Krem orzechowy do tortów

Opublikowano: 22.03.2022 r., 0:48 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z kremem orzechowym
Krem orzechowy do tortów
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu, ale brakuje Ci pomysłu na krem? Koniecznie poznaj mój szybki i prosty przepis na puszysty krem orzechowy.
Przygotowanie 3 min
Miksowanie i Czas chłodzenia 300 min
1105 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (300 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (200 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 7 łyżek (70 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, lodówka

Przepis na krem orzechowy do tortów krok po kroku

Śmietankę wlej do miski, dodaj serek mascarpone i miksuj do uzyskania gęstego kremu.

Dodaj cukier puder i masło orzechowe.

Miksuj do momentu połączenia się składników.

Krem odstaw do lodówki na 20 minut i przygotuj tort.

Jak oceniasz przepis na krem orzechowy do tortów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat kremu orzechowego do tortów

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem orzechowy do tortów, który możesz też wykorzystać do każdego rodzaju ciasta. To niezwykłe połączenie delikatnego, puszystego kremu z masłem orzechowym.

Krem orzechowy do tortów przygotujesz z kilku ogólnodostępnych składników, takich jak: serek mascarpone, śmietanka 30% tłuszczu, masło orzechowe oraz odrobina cukru pudru. Przy wyborze składników, zwróć szczególną uwagę na jakość masła orzechowego. W jego składzie powinny znaleźć się tylko lub w głównej mierze orzechy. Nie ma znaczenia, jaki to będzie rodzaj orzechów, wybierz swój ulubiony.

Zatem, jak zrobić krem orzechowy do tortów?

Śmietankę przelej do miski, dodaj serek mascarpone i zacznij delikatnie ubijać za pomocą miksera. Krem powinien być puszysty i delikatny.

Następnie dodaj cukier puder i masło orzechowe. Zmniejsz obroty miksera i dokładnie wymieszaj tak, aby składniki połączyły się.

Tak przygotowany krem odłóż na chwilę do lodówki, 15 minut zdecydowanie wystarczy. Po tym czasie śmiało możesz użyć naszego domowego kremu do tortu.

Pamiętaj, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre.

Skoro już znasz mój prosty przepis na pyszny krem, koniecznie go wykorzystaj i przygotuj tort lub ciasto z jego wykorzystaniem dla całej Twojej rodziny. Będzie to dobry pomysł na słodki podwieczorek lub deser.

Alergeny w kremie orzechowym do tortów

Lista alergenów dla kremu orzechowego do tortów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze kremu orzechowego do tortów

na 100g gotowej potrawy

Serek mascarpone w wersji tradycyjnej możesz zastąpić serkiem light, będzie się on charakteryzował niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
368.43
1105.30
Białko (g)
4.83
14.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
10.35
31.05
Węglowodany przyswajalne (g)
9.79
29.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
1.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
34.30
102.89
Tłuszcze nasycone (g)
29.90
89.69
Tłuszcze nienasycone (g)
4.40
13.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
61.17
183.50
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu orzechowego do tortów 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu orzechowego do tortów

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
300 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
70 g
7 łyżek
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 70 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
24.50