Kluski przecierane
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 (80 g)
Przepis na kluski przecierane krok po kroku
Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Do ziemniaków dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj do niej uformowane łyżką kluseczki.
Kluski gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat klusek przecieranych
Kluski przecierane to świetna alternatywa dla popularnych kopytek. Choć nie są tak piękne, to wciąż zaskakują wspaniałym smakiem, a ich przygotowanie jest dużo szybsze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski przecierane, które będą smaczne, a przy okazji ciekawe i szybkie to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Te kluski to nieco odmieniona wersja tradycyjnych kopytek. Różni się nieco kształtem, jednak sposób wykonania w większości pozostaje taki sam. Ich głównym składnikiem, tak jak w przypadku innych klusek, są ziemniaki. Całość na pewno sprawdzi się na rodzinne obiady. Kluski zawdzięczają swój kolor innej niż w przypadku tradycyjnych kopytek metodzie przygotowania. W przypadku szarych klusek ziemniaków nie poddaje się obróbce termicznej. Zamiast tego ściera się je na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dzięki temu ciasto na kluski ma zupełnie inną konsystencję i kolor. Jest nieco bardziej klejące, jednak dodatek mąki pszennej sprawia, że całość idealnie się ze sobą łączy. To właśnie ona sprawia również, że kluseczki są bardzo miękkie po ugotowaniu.
Przepis na kluski przecierane będzie wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy szukają ciekawej inspiracji na dodatek do dań głównych. To doskonały pomysł na pyszne i mięciutkie kluseczki, które są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w domu. Robi się je w dużej mierze z ziemniaków z małym dodatkiem mąki pszennej. To dobre rozwiązanie na co dzień. Można je przygotować w zaledwie kilka chwil, z produktów, które zawsze znajdują się w domowej spiżarni. Skrobię ziemniaczaną można spokojnie zastąpić mąką pszenną, jednak wtedy nie będą już bezglutenowe. Choć może się wydawać, że własnoręczne ich przygotowanie wiąże się z wieloma godzinami pracy i długim staniem w kuchni, nie jest to prawda. Do przygotowania ciasta dobrze jest wykorzystać stolnicę, na której można z łatwością wyrobić, ale również rozwałkować poszczególne partie klusek. Dobrze jest przygotować nieco więcej mąki, którą można użyć do podsypywania.
Alergeny w kluskach przecieranych
Lista alergenów dla klusek przecieranych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze klusek przecieranych
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.