczek kokosowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kruchych ciasteczek kokosowych
Kruche ciasteczka kokosowe to doskonała propozycja na pyszny wypiek. Wiórki kokosowe wykorzystanie do przygotowania ciasteczek stanowią doskonałe źródło niektórych składników odżywczych.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.