Kisiel truskawkowy

Opublikowano: 14.03.2022 r., 9:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser kisiel truskawkowy w słoiczkach
Kisiel truskawkowy
Kisiel truskawkowy to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Domowy kisiel zawiera duże kawałki owoców. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny domowy kisiel.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 20 min
570 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Truskawki mrożone (500 g)
  • Cukier - niepełna szklanka (150 g)
  • Mąka ziemniaczana - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
  • Wino czerwone wytrawne - 2 szklanki (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na kisiel truskawkowy krok po kroku

Truskawki umieść w garnku, wlej wino i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Wymieszaj mąkę ziemniaczaną, cukier z 500 ml wody, wlej do garnka i gotuj przez 5 minut, aż kisiel zgęstnieje.

Wlej kisiel do głębokich talerzy.

Jak oceniasz przepis na kisiel truskawkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat kisielu truskawkowego

Kisiel truskawkowy to bardzo dobry pomysł na szybki i łatwy podwieczorek. Domowy kisiel można przygotować w wersji dla dzieci lub dla dorosłych z dodatkiem czerwonego wina. Przepis na kisiel truskawkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia kisielu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: truskawki mrożone, czerwone wino, cukier, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić kisiel truskawkowy? Truskawki umieść w garnku, wlej wino i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem i wodą, wlej do garnka i gotuj przez 5 minut, aż kisiel zgęstnieje. Wlej kisiel do głębokich talerzy.

Mąka ziemniaczana to tak naprawdę skrobia uzyskana z ziemniaków. Stosowana jest bardzo często do zagęszczania w przemyśle spożywczym, może być wykorzystywana do pieczenia ciast bezglutenowych. Mąka jest głównie źródłem węglowodanów, zawiera także niewielkie ilości błonnika pokarmowego oraz witaminy C i fosforu. Truskawki to owoce sezonowe dostępne w okresie od czerwca do lipca. Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, co pozwala zachować uczucie sytości na dłużej. Truskawki świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów. Można z nich przygotowywać soki i konfitury, doskonale nadają się także do mrożenia. Wino czerwone dodane do kisielu nada mu ciemnoczerwonej barwy oraz wspaniałego aromatu.

Podsumowując pyszny kisiel truskawkowy to prosty przepis na deser dla całej rodziny. Kisiel jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Kisiel można przygotować z dodatkiem innych owoców takich jak jagody czy maliny. Kisiel świetnie komponuje się podany z dodatkiem bitej śmietany lub jogurtu greckiego.

Alergeny w kisielu truskawkowym

Lista alergenów dla kisielu truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze kisielu truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Kisiel truskawkowy to domowy wyrób zawierający sporą ilość cukru. Możesz zamienić go na ksylitol lub erytrytol. Kisiel zawiera małą ilość kalorii, jest więc bardzo dobrym pomysłem dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
142.70
570.81
Białko (g)
0.60
2.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
25.08
100.30
Węglowodany przyswajalne (g)
23.91
95.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
4.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.41
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
0.83
3.31
Witamina B6 (mg)
0.05
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
17.21
68.85
Witamina E (mg)
0.13
0.53
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.11
Ryboflawina (mg)
0.03
0.12
Niacyna (mg)
0.45
1.80
Foliany (µg (mcg))
8.26
33.06
Beta karoten (µg (mcg))
11.16
44.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
7.40
29.59
Potas (mg)
149.01
596.03
Wapń (mg)
13.26
53.06
Fosfor (mg)
17.42
69.69
Magnez (mg)
11.49
45.95
Żelazo (mg)
0.48
1.93
Cynk (mg)
0.11
0.44
Miedź (mg)
0.05
0.21
Mangan (mg)
0.18
0.74
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kisielu truskawkowego 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kisielu truskawkowego

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki mrożone
500 g
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
8.89
Za 500 g
Cukier
150 g
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Wino czerwone wytrawne
500 g
2 szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.29
Za 500 g
Koszt składników
43.50