Krem do tortu z masła i jajek

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem do tortu z masła i jajek znajduje się w misce.
Krem do tortu z masła i jajek
Krem do tortu z masła i jajek to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do ciasta biszkoptowego. Krem maślany jest bardzo trwały. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na wspaniały krem.
Przygotowanie 10 min
4464 kcal
Kcal w porcji
950 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Masło (450 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier 1,5 szklanki (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na krem do tortu z masła i jajek krok po kroku

Jajka ubij do miski.

W garnku zagotuj wodę i postaw miskę z jajkami na garnek.

Wsyp cukier i ubijaj jajka na kąpieli wodnej, aż masa będzie biała.

Zdejmij jajka z garnka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty.

W drugiej misce umieść masło w temperaturze pokojowej.

Ubij masło na puszystą pianę.

Cały czas miksując, wlej masę jajeczną i dodaj cukier z wanilią.

Krem powinien być dość gęsty.

Można dodać do niego bakalie.

Jak oceniasz przepis na krem do tortu z masła i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat kremu do tortu z masła i jajek

Krem do tortu z masła i jajek to bardzo dobry pomysł na smaczny tort urodzinowy. Masa maślana może zostać przygotowana w wielu różnych wersjach kolorystycznych. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanej masy. Przepis na krem do tortu z masła i jajek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, jajka, cukier, cukier w prawdziwą wanilią.

Jak zrobić krem do tortu z masła i jajek? Jajka ubij do miski. W garnku zagotuj wodę i postaw miskę z jajkami na garnek. Wsyp cukier i ubijaj jajka na kąpieli wodnej, aż masa będzie biała. Zdejmij jajka z garnka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. W drugiej misce umieść masło w temperaturze pokojowej. Ubij masło na puszystą pianę. Cały czas miksując, wlej masę jajeczną i dodaj cukier z wanilią. Krem powinien być dość gęsty. Można dodać do niego bakalie.

Masło to powstały z tłuszczu mlecznego produkt pochodzenia zwierzęcego. Masło powinno zawierać około 82% tłuszczu. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Wyróżnia się dwa rodzaje masła- ekstra i masło klarowane. Masło klarowane ma wyższą temperaturę dymienia dzięki oczyszczeniu go z białek mleka. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując: szybki do zrobienia krem maślany jest najlepszy do przełożenia biszkoptu. Łatwy do zrobienia krem jest słodki i można dodać do niego kwaśne owoce, aby przełamać smak. Domowy krem nie zawiera konserwantów. Krem jest dobry do przełożenia ciasta od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 godziny.

Alergeny w kremie do tortu z masła i jajek

Lista alergenów dla kremu do tortu z masła i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kremu do tortu z masła i jajek

na 100g gotowej potrawy

Krem do tortu z masła i jajek to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Krem zawiera dużą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(950g)
Energia (kcal)
469.97
4464.76
Białko (g)
3.93
37.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(950g)
Węglowodany (g)
25.77
244.81
Węglowodany przyswajalne (g)
25.77
244.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(950g)
Tłuszcz (g)
40.20
381.85
Tłuszcze nasycone (g)
26.43
251.13
Tłuszcze nienasycone (g)
13.76
130.72
Cholesterol (mg)
204.15
1939.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(950g)
Witamina A (µg (mcg))
360.82
3427.79
Witamina B6 (mg)
0.05
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
3.13
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.56
5.36
Witamina E (mg)
1.37
12.99
Retinol (µg (mcg))
354.82
3370.79
Tiamina (mg)
0.02
0.15
Ryboflawina (mg)
0.15
1.41
Niacyna (mg)
0.04
0.39
Foliany (µg (mcg))
14.64
139.09
Beta karoten (µg (mcg))
72.92
692.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(950g)
Sód (mg)
45.38
431.15
Potas (mg)
50.51
479.87
Wapń (mg)
27.13
257.72
Fosfor (mg)
66.92
635.77
Magnez (mg)
4.31
40.92
Żelazo (mg)
0.52
4.90
Cynk (mg)
0.41
3.88
Miedź (mg)
0.03
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu z masła i jajek 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu do tortu z masła i jajek

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
450 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 450 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
23.50