Krem z masła orzechowego

Opublikowano: 03.08.2023 r., 17:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik kremu z masła orzechowego
Krem z masła orzechowego
Krem z masła orzechowego to idealny dodatek do ciasta. Jest prosty w przygotowaniu, a ze względu na mocny, charakterystyczny smak, idealnie podkreśla każde ciasto.
Przygotowanie 15 min
2843 kcal
Kcal w porcji
530 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Masło orzechowe - gładkie (280 g)
  • Masło (80 g)
  • Cukier (110 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na krem z masła orzechowego krok po kroku

Śmietankę mocno schłodź.

Masło i cukier puder umieść w misie miksera i ubij do puszystości.

Dodaj kremówkę i jeszcze przez chwilę ubijaj.

Gotowy krem najlepiej wykorzystać od razu.

Jak oceniasz przepis na krem z masła orzechowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,1% osób

Więcej informacji na temat kremu z masła orzechowego

Krem z masła orzechowego to idealny dodatek do ciasta. Jest prosty w przygotowaniu, a ze względu na mocny, charakterystyczny smak, idealnie podkreśla każde ciasto.

Przepis na krem z masła orzechowego to doskonały pomysł na naprawdę ciekawy i pyszny dodatek. Idealnie sprawdzi się w wielu domowych wypiekach. Możesz wykorzystać go do tortów, czy prostych wypieków. Jest też idealnym dopełnieniem babeczek i muffinek.

Ten krem robi się na bazie masła orzechowego z orzechów ziemnych. Jest to wybór najpopularniejszy i najtańszy. Jednak możesz wykorzystać dowolne ulubione orzechy. Idealnie sprawdzi się masło orzechowe na bazie orzechów laskowych, czy pistacji. Te dwa rodzaje orzechów tworzą naprawdę smaczne, a przy tym słodkie połączenie z pozostałymi składnikami. Jeśli ich używasz, nie musisz korzystać z dużego dodatku cukru. Orzechy ziemne mają zwykle lekko słonawy smak, dlatego tak dobrze sprawdzają się w tortach. Ich smak doskonale równoważy dużą słodycz kremów, czy biszkopta. Krem z orzechów doskonale sprawdza się w towarzystwie dżemu. Najlepiej wybierz ten na bazie owoców jagodowych. To idealna opcja.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem z masła orzechowego, by był smaczny, a przy tym dobry dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Najlepszy krem z masła orzechowego to zdecydowanie ten domowy. Choć bez problemu można go kupić w wielu sklepach, to jednak przygotowany samodzielnie smakuje doskonale. Zwłaszcza jeśli sięgniemy po masło orzechowe o dobrej jakości. Jakie to? Takie, które ma sporo orzechów, najbliżej początku składu. Dobrze, by nie miało zbyt wielu dodatków. Jeśli znajdziesz 100% masło orzechowe bez wątpienia będzie to najlepszy wybór, jednak są one niełatwe do znalezienia. Dlatego wersje 98-96% też się sprawdzą. Najlepiej wybierać te niesłodzone. Zwłaszcza jeśli zależy nam na kremie, który nie jest zbyt mdlący. Jeśli masz w domu tylko opcję słodzoną, staraj się nie dodawać zbyt dużo cukru już do samego kremu. Dzięki temu zachowasz idealne proporcje, a krem będzie wspaniały.

Alergeny w kremie z masła orzechowego

Lista alergenów dla kremu z masła orzechowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kremu z masła orzechowego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(530g)
Energia (kcal)
536.58
2843.90
Białko (g)
12.26
65.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(530g)
Węglowodany (g)
32.84
174.03
Węglowodany przyswajalne (g)
30.30
160.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.54
13.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(530g)
Tłuszcz (g)
42.70
226.31
Tłuszcze nasycone (g)
18.80
99.62
Tłuszcze nienasycone (g)
23.90
126.69
Cholesterol (mg)
32.45
172.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(530g)
Witamina A (µg (mcg))
103.25
547.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
1.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
5.16
27.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
101.28
536.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.03
37.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.89
243.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.85
126.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(530g)
Sód (mg)
228.51
1211.12
Potas (mg)
302.00
1600.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.72
157.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
182.72
968.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
89.58
474.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
4.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.36
7.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z masła orzechowego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z masła orzechowego

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło orzechowe
280 g
gładkie
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 280 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Cukier
110 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 110 g
Śmietanka kremowa 30%
60 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Koszt składników
30.50