Przepis na krem budyniowy do ciasta krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Żółtka umieść w misce.

Dodaj cukier i cukier waniliowy.

Wymieszaj rózgą.

Dodaj mąkę pszenną i cukier, wymieszaj.

Zagotuj mleko i dodaj masę z żółtek.

Gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut, cały czas mieszając.

Wystudź masę budyniową.

W misce umieść masło i ubij do powstania białej masy.

Dodaj budyń i zmiksuj.

Masę schłodź w lodówce.

Krem budyniowy do ciasta podany w miseczce.
Krem budyniowy do ciasta
Koszt przygotowania dania
14.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1942 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Krem budyniowy do ciasta - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie budyniowym do ciasta

Krem budyniowy do ciasta to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciasta. Smaczny krem przygotować można w wersji czekoladowej lub owocowej. Krem można dodawać do deserów na zimno lub ciast. Przepis na krem budyniowy do ciasta jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, żółtka jaj, cukier, cukier waniliowy, mąka pszenna, masło. Składniki te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić krem budyniowy do ciasta? Żółtka umieść w misce. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj rózgą. Dodaj mąkę pszenną i cukier, wymieszaj. Zagotuj mleko i dodaj masę z żółtek. Gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut, cały czas mieszając. Wystudź masę budyniową. W misce umieść masło i ubij do powstania białej masy. Dodaj budyń i zmiksuj. Masę schłodź w lodówce.

Żółtka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko krowie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Mleko krowie zawiera w zależności od rasy krowy inną zawartość tłuszczu. Najbardziej tłuste mleka krowie zawierają nawet do 11% tłuszczu. Mleko jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D u krów karmionych świeżą trawą. Mleko krowie jest najczęściej spożywanym przez nas rodzajem mleka.

Podsumowując: prosty przepis na krem wykorzystać można na wiele różnych sposobów. Smaczny krem można podawać na zimno lub w temperaturze pokojowej. Krem sprawdzi się doskonale także jako nadzienie do pączków. Krem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepszy krem budyniowy można przygotować z dodatkiem przetartych owoców lub kremu orzechowego. Do kremu dodać można także czekoladę mleczną lub gorzką.

Wartości odżywcze kremu budyniowego do ciasta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kalorie)
277.57 kcal
1942.99 kcal
Białko
4.26 g
29.79 g

Węglowodany w kremie budyniowym do ciasta

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany
25.94 g
181.57 g
Węglowodany przyswajalne
25.94 g
181.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz
18.04 g
126.28 g
Tłuszcze nasycone
11.74 g
82.16 g
Tłuszcze nienasycone
6.30 g
44.12 g
Cholesterol
133.58 mg
935.03 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krem budyniowy do ciasta

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A
166.06 µg (mcg)
1162.39 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.45 mg
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
3.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.98 µg (mcg)
6.89 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.64 mg
4.49 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
162.48 µg (mcg)
1137.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.88 mg
Ryboflawina
0.16 mg
1.10 mg
Niacyna
0.61 mg
4.26 mg
Foliany
24.77 µg (mcg)
173.40 µg (mcg)
Beta karoten
38.17 µg (mcg)
267.17 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem budyniowy do ciasta

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód
24.81 mg
173.64 mg
Potas
97.10 mg
679.68 mg
Wapń
76.47 mg
535.26 mg
Fosfor
96.10 mg
672.68 mg
Magnez
9.59 mg
67.12 mg
Żelazo
0.70 mg
4.92 mg
Cynk
0.50 mg
3.48 mg
Miedź
0.03 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu budyniowego do ciasta 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie budyniowym do ciasta

Lista alergenów dla kremu budyniowego do ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania kremu budyniowego do ciasta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Masło
250 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na krem budyniowy do ciasta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób