Przepis na kisiel truskawkowy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Truskawki umieść w garnku, wlej wino i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Wymieszaj mąkę ziemniaczaną, cukier z 500 ml wody, wlej do garnka i gotuj przez 5 minut, aż kisiel zgęstnieje.

Wlej kisiel do głębokich talerzy.

Kisiel truskawkowy podany w ozdobnych słoiczkach.
Kisiel truskawkowy
Koszt przygotowania dania
23.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
570 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
69

Kisiel truskawkowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kisielu truskawkowym

Kisiel truskawkowy to bardzo dobry pomysł na szybki i łatwy podwieczorek. Domowy kisiel można przygotować w wersji dla dzieci lub dla dorosłych z dodatkiem czerwonego wina. Przepis na kisiel truskawkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia kisielu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: truskawki mrożone, czerwone wino, cukier, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić kisiel truskawkowy? Truskawki umieść w garnku, wlej wino i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem i wodą, wlej do garnka i gotuj przez 5 minut, aż kisiel zgęstnieje. Wlej kisiel do głębokich talerzy.

Mąka ziemniaczana to tak naprawdę skrobia uzyskana z ziemniaków. Stosowana jest bardzo często do zagęszczania w przemyśle spożywczym, może być wykorzystywana do pieczenia ciast bezglutenowych. Mąka jest głównie źródłem węglowodanów, zawiera także niewielkie ilości błonnika pokarmowego oraz witaminy C i fosforu. Truskawki to owoce sezonowe dostępne w okresie od czerwca do lipca. Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, co pozwala zachować uczucie sytości na dłużej. Truskawki świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów. Można z nich przygotowywać soki i konfitury, doskonale nadają się także do mrożenia. Wino czerwone dodane do kisielu nada mu ciemnoczerwonej barwy oraz wspaniałego aromatu.

Podsumowując pyszny kisiel truskawkowy to prosty przepis na deser dla całej rodziny. Kisiel jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Kisiel można przygotować z dodatkiem innych owoców takich jak jagody czy maliny. Kisiel świetnie komponuje się podany z dodatkiem bitej śmietany lub jogurtu greckiego.

Wartości odżywcze kisielu truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
142.70 kcal
570.81 kcal
Białko
0.60 g
2.41 g

Węglowodany w kisielu truskawkowym

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
25.08 g
100.30 g
Węglowodany przyswajalne
23.91 g
95.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.16 g
4.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
0.10 g
0.41 g
Tłuszcze nasycone
0.07 g
0.26 g
Tłuszcze nienasycone
0.04 g
0.15 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.04 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.03 g
0.11 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kisiel truskawkowy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
0.83 µg (mcg)
3.31 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
17.21 mg
68.85 mg
Witamina E
0.13 mg
0.53 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.12 mg
Niacyna
0.45 mg
1.80 mg
Foliany
8.26 µg (mcg)
33.06 µg (mcg)
Beta karoten
11.16 µg (mcg)
44.63 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kisiel truskawkowy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
7.40 mg
29.59 mg
Potas
149.01 mg
596.03 mg
Wapń
13.26 mg
53.06 mg
Fosfor
17.42 mg
69.69 mg
Magnez
11.49 mg
45.95 mg
Żelazo
0.48 mg
1.93 mg
Cynk
0.11 mg
0.44 mg
Miedź
0.05 mg
0.21 mg
Mangan
0.18 mg
0.74 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kisielu truskawkowego 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kisielu truskawkowym

Lista alergenów dla kisielu truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Cena przygotowania kisielu truskawkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki mrożone
500 g
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
8.89
Za 500 g
Cukier
150 g
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Wino czerwone wytrawne
500 g
2 szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.29
Za 500 g
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na kisiel truskawkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób