Kompot ze śliwek
- Śliwki (2500 g)
- Cukier - 2 szklanki (400 g)
Przepis na kompot ze śliwek krok po kroku
Śliwki umyj dokładnie, przekrój na połówki i wyjmij pestki.
Słoiki wyparz. Każdy słoik napełnij śliwkami do połowy objętości, wsyp do każdego słoika po 2-3 łyżki cukru i uzupełnij wodą.
Słoiki umieść w garnku i wlej do niego wody do 3/4 wysokości. Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
Po tym czasie wyjmij je i postaw do góry dnem.
Gotowy kompot ze śliwek w słoikach możesz przechowywać przez całą zimę.
Więcej informacji na temat kompotu ze śliwek
Kompot ze śliwek to doskonała propozycja na pyszny kompot na zimę. Przepis na dobry kompot ze śliwek jest bardzo łatwy i szybki do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia w przygotowywaniu przetworów. Do zrobienia kompotu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śliwki najlepiej węgierki, cukier i woda, opcjonalnie możesz dodać goździki lub cynamon.
Jak zrobić kompot ze śliwek i jak długo gotować? Na początek dobrze umyj śliwki, przekrój je na połówki i wyjmij z nich pestki. Słoiki i pokrywki wygotuj we wrzątku aby były idealnie czyste. Zabrudzone słoiki mogą doprowadzić do wytworzenia pleśni podczas przechowywania przetworów. Wyparzone słoiki napełnij połówkami śliwek do połowy wysokości słoika. Wsyp do każdego z nich po 2-3 łyżki cukru i uzupełnij wodą. Zwróć uwagę aby zostawić 1-2 centymetry odstępu od rantu słoika. Dokładnie zakręć słoiki i wstaw do garnka, wlej wody do 2/3 ich wysokości, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Jeśli wybierzesz mniejsze słoiki niż litrowe dodaj do słoika mniej cukru i gotuj go krócej.
Śliwki węgierki są jedną z najstarszych odmian śliwek. Do Polski zawędrowały z Węgier, stąd też zawdzięczają swoją nazwę. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne.
Podsumowując wiesz już jak ugotować kompot ze śliwek węgierek, możesz wykorzystać także inne śliwki aby go przygotować, świetnie sprawdzą się np. mirabelki albo renklody. Kompot do słoików a właściwie przygotowywany w słoikach jest szybki do zrobienia. To ile cukru dodasz do kompotu zależy tylko i wyłącznie od tego, jak słodki kompot wolisz oraz od tego czy chcesz go potem rozrabiać z wodą czy podawać bezpośrednio.
Alergeny w kompocie ze śliwek
Lista alergenów dla kompotu ze śliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot ze śliwek
Wartości odżywcze kompotu ze śliwek
Kompot ze śliwek to doskonała alternatywa dla gotowych słodzonych sklepowych napoi. Kompot domowy nie zawiera kwasu fosforowego ani konserwantów. Domowy kompot zawiera mniej cukru a dodatek prawdziwych owoców powoduje, że zawiera dużo witamin.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.