Krokant

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:56 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokant w papierowym rożku
Krokant
Krokant to niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu posypka orzechowa, która sprawdzi się do dekoracji ciast i deserów. Możesz wykonać ją z dowolnych orzechów.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 6 min
608 kcal
Kcal w porcji
114 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Orzechy włoskie (150 g)
  • Cukier (150 g)
  • Laska wanilii (5 g)
  • Pistacje (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek

Przepis na krokant krok po kroku

Na blachę do pieczenia wyłóż orzechy i piecz przez ok. 6 min w 190 st. C.

Obierz orzechy ze skórki i posiekaj.

W rondelku umieść cukier, 40 ml wody, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Podgrzewaj aż do uzyskania złoto-brązowego roztworu (karmelu).

Wsyp posiekane orzechy do karmelu i wymieszaj. Całość wyłóż na blachę do pieczenia i rozłóż równomiernie. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Wystudzony krokant pokrój nożem.

Jak oceniasz przepis na krokant
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat krokanta

Krokant to niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu posypka orzechowa, która sprawdzi się do dekoracji ciast i deserów. Możesz wykonać ją z dowolnych orzechów.

Przepis na krokant to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków do słodkości. Z tego przepisu wychodzi krokant pyszny, ale też dobry dla początkujących. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym sklepie. Krokant możesz przygotować z każdego rodzaju orzechów, które masz obecnie w domu. Sprawdzą się zarówno orzechy włoskie, jak i migdały, czy orzechy laskowe. Możesz też zrobić ją w wersji nieco bardziej egzotycznej - z dodatkiem pistacji, czy orzechów brazylijskich. Głównym składnikiem krokantu są orzechy. To składniki, o które dobrze jest zadbać w swojej diecie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krokant, by był smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu, to ten sprawdzony przepis będzie świetnym wyborem. Wiele osób może zastanawiać się, co to jest krokant, bo nazwa ta jest dość egzotyczna. Choć może się wydawać, że to skomplikowana potrawa, to jest to tylko ciekawa i niezwykle prosta posypka do deserów. Możesz przygotować krokant migdałowy, ale również orzechowy. Krokant jest doskonałym dodatkiem do kremów, często także jest używany do dekoracji ciast, lodów i innych deserów. Krokant bardzo często mylony jest z grylażem. Grylaż to masa z pokruszonych i prażonych orzechów, najczęściej migdałów, którą wzbogaca się karmelizowanym cukrem lub miodem. Najczęściej wykorzystywana jest do nadziewania ciast, ciasteczek i innych słodyczy. W jej przypadku orzechy są bardzo drobno zmielone i roztarte. Zamiast orzechów do przygotowania krokantu można też przygotować inne produkty. Niektórzy czasami sięgają po czekoladę, czy herbatniki. Można przygotować dwie wersje krokantu. Miękką i twardą. Do miękkiego krokantu można dodać miód, by masa była bardziej elastyczna. Twardy krokant to zwykle tylko podprażone orzechy. Ten używany jest głównie do dekorowania ciasta. Wykłada się go na górę tortów i wypieków. Pamiętaj jednak, by nie kroić orzechów zbyt drobno.

Alergeny w krokancie

Lista alergenów dla krokanta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Pistacje

Wartości odżywcze krokanta

na 100g gotowej potrawy

Posiada on wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien gościć w naszej diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(114g)
Energia (kcal)
534.11
608.89
Białko (g)
12.01
13.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(114g)
Węglowodany (g)
46.87
53.44
Węglowodany przyswajalne (g)
41.07
46.82
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.60
6.39
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(114g)
Tłuszcz (g)
36.82
41.98
Tłuszcze nasycone (g)
5.73
6.53
Tłuszcze nienasycone (g)
31.10
35.45
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(114g)
Witamina A (µg (mcg))
4.62
5.26
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.55
0.62
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.42
1.62
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.95
1.08
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.39
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.15
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.82
0.94
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.12
56.00
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
56.37
64.27
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(114g)
Sód (mg)
3.67
4.18
Potas (mg)
478.02
544.95
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Wapń (mg)
67.91
77.42
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
268.68
306.30
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Magnez (mg)
88.02
100.35
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.30
2.63
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.79
2.04
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.95
1.09
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokanta 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokanta

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Laska wanilii
5 g
12.00
Za 8,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 5 g
Pistacje
150 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 150 g
Koszt składników
44.50