Kawa kuloodporna
- Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki (10 g)
- Masło - 2 łyżeczki (10 g)
- Olej kokosowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na kawę kuloodporną krok po kroku
Kawę wsyp do kubka i zalej wrzątkiem około 200 ml.
Gdy kawa będzie już zaparzona wlej ją do miksera.
Dodaj masło i olej kokosowy.
Zmiksuj całość do połączenia składników i przelej znów do kubka.
Więcej informacji na temat kawy kuloodpornej
Kawa kuloodporna, czyli bulletproof coffee to nic innego jak kawa z olejem i masłem. Jest głównie popularna na diecie ketogenicznej.
Dieta ketogeniczna, czyli taka, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie, w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.
Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów. Natomiast dieta ketogeniczna oprócz znalezienia się w ostatnich trendach żywieniowych ma swoje zastosowanie w niektórych chorobach.
Zatem, jak zrobić kuloodporną kawę?
Poznaj mój prosty przepis, wystarczy, że kawę zaparzysz w tradycyjny sposób, następnie wlej ją do blendera, dodaj masło i olej. Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji i przelej do szklanek.
Kawa kuloodporna jest smaczna i dobra do spożycia
Skoro już znasz mój przepis na kawę kuloodporną, wykorzystaj go i przygotuj ją w swoim domu.
Będzie to świetny pomysł na przerwę w pracy lub pomysł na rozpoczęcie dnia, pamiętaj jednak, że kofeina w nadmiarze korzystnie nie wpływa na nasz organizm.
Bezpieczna, dzienna dawka kofeiny dla każdej osoby dorosłej wynosi nie więcej niż 300 mg. W przypadku przekroczenia tej dawki dochodzi do przedawkowania, co może spowodować zatrucie.
Zaleca się nie przekraczać 2-3 filiżanek kawy dziennie. Przy jej prawidłowym spożyciu kawa ma działanie pobudzające i korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu, dzięki czemu jesteśmy w stanie odzyskać siły i znów usprawnić proces myślenia. Dlatego tak często po nią sięgamy, w czasach, gdy wielu z nas jest zmęczona, nie dosypia, kofeina przychodzi z pomocą.
Kofeinę znajdziemy nie tylko w kawie, ale w coraz większej ilości napoi, szczególnie tych przeznaczonych dla sportowców. Poprzez działanie pobudzające znalazła swoje zastosowanie również w tej grupie ludzi. Dodatkowo kofeina wpływa na nasze pozytywne samopoczucie, ponieważ stymuluje wydzielanie neuroprzekaźników w mózgu, takich jak serotonina, dopamina czy noradrenalina.
Alergeny w kawie kuloodpornej
Lista alergenów dla kawy kuloodpornej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kawy kuloodpornej
Kawa kuloodporna jest głównie popularna u osób na diecie ketogenicznej.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.