Przepis na kieszonki schabowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, wykałaczki

Schab pokrój w plastry i rozbij cienko. Dopraw solą i pieprzem.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na patelni. Pomidory pokrój w paseczki, mozzarelle w drobną kostkę.

W misce umieść wszystkie składniki, dodaj jajka i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz listkami bazylii.

Na każdy plaster schabu wyłóż farsz. Złóż brzegi i zepnij brzegi wykałaczką. Obsmaż sakiewki na patelni, aż będą rumiane.

Sakiewki przełóż do naczynia żaroodpornego.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 20 minut.

Kieszonki schabowe podane na ozdobnym talerzu. Obok nich znajdują się pomidorki koktajlowe.
Kieszonki schabowe
Koszt przygotowania dania
23.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
447 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
32

Kieszonki schabowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kieszonkach schabowych

Kieszonki schabowe to doskonała propozycja na pyszne danie dla dzieci i dorosłych. Kieszonki świetnie sprawdzą się na obiad. Przepis na kieszonki schabowe jest łatwy w przygotowaniu, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. To smaczne danie przygotujesz z następujących produktów spożywczych: schab wieprzowy, suszone pomidory, cebula, mozzarella, jajko, sól, pieprz, liście bazylii.

Jak zrobić kieszonki schabowe? Najpierw przygotuj farsz. Posiekaj drobno cebulę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Pomidory suszone pokrój w paski, mozzarellę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj jajko, dopraw solą, pieprzem i liśćmi świeżej bazylii i dokładnie wymieszaj. Jajko sprawi że farsz będzie bardziej zwarty i nie będzie wysypywał się z sakiewki. Plastry schabu rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Na każdy plaster wyłóż farsz, złóż brzegi razem i zszyj wykałaczką. Tak przygotowane kieszonki obsmaż na patelni, aż nabiorą złotego koloru. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Schab wieprzowy jest mięsem zawierającym małą ilość tłuszczu, jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Schab wieprzowy jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Pomidory suszone są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Błonnik oraz pektyny zawarte w pomidorach dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując dobre kieszonki schabowe sprawdzą się podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Jest to doskonały pomysł na mięsny dodatek do obiadu. Ciekawy przepis idealnie pasuje jako przekąska na imprezę. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Pamiętaj aby przed podaniem wyjąć wykałaczki.

Wartości odżywcze kieszonek schabowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
198.92 kcal
447.57 kcal
Białko
17.61 g
39.62 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
12.22 g
27.51 g
Tłuszcze nasycone
5.27 g
11.86 g
Tłuszcze nienasycone
6.95 g
15.65 g
Tłuszcze jednonasycone
5.26 g
11.85 g
Tłuszcze wielonasycone
1.69 g
3.80 g

Witaminy w przepisie na kieszonki schabowe

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6
0.42 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.22 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.38 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.53 mg
10.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kieszonki schabowe

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
144.01 mg
324.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
406.90 mg
915.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
119.66 mg
269.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
228.57 mg
514.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
29.31 mg
65.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.02 mg
2.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.63 mg
3.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kieszonek schabowych 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kieszonkach schabowych

Lista alergenów dla kieszonek schabowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kieszonek schabowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Suszone pomidory
50 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na kieszonki schabowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób