Czy kisiel jest zdrowy?

Czy kisiel jest zdrowy
Czy kisiel jest zdrowy
ikona podziel się
Opublikowano: 13.06.2023 r., 0:48 | Autor: Oliwia Gawron

Kisiel jest jak najbardziej zdrowym produktem, mowa tutaj raczej o tym przygotowywanym samodzielnie. Twoim domu. Ten w wersji owocowej może zawierać sporą dawkę antyoksydantów i witamin.

Kisiel może być także w wersji kupnej, tutaj należy uważać na dodatek cukru.

Czy kisiel jest zdrowy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kisiel owocowy jak najbardziej może być zdrowy pod warunkiem, że jest domowy. Wersje kupne, które stały się bardzo powszechne, pozostawiają wiele do życzenia. Ich skład zazwyczaj nie jest najlepszy, warto w takim przypadku sprawdzać czy jest on bez cukru, a jeszcze lepiej przygotować go w domu.

Zatem, jak przygotować kisiel domowy?

W Prosty sposób przygotujesz go z wykorzystaniem mąki ziemniaczanej i owoców lub galaretki.

Jeśli nie masz takiej potrzeby, nie dodawaj cukru, śmiało możesz, dodaj substytut cukru, do których zaliczamy Aspartam i Acesulfam K oraz naturalne lub alkohole cukrowe, do których zaliczamy już powszechnie znane i ogólnodostępny w sklepach Ksylitol, erytrytol lub stewie. Każda z tych substancji charakteryzuje się niską zawartością wartości energetycznej z 100 g, przyczyn słodycz wyczuwalna jest kilkakrotnie wyższe niż ta, którą odczuwamy po spożyciu cukru.

Kolejne pytanie, które nasuwa nam się na myśl to czy kisiel jest zdrowy?

Kisiel jest jak najbardziej zdrowym produktem, mowa tutaj raczej o tym przygotowywanym samodzielnie. Twoim domu. Ten w wersji owocowej może zawierać sporą dawkę antyoksydantów i witamin.

Kisiel może być także w wersji kupnej, tutaj należy uważać na dodatek cukru.

Kisiel dodatkowo ma spore właściwości odżywcze i właściwości lecznicze. Może on zawierać kolagen, który jest bardzo skuteczny i dobry dla naszych chrząstek. Dlatego będzie dobry dla dzieci, które mogą skarżyć się na ból kolan lub stawów.

Skoro już wiesz, na co dobry jest kisiel i jaki ma wpływ na zdrowie

Koniecznie włącz go do swojej diety. Sprawdzi się on idealnie na diecie, ponieważ zapewni Ci sytość. Jeśli nie masz pomysłu, jak włączyć go do swojego jadłospisu poznaj mój przepis na ciasto z wiśniami z nalewki to pyszne połączenie kruchego spodu z lekko kwaśnymi owocami i puszystą pianą z białek jaj.

Mój prosty przepis powstanie dosłownie z podstawowych składników takich jak: mąka, jajka, masło, kakao, wiśnie oraz kisiel. Możesz wykorzystać dowolny smak, najlepiej jednak smakuje kisiel wiśniowy.

Zatem, jak zrobić ciasto z wiśniami z nalewki?

W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko i wsyp do miski, następnie dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, wbij żółtka jaj. Zacznij wyrabiać ciasto w rękach, opcjonalnie możesz dodać kieliszek zimnej wody. Wtedy ciasto będzie miało lepszą konsystencję i będzie się je łatwiej wyrabiało, ponieważ nabierze elastyczności.

Tak przygotowane ciasto podziel na 3 części i odłóż do lodówki na około 30 minut.

Ciasto przed dalszą obróbką powinno być delikatnie schłodzone.

Białka jaj wbij do miski, dodaj odrobinę soli i kisiel. Całość dokładnie ubij za pomocą miksera na gęstą pianę. Jedną część ciasta rozwałkuj i ułóż na blaszce do pieczenia lub rozrywaj na kawałki i wylep blachę ciastem.

Dodaj wiśnie z nalewki lub zwykłe wiśnie drylowane, a następnie zetrzyj drugą porcję ciasta.

Następnie wyłóż sztywną pianę na warstwie wiśni i zetrzyj ostatnią warstwę ciasta, tak aby powstała kruszonka.

Ciasto upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

W momencie, gdy kruszonka delikatnie się zarumieni, wyciągnij ciasto, będzie już gotowe do spożycia. Pokrój na mniejsze kawałki i podawaj gościom.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto