Krem budyniowy do ciasta
- Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Cukier (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 (120 g)
- Masło (250 g)
Przepis na krem budyniowy do ciasta krok po kroku
Żółtka umieść w misce.
Dodaj cukier i cukier waniliowy.
Wymieszaj rózgą.
Dodaj mąkę pszenną i cukier, wymieszaj.
Zagotuj mleko i dodaj masę z żółtek.
Gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut, cały czas mieszając.
Wystudź masę budyniową.
W misce umieść masło i ubij do powstania białej masy.
Dodaj budyń i zmiksuj.
Masę schłodź w lodówce.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu budyniowego do ciasta
Krem budyniowy do ciasta to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciasta. Smaczny krem przygotować można w wersji czekoladowej lub owocowej. Krem można dodawać do deserów na zimno lub ciast. Przepis na krem budyniowy do ciasta jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, żółtka jaj, cukier, cukier waniliowy, mąka pszenna, masło. Składniki te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić krem budyniowy do ciasta? Żółtka umieść w misce. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj rózgą. Dodaj mąkę pszenną i cukier, wymieszaj. Zagotuj mleko i dodaj masę z żółtek. Gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut, cały czas mieszając. Wystudź masę budyniową. W misce umieść masło i ubij do powstania białej masy. Dodaj budyń i zmiksuj. Masę schłodź w lodówce.
Żółtka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko krowie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Mleko krowie zawiera w zależności od rasy krowy inną zawartość tłuszczu. Najbardziej tłuste mleka krowie zawierają nawet do 11% tłuszczu. Mleko jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D u krów karmionych świeżą trawą. Mleko krowie jest najczęściej spożywanym przez nas rodzajem mleka.
Podsumowując: prosty przepis na krem wykorzystać można na wiele różnych sposobów. Smaczny krem można podawać na zimno lub w temperaturze pokojowej. Krem sprawdzi się doskonale także jako nadzienie do pączków. Krem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepszy krem budyniowy można przygotować z dodatkiem przetartych owoców lub kremu orzechowego. Do kremu dodać można także czekoladę mleczną lub gorzką.
Alergeny w kremie budyniowym do ciasta
Lista alergenów dla kremu budyniowego do ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kremu budyniowego do ciasta
Krem budyniowy do ciasta to kaloryczny słodki domowy wyrób. Krem można przygotować bez dodatku cukru, będzie on wtedy bardziej odpowiedni dla osób chorujących na cukrzycę. Krem jest kaloryczny i nie powinno się go spożywać w dużych ilościach.
Energia i białka
(700g)
Węglowodany
(700g)
Tłuszcze
(700g)
Witaminy
(700g)
Składniki mineralne
(700g)
-
mleko,
jajka,
cukier,
mąka pszenna,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.