Przepis na krem do tortu z masła i jajek krok po kroku
Jajka ubij do miski.
W garnku zagotuj wodę i postaw miskę z jajkami na garnek.
Wsyp cukier i ubijaj jajka na kąpieli wodnej, aż masa będzie biała.
Zdejmij jajka z garnka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
W drugiej misce umieść masło w temperaturze pokojowej.
Ubij masło na puszystą pianę.
Cały czas miksując, wlej masę jajeczną i dodaj cukier z wanilią.
Krem powinien być dość gęsty.
Można dodać do niego bakalie.
Często zadawane pytania
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Krem kokosowy
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Krem patissiere
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tynkowania tortu
-
Tort kokosowy
-
Tort cytrynowy
-
Babeczki z kremem
-
Tort z malinami
-
Krem do tortu

(liczba kalorii)
Krem do tortu z masła i jajek - cechy przepisu
Więcej o kremie do tortu z masła i jajek
Krem do tortu z masła i jajek to bardzo dobry pomysł na smaczny tort urodzinowy. Masa maślana może zostać przygotowana w wielu różnych wersjach kolorystycznych. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanej masy. Przepis na krem do tortu z masła i jajek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, jajka, cukier, cukier w prawdziwą wanilią.
Jak zrobić krem do tortu z masła i jajek? Jajka ubij do miski. W garnku zagotuj wodę i postaw miskę z jajkami na garnek. Wsyp cukier i ubijaj jajka na kąpieli wodnej, aż masa będzie biała. Zdejmij jajka z garnka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. W drugiej misce umieść masło w temperaturze pokojowej. Ubij masło na puszystą pianę. Cały czas miksując, wlej masę jajeczną i dodaj cukier z wanilią. Krem powinien być dość gęsty. Można dodać do niego bakalie.
Masło to powstały z tłuszczu mlecznego produkt pochodzenia zwierzęcego. Masło powinno zawierać około 82% tłuszczu. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Wyróżnia się dwa rodzaje masła- ekstra i masło klarowane. Masło klarowane ma wyższą temperaturę dymienia dzięki oczyszczeniu go z białek mleka. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.
Podsumowując: szybki do zrobienia krem maślany jest najlepszy do przełożenia biszkoptu. Łatwy do zrobienia krem jest słodki i można dodać do niego kwaśne owoce, aby przełamać smak. Domowy krem nie zawiera konserwantów. Krem jest dobry do przełożenia ciasta od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 godziny.
Wartości odżywcze kremu do tortu z masła i jajek
Energia i białka
(950g)
Węglowodany w kremie do tortu z masła i jajek
(950g)
Tłuszcze
(950g)
Witaminy w przepisie na krem do tortu z masła i jajek
(950g)
Składniki mineralne w przepisie na krem do tortu z masła i jajek
(950g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kremie do tortu z masła i jajek
Lista alergenów dla kremu do tortu z masła i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko