Slushy

Opublikowano: 08.09.2022 r., 15:59 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
slushy
Slushy
Poznaj przepis na najlepsze, letnie, orzeźwiające slushy truskawkowe.
Przygotowanie 10 min
92 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Truskawki mrożone 1 duża szklanka (200 g)
  • Sok pomarańczowy 100% 1/2 szklanki (120 ml)
  • Sok z cytryny 1/2 szklanki (120 ml)
  • Lód (250 g)
  • Cukier 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera, szklanki

Przepis na slushy krok po kroku

Truskawki wyjmij z zamrażalnika i odstaw na 20-30 minut, aż lekko rozmarzną i puszczą sok.

Truskawki, sok pomarańczowy, wodę (pół szklanki), sok z cytryny i cukier zblenduj razem na najwyższej mocy blendera.

Dodaj pokruszone kostki lodu i wymieszaj. Rozlej do szklanek.

Jak oceniasz przepis na slushy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat slushy

Slushy to prawdziwy letni hit. To orzeźwiający, słodko-kwaśny, owocowy napój z dużą ilością lodu, który idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni. Co więcej, przepis na slushy jest banalnie prosty i poradzisz sobie z nim bez najmniejszego problemu w zaledwie kilka minut. Jedyne czego potrzebujesz to dobry blender, który poradzi sobie z mrożonymi owocami i kostkami lodu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić slushy, aby było najlepsze i idealne dla wszystkich, również dla dzieci, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Domowe, owocowe slushy na lato możesz przygotować tak naprawdę z dowolnych owoców. Najczęściej przygotowuje się je z mrożonych truskawek, soku pomarańczowego, soku z cytryny, lodu oraz cukru – z tych kilku łatwo dostępnych składników w kilka chwil powstanie pyszny, mrożony napój. Wystarczy je wszystkie dokładnie wymieszać i zblendować. To wszystko! Dzięki takiemu doborowi składników slushy jest pyszne, jednocześnie słodkie i lekko kwaśne, a przede wszystkim orzeźwiające, dlatego jest bardzo dobre na upalne, wakacyjne dni, jako napój lub przekąska. Możesz podawać je z normalnym lodem lub dodatkiem aromatyzowanego lodu, listkami mięty, czy plastrami cytryny. Slushy nie tylko pysznie smakuje i orzeźwia, ale również bardzo ciekawie wygląda, dlatego sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy, czy spotkania w gronie rodziny lub przyjaciół. Jeśli zależy Ci na przygotowaniu, jak najzdrowszej wersji cukier zastąp ksylitolem, dzieci czemu napój będzie równie słodki, ale zdecydowanie mniej kaloryczny, będzie miał też niższy indeks glikemiczny. Koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak, krok po kroku, przygotować pyszne, domowe, owocowe slushy z truskawek.

Alergeny w slushy

Lista alergenów dla slushy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na slushy

Wartości odżywcze slushy

na 100g gotowej potrawy

Cukier najlepiej zastąpić ksylitolem, aby zmniejszyć kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
42.19
92.82
Białko (g)
0.29
0.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
10.98
24.15
Węglowodany przyswajalne (g)
10.30
22.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
0.11
0.24
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sok pomarańczowy 100%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny slushy 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania slushy

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki mrożone
200 g
1 duża szklanka
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.56
Za 200 g
Sok pomarańczowy 100%
120 ml
1/2 szklanki
12.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 ml
Sok z cytryny
120 ml
1/2 szklanki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 6
6.00
Za 120 ml
Lód
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
33.50