Katmer
- Ciasto filo - 2 arkusze (90 g)
- Pistacje (50 g)
- Kajmak (50 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
Przepis na katmer krok po kroku
Ciasto filo wyciągnij z lodówki na 15 minut przed przygotowywaniem deseru.
Pistacje zmiel w młynku.
Płaty ciasta filo ułóż na sobie, przetnij na pół, znów ułóż na sobie. Czynność powtórz jeszcze raz.
Środek ciasta posmaruj kajmakiem i posyp pistacjami (zostaw 3 łyżeczki pistacji).
Boki ciasta złóż do środka tworząc kwadrat. Następnie ciasto złóż na pół.
Na patelni roztop masło na średniej mocy palnika. Następnie podsmaż na nim katmer po 2 minuty z każdej strony.
Gotowe ciasto odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Katmer posyp pozostałymi pistacjami i pokrój na trójkąty.
Deser podawaj jako dodatek do kawy lub herbaty.
Więcej informacji na temat katmer
Katmer to płaski chleb smażony przygotowywany w kuchni azjatyckiej. Turecka odmiana katmer jest przygotowywana jako deser z kajmakiem i pistacjami. Turecki deser to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na katmer jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące składniki: ciasto filo, pistacje, kajmak oraz masło.
A jak zrobić katmer? Ciasto filo wyciągnij z lodówki na 15 minut przed przygotowywaniem deseru. Pistacje zmiel w młynku. Płaty ciasta filo ułóż na sobie, przetnij na pół, znów ułóż na sobie. Czynność powtórz jeszcze raz. Środek ciasta posmaruj kajmakiem i posyp pistacjami (zostaw 3 łyżeczki pistacji). Boki ciasta złóż do środka tworząc kwadrat. Następnie ciasto złóż na pół. Na patelni roztop masło na średniej mocy palnika. Następnie podsmaż na nim katmer po 2 minuty z każdej strony. Gotowe ciasto odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Katmer posyp pozostałymi pistacjami i pokrój na trójkąty.
Pistacje, w porównaniu do innych orzechów, charakteryzują się niższą kalorycznością oraz stosunkowo wysoką zawartością białka. Są również doskonałym źródłem witaminy B6, która spożywana w odpowiedniej ilości może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi. Dodatkowo witamina ta wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz wzroku. Pistacje są również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w neutralizacji wolnych rodników, przez co zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się naszego organizmu.
Podsumowując wiesz już jak się robi turecki katmer. Słodkości z ciasta filo świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Katmer możesz przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Produkty niezbędne do przygotowania tureckiego deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych. Deser jest wysokokaloryczny, dlatego warto uważać z jego ilością - szczególnie podczas diety redukcyjnej.
Alergeny w katmer
Lista alergenów dla katmer przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciasto filo
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pistacje
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- kajmak
- Masło
Wartości odżywcze katmer
Katmer toi pyszny deser z ciasta filo. Ciasto świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.