Przepis na kompot ze śliwek krok po kroku
Śliwki umyj dokładnie, przekrój na połówki i wyjmij pestki.
Słoiki wyparz. Każdy słoik napełnij śliwkami do połowy objętości, wsyp do każdego słoika po 2-3 łyżki cukru i uzupełnij wodą.
Słoiki umieść w garnku i wlej do niego wody do 3/4 wysokości. Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
Po tym czasie wyjmij je i postaw do góry dnem.
Gotowy kompot ze śliwek w słoikach możesz przechowywać przez całą zimę.

(liczba kalorii)
Kompot ze śliwek - cechy przepisu
Więcej o kompocie ze śliwek
Kompot ze śliwek to doskonała propozycja na pyszny kompot na zimę. Przepis na dobry kompot ze śliwek jest bardzo łatwy i szybki do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia w przygotowywaniu przetworów. Do zrobienia kompotu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śliwki najlepiej węgierki, cukier i woda, opcjonalnie możesz dodać goździki lub cynamon.
Jak zrobić kompot ze śliwek i jak długo gotować? Na początek dobrze umyj śliwki, przekrój je na połówki i wyjmij z nich pestki. Słoiki i pokrywki wygotuj we wrzątku aby były idealnie czyste. Zabrudzone słoiki mogą doprowadzić do wytworzenia pleśni podczas przechowywania przetworów. Wyparzone słoiki napełnij połówkami śliwek do połowy wysokości słoika. Wsyp do każdego z nich po 2-3 łyżki cukru i uzupełnij wodą. Zwróć uwagę aby zostawić 1-2 centymetry odstępu od rantu słoika. Dokładnie zakręć słoiki i wstaw do garnka, wlej wody do 2/3 ich wysokości, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Jeśli wybierzesz mniejsze słoiki niż litrowe dodaj do słoika mniej cukru i gotuj go krócej.
Śliwki węgierki są jedną z najstarszych odmian śliwek. Do Polski zawędrowały z Węgier, stąd też zawdzięczają swoją nazwę. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne.
Podsumowując wiesz już jak ugotować kompot ze śliwek węgierek, możesz wykorzystać także inne śliwki aby go przygotować, świetnie sprawdzą się np. mirabelki albo renklody. Kompot do słoików a właściwie przygotowywany w słoikach jest szybki do zrobienia. To ile cukru dodasz do kompotu zależy tylko i wyłącznie od tego, jak słodki kompot wolisz oraz od tego czy chcesz go potem rozrabiać z wodą czy podawać bezpośrednio.
Wartości odżywcze kompotu ze śliwek
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w kompocie ze śliwek
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na kompot ze śliwek
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na kompot ze śliwek
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kompocie ze śliwek
Lista alergenów dla kompotu ze śliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot ze śliwek