Katmer

Opublikowano: 02.08.2023 r., 12:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto katmer na talerzu.
Katmer
Katmer to pyszny deser turecki, który przygotowywany jest na bazie ciasta filo, kajmaku oraz pistacji. Katmer świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
202 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto filo - 2 arkusze (90 g)
  • Pistacje (50 g)
  • Kajmak (50 g)
  • Masło - ćwierć kostki (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, młynek

Przepis na katmer krok po kroku

Ciasto filo wyciągnij z lodówki na 15 minut przed przygotowywaniem deseru.

Pistacje zmiel w młynku.

Płaty ciasta filo ułóż na sobie, przetnij na pół, znów ułóż na sobie. Czynność powtórz jeszcze raz.

Środek ciasta posmaruj kajmakiem i posyp pistacjami (zostaw 3 łyżeczki pistacji).

Boki ciasta złóż do środka tworząc kwadrat. Następnie ciasto złóż na pół.

Na patelni roztop masło na średniej mocy palnika. Następnie podsmaż na nim katmer po 2 minuty z każdej strony.

Gotowe ciasto odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Katmer posyp pozostałymi pistacjami i pokrój na trójkąty.

Deser podawaj jako dodatek do kawy lub herbaty.

Jak oceniasz przepis na katmer
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat katmer

Katmer to płaski chleb smażony przygotowywany w kuchni azjatyckiej. Turecka odmiana katmer jest przygotowywana jako deser z kajmakiem i pistacjami. Turecki deser to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na katmer jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące składniki: ciasto filo, pistacje, kajmak oraz masło.

A jak zrobić katmer? Ciasto filo wyciągnij z lodówki na 15 minut przed przygotowywaniem deseru. Pistacje zmiel w młynku. Płaty ciasta filo ułóż na sobie, przetnij na pół, znów ułóż na sobie. Czynność powtórz jeszcze raz. Środek ciasta posmaruj kajmakiem i posyp pistacjami (zostaw 3 łyżeczki pistacji). Boki ciasta złóż do środka tworząc kwadrat. Następnie ciasto złóż na pół. Na patelni roztop masło na średniej mocy palnika. Następnie podsmaż na nim katmer po 2 minuty z każdej strony. Gotowe ciasto odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Katmer posyp pozostałymi pistacjami i pokrój na trójkąty.

Pistacje, w porównaniu do innych orzechów, charakteryzują się niższą kalorycznością oraz stosunkowo wysoką zawartością białka. Są również doskonałym źródłem witaminy B6, która spożywana w odpowiedniej ilości może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi. Dodatkowo witamina ta wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz wzroku. Pistacje są również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w neutralizacji wolnych rodników, przez co zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się naszego organizmu.

Podsumowując wiesz już jak się robi turecki katmer. Słodkości z ciasta filo świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Katmer możesz przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Produkty niezbędne do przygotowania tureckiego deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych. Deser jest wysokokaloryczny, dlatego warto uważać z jego ilością - szczególnie podczas diety redukcyjnej.

Alergeny w katmer

Lista alergenów dla katmer przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciasto filo
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • Masło

Wartości odżywcze katmer

na 100g gotowej potrawy

Katmer toi pyszny deser z ciasta filo. Ciasto świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
450.79
202.86
Białko (g)
9.32
4.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
40.78
18.35
Węglowodany przyswajalne (g)
37.81
17.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.97
1.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
28.81
12.96
Tłuszcze nasycone (g)
14.05
6.32
Tłuszcze nienasycone (g)
14.75
6.64
Cholesterol (mg)
50.83
22.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina C (mg)
1.17
0.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
172.17
77.47
Wapń (mg)
96.08
43.24
Żelazo (mg)
2.08
0.94
Szacunkowy indeks glikemiczny katmer 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania katmer

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto filo
90 g
2 arkusze
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 90 g
Pistacje
50 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 50 g
Kajmak
50 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 50 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
39.00