Kieszonki schabowe
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Suszone pomidory (50 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Ser Mozzarella (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na kieszonki schabowe krok po kroku
Schab pokrój w plastry i rozbij cienko. Dopraw solą i pieprzem.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na patelni. Pomidory pokrój w paseczki, mozzarelle w drobną kostkę.
W misce umieść wszystkie składniki, dodaj jajka i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz listkami bazylii.
Na każdy plaster schabu wyłóż farsz. Złóż brzegi i zepnij brzegi wykałaczką. Obsmaż sakiewki na patelni, aż będą rumiane.
Sakiewki przełóż do naczynia żaroodpornego.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 20 minut.
Więcej informacji na temat kieszonek schabowych
Kieszonki schabowe to doskonała propozycja na pyszne danie dla dzieci i dorosłych. Kieszonki świetnie sprawdzą się na obiad. Przepis na kieszonki schabowe jest łatwy w przygotowaniu, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. To smaczne danie przygotujesz z następujących produktów spożywczych: schab wieprzowy, suszone pomidory, cebula, mozzarella, jajko, sól, pieprz, liście bazylii.
Jak zrobić kieszonki schabowe? Najpierw przygotuj farsz. Posiekaj drobno cebulę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Pomidory suszone pokrój w paski, mozzarellę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj jajko, dopraw solą, pieprzem i liśćmi świeżej bazylii i dokładnie wymieszaj. Jajko sprawi że farsz będzie bardziej zwarty i nie będzie wysypywał się z sakiewki. Plastry schabu rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Na każdy plaster wyłóż farsz, złóż brzegi razem i zszyj wykałaczką. Tak przygotowane kieszonki obsmaż na patelni, aż nabiorą złotego koloru. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Schab wieprzowy jest mięsem zawierającym małą ilość tłuszczu, jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Schab wieprzowy jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Pomidory suszone są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Błonnik oraz pektyny zawarte w pomidorach dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując dobre kieszonki schabowe sprawdzą się podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Jest to doskonały pomysł na mięsny dodatek do obiadu. Ciekawy przepis idealnie pasuje jako przekąska na imprezę. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Pamiętaj aby przed podaniem wyjąć wykałaczki.
Alergeny w kieszonkach schabowych
Lista alergenów dla kieszonek schabowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kieszonek schabowych
Kieszonki schabowe to dobra alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Kieszonki mogą być daniem niskokalorycznym jeśli unikniesz dodatku sera i upieczesz je w piekarniku. W odchudzonej wersji świetnie sprawdzą się podczas diety redukcyjnej.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.