Krem z budyniu

Opublikowano: 03.03.2022 r., 7:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowy deser w białej misce.
Krem z budyniu
Krem z budyniu to doskonały wybór dla wszystkich, którzy kochają proste pomysły na dodatki do deserów. Całość jest bardzo smaczna. Można go przygotować w kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Ucieranie 20 min
1593 kcal
Kcal w porcji
660 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mleko 2% (400 ml)
  • Masło (130 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, rózga, miseczka

Przepis na krem z budyniu krok po kroku

W 50 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy i cukier puder.

Resztę mleka zagotuj w garnuszku.

Do gotującego się mleka wlewaj małymi partiami budyń i dokładnie mieszaj.

Gdy budyń zgęstnieje odstaw go na 2 godziny do ostygnięcia.

W misce ubij na pianę masło i cukier waniliowy.

Do masła dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.

D gotowej piany dodawaj powoli budyń, mieszając do połączenia wszystkich składników.

Jak oceniasz przepis na krem z budyniu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat kremu z budyniu

Krem z budyniu to doskonały wybór dla wszystkich, którzy kochają proste pomysły na dodatki do deserów. Całość jest bardzo smaczna. Można go przygotować w kilka chwil. Na pewno będzie idealnym dodatkiem do tortów, ciast, ale także jako baza deseru. Ma niezwykle słodki smak, który wspaniale sprawdza się zwłaszcza w towarzystwie biszkoptu.

Przepis na krem z budyniu jest bardzo prosty, a do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. Najważniejszym jego składnikiem jest oczywiście sam budyń. W tym wypadku najlepiej sprawdzi się ten o smaku śmietankowym lub waniliowym. Są one neutralne i świetnie komponują się z każdym innym składnikiem. Do stworzenia kremu najlepiej sięgnąć po budyń niesłodzony, w którym można samodzielnie kontrolować ilość dodanego cukru. W przypadku bardziej fit opcji można też zamienić go na inny dowolny słodzik, który będzie miał mniej kalorii, a także niższy indeks glikemiczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem z budyniu, który będzie prosty, a przy okazji naprawdę smaczny, to ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jego stworzenia potrzebujesz tylko dobrej jakości miksera, który jest pomocny w dokładnym wymieszaniu wszystkich składników. W tym kremie niezwykle istotne jest dobre połączenie budyniu, żółtek i tłuszczu, to właśnie taki mix jest najsmaczniejszy. Krem z dodatkiem masła lub margaryny ma odpowiednią konsystencję, przez co lepiej trzyma się na cieście. By się nie zważył podczas przygotowywania należy ubijać go bardzo powoli dodając małe porcje budyniu. Dodatkowo należy pamiętać, że musi on być dobrze przestudzony. Krem budyniowy wspaniale sprawdza się w większości ciast. Można dodawać do niego różnego rodzaju aromaty, by nieco zmienić jego smak. To dobry dodatek również do tortu. Ta masa budyniowa do ciasta sprawdzi się na każdą okazję, jest też bardzo tania. Krem jest tak pyszny, że można wyjadać go łyżkami z miski, jeszcze przed dodaniem do ciasta, dlatego lepiej przygotować podwójną porcję.

Alergeny w kremie z budyniu

Lista alergenów dla kremu z budyniu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kremu z budyniu

na 100g gotowej potrawy

Ten dodatek zawiera dość sporo cukru, można to zmienić, zamieniając go na dowolny słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(660g)
Energia (kcal)
241.38
1593.14
Białko (g)
3.23
21.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(660g)
Węglowodany (g)
15.15
100.00
Węglowodany przyswajalne (g)
15.11
99.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(660g)
Tłuszcz (g)
19.05
125.71
Tłuszcze nasycone (g)
12.49
82.43
Tłuszcze nienasycone (g)
6.56
43.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.65
37.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
5.99
Cholesterol (mg)
114.69
756.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(660g)
Witamina A (µg (mcg))
211.32
1394.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
3.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.12
0.81
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.01
6.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.64
4.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
208.11
1373.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.83
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.08
0.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.82
71.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
38.86
256.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(660g)
Sód (mg)
66.97
442.00
Potas (mg)
110.68
730.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
90.63
598.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
92.31
609.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.09
53.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.18
1.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
2.81
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.01
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z budyniu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z budyniu

Koszt składników
17.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
17.10