Kiszona kapusta zasmażana
- Kapusta kiszona (750 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
Przepis na kiszoną kapustę zasmażaną krok po kroku
Boczek pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
Kapustę poszatkuj.
Boczek wrzuć na zimną patelnię i wytop z niego tłuszcz.
Następnie na patelnię dodaj pokrojoną cebulę i smaż chwilę.
Na patelnię dodaj pokrojoną kapustę, dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut.
Zawartość patelni dokładnie wymieszaj i smaż ponownie 10 minut.
Zmniejsz moc palnika na najniższy poziom, kapustę dopraw do smaku kminkiem, solą oraz pieprzem i całość duś przez około 40 minut.
Gotową kapustę podawaj na ciepło.
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Sałatka z kapusty kiszonej
-
Surówka z kiszonej kapusty z majonezem
-
Surówka z kiszonej kapusty do ryby
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Surówka z kiszonej kapusty z cebulą
-
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka
-
Surówka z kiszonej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty kiszonej
-
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
-
Surówki z kiszonej kapusty
Więcej informacji na temat kiszonej kapusty zasmażanej
Kiszona kapusta zasmażana to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Domowa i szybka w przygotowaniu kapusta zasmażana to doskonały dodatek do kotletów mielonych oraz dań mięsnych. Przepis na zasmażaną kiszoną kapustę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: kapusta kiszona, cebula, boczek wędzony, sól, pieprz oraz kminek mielony. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić zasmażaną kapustę kiszoną? Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Kapustę poszatkuj. Boczek wrzuć na zimną patelnię i wytop z niego tłuszcz. Następnie na patelnię dodaj pokrojoną cebulę i smaż chwilę. Na patelnię dodaj pokrojoną kapustę, dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut. Zawartość patelni dokładnie wymieszaj i smaż ponownie 10 minut. Zmniejsz moc palnika na najniższy poziom, kapustę dopraw do smaku kminkiem, solą oraz pieprzem i całość duś przez około 40 minut. Gotową kapustę podawaj na ciepło.
Kapusta kiszona, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo witamina C zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników w organizmie i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy straszenia się skóry. Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas procesu fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm oraz wzmacniają naszą odporność.
Podsumowując łatwa w przygotowaniu zasmażana kapusta kiszona stanowi doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Zasmażana kapusta kiszona jest dobra do spożycia na ciepło, dlatego warto podać ją bezpośrednio po przygotowaniu. Kapustę zasmażaną z grzybami można podać jako danie na ciepło podczas kolacji wigilijnej. Kapusta kiszona to bogactwo składników odżywczych.
Alergeny w kiszonej kapuście zasmażanej
Lista alergenów dla kiszonej kapusty zasmażanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszoną kapustę zasmażaną
Wartości odżywcze kiszonej kapusty zasmażanej
Kiszona kapusta zasmażana to doskonała propozycja na smaczny dodatek do dań obiadowych. Kapusta kiszona stanowi źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.