Przepis na krem do tortu z masła i jajek krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

Jajka ubij do miski.

W garnku zagotuj wodę i postaw miskę z jajkami na garnek.

Wsyp cukier i ubijaj jajka na kąpieli wodnej, aż masa będzie biała.

Zdejmij jajka z garnka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty.

W drugiej misce umieść masło w temperaturze pokojowej.

Ubij masło na puszystą pianę.

Cały czas miksując, wlej masę jajeczną i dodaj cukier z wanilią.

Krem powinien być dość gęsty.

Można dodać do niego bakalie.

Krem do tortu z masła i jajek znajduje się w misce.
Krem do tortu z masła i jajek
Koszt przygotowania dania
16.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
4464 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
66

Krem do tortu z masła i jajek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie do tortu z masła i jajek

Krem do tortu z masła i jajek to bardzo dobry pomysł na smaczny tort urodzinowy. Masa maślana może zostać przygotowana w wielu różnych wersjach kolorystycznych. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanej masy. Przepis na krem do tortu z masła i jajek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, jajka, cukier, cukier w prawdziwą wanilią.

Jak zrobić krem do tortu z masła i jajek? Jajka ubij do miski. W garnku zagotuj wodę i postaw miskę z jajkami na garnek. Wsyp cukier i ubijaj jajka na kąpieli wodnej, aż masa będzie biała. Zdejmij jajka z garnka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. W drugiej misce umieść masło w temperaturze pokojowej. Ubij masło na puszystą pianę. Cały czas miksując, wlej masę jajeczną i dodaj cukier z wanilią. Krem powinien być dość gęsty. Można dodać do niego bakalie.

Masło to powstały z tłuszczu mlecznego produkt pochodzenia zwierzęcego. Masło powinno zawierać około 82% tłuszczu. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Wyróżnia się dwa rodzaje masła- ekstra i masło klarowane. Masło klarowane ma wyższą temperaturę dymienia dzięki oczyszczeniu go z białek mleka. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując: szybki do zrobienia krem maślany jest najlepszy do przełożenia biszkoptu. Łatwy do zrobienia krem jest słodki i można dodać do niego kwaśne owoce, aby przełamać smak. Domowy krem nie zawiera konserwantów. Krem jest dobry do przełożenia ciasta od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 godziny.

Wartości odżywcze kremu do tortu z masła i jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(950g)
Energia (kalorie)
469.97 kcal
4464.76 kcal
Białko
3.93 g
37.38 g

Węglowodany w kremie do tortu z masła i jajek

Na 100g
Na porcję
(950g)
Węglowodany
25.77 g
244.81 g
Węglowodany przyswajalne
25.77 g
244.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(950g)
Tłuszcz
40.20 g
381.85 g
Tłuszcze nasycone
26.43 g
251.13 g
Tłuszcze nienasycone
13.76 g
130.72 g
Cholesterol
204.15 mg
1939.46 mg

Witaminy w przepisie na krem do tortu z masła i jajek

Na 100g
Na porcję
(950g)
Witamina A
360.82 µg (mcg)
3427.79 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.46 mg
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
3.13 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.56 µg (mcg)
5.36 µg (mcg)
Witamina E
1.37 mg
12.99 mg
Retinol
354.82 µg (mcg)
3370.79 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.15 mg
1.41 mg
Niacyna
0.04 mg
0.39 mg
Foliany
14.64 µg (mcg)
139.09 µg (mcg)
Beta karoten
72.92 µg (mcg)
692.77 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krem do tortu z masła i jajek

Na 100g
Na porcję
(950g)
Sód
45.38 mg
431.15 mg
Potas
50.51 mg
479.87 mg
Wapń
27.13 mg
257.72 mg
Fosfor
66.92 mg
635.77 mg
Magnez
4.31 mg
40.92 mg
Żelazo
0.52 mg
4.90 mg
Cynk
0.41 mg
3.88 mg
Miedź
0.03 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu z masła i jajek 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie do tortu z masła i jajek

Lista alergenów dla kremu do tortu z masła i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kremu do tortu z masła i jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
450 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 450 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
23.50
Jak oceniasz przepis na krem do tortu z masła i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób