Kieszonki schabowe

Opublikowano: 06.09.2021 r., 9:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kieszonki schabowe podane na ozdobnym talerzu. Obok nich znajdują się pomidorki koktajlowe.
Kieszonki schabowe
Kieszonki schabowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Doskonale sprawdzą się jako dodatek mięsny do obiadu. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to pyszne danie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
447 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Suszone pomidory (50 g)
  • Cebula 2 małe sztuki (100 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, wykałaczki

Przepis na kieszonki schabowe krok po kroku

Schab pokrój w plastry i rozbij cienko. Dopraw solą i pieprzem.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na patelni. Pomidory pokrój w paseczki, mozzarelle w drobną kostkę.

W misce umieść wszystkie składniki, dodaj jajka i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz listkami bazylii.

Na każdy plaster schabu wyłóż farsz. Złóż brzegi i zepnij brzegi wykałaczką. Obsmaż sakiewki na patelni, aż będą rumiane.

Sakiewki przełóż do naczynia żaroodpornego.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na kieszonki schabowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat kieszonek schabowych

Kieszonki schabowe to doskonała propozycja na pyszne danie dla dzieci i dorosłych. Kieszonki świetnie sprawdzą się na obiad. Przepis na kieszonki schabowe jest łatwy w przygotowaniu, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. To smaczne danie przygotujesz z następujących produktów spożywczych: schab wieprzowy, suszone pomidory, cebula, mozzarella, jajko, sól, pieprz, liście bazylii.

Jak zrobić kieszonki schabowe? Najpierw przygotuj farsz. Posiekaj drobno cebulę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Pomidory suszone pokrój w paski, mozzarellę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj jajko, dopraw solą, pieprzem i liśćmi świeżej bazylii i dokładnie wymieszaj. Jajko sprawi że farsz będzie bardziej zwarty i nie będzie wysypywał się z sakiewki. Plastry schabu rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Na każdy plaster wyłóż farsz, złóż brzegi razem i zszyj wykałaczką. Tak przygotowane kieszonki obsmaż na patelni, aż nabiorą złotego koloru. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Schab wieprzowy jest mięsem zawierającym małą ilość tłuszczu, jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Schab wieprzowy jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Pomidory suszone są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Błonnik oraz pektyny zawarte w pomidorach dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując dobre kieszonki schabowe sprawdzą się podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Jest to doskonały pomysł na mięsny dodatek do obiadu. Ciekawy przepis idealnie pasuje jako przekąska na imprezę. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Pamiętaj aby przed podaniem wyjąć wykałaczki.

Alergeny w kieszonkach schabowych

Lista alergenów dla kieszonek schabowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kieszonek schabowych

na 100g gotowej potrawy

Kieszonki schabowe to dobra alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Kieszonki mogą być daniem niskokalorycznym jeśli unikniesz dodatku sera i upieczesz je w piekarniku. W odchudzonej wersji świetnie sprawdzą się podczas diety redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
198.92
447.57
Białko (g)
17.61
39.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
4.32
9.73
Węglowodany przyswajalne (g)
3.53
7.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
1.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
12.22
27.51
Tłuszcze nasycone (g)
5.27
11.86
Tłuszcze nienasycone (g)
6.95
15.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.26
11.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.69
3.80
Cholesterol (mg)
91.13
205.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
56.67
127.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.42
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.83
1.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.73
6.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
1.14
Witamina E (mg)
0.22
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.43
120.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.53
10.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.99
26.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
38.08
85.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
144.01
324.02
Potas (mg)
406.90
915.52
Wapń (mg)
119.66
269.23
Fosfor (mg)
228.57
514.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.31
65.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
2.29
Cynk (mg)
1.63
3.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kieszonek schabowych 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kieszonek schabowych

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Suszone pomidory
50 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
51.00