Przepis na karpatkę bezglutenową krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu. Odstaw aby całkowicie ostygł.

Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

W garnku zagotuj wodę i doprowadź do wrzenia, dodaj olej i ściągnij w ognia.

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Dodaj jajka i miksuj masę do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich wyłóż na blachę z papierem do pieczenia.

Upiecz w piecu przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostaw płat ciasta do ostygnięcia.

Analogicznie postępuj z drugą połową ciasta.

Gdy płaty ciasta ostygną, przełóż je budyniem i odstaw do lodówki.

Schłodź w lodówce przez minimum godzinę.

karpatka pokrojona na kawałki
Karpatka bezglutenowa
Koszt przygotowania dania
15.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
938 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Karpatka bezglutenowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o karpatce bezglutenowej

Karpatka bezglutenowa jako pyszna wersja deseru dla wszystkich miłośników słodyczy, na diecie eliminującej gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej codziennej diety i zawsze musiałeś odmawiać sobie ulubionych domowych słodyczy, teraz nic z tych rzeczy. Poznaj przepis na bezglutenową karpatkę, nie należy on do najłatwiejszych i najszybszych ale zdecydowanie warto. W celu ułatwienia sobie tego przepisu i oszczędzenia chwili czasu postaw na gotowy budyń z paczki, zwróć uwagę czy nie zawiera on glutenu. Teraz wystarczy, że przygotujesz charakterystyczne dla karpatki ciasto. Szczegóły przedstawiam nieco niżej w szczegółowym przepisie. W mojej wersji jako maki bezglutenowej użyłam ryżową i bardzo polecam, ponieważ to mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi. Możesz skorzystać z mąki bezglutenowej innego rodzaju. Wbrew pozorom składniki, które składają się na ciasto są łatwo dostępne i nie ma ich dużo. Cała trudność polega na charakterystycznym wyrobieniu ciasta i podzieleniu go na dwa płaty, które jeden po drugim kolejno trzeba piec w piekarniku. Jeśli masz taką możliwość możesz wypiekać płaty ciasta jednocześnie na dwóch oddzielnych blachach. Ważne jest aby ciasto wystygło, wtedy nie pozostaje nam nic innego jak przełożyć płaty ciasta z wcześniej przygotowanym i wystudzonym budyniem. Ja zawsze wybieram budyń waniliowy, oczywiście możesz zmienić jego smak na śmietankowy lub inny Twój ulubiony. Jednak tradycyjna wersja ciasta zakłada właśnie takie rodzaje budyniu. Gdy ciasto już przełożone wystarczy, że włożysz je do lodówki najlepiej na kilka godzin lub minimum godzinę. Tak przygotowane ciasto pokrój na kawałki i posyp cukrem pudrem. Karpatka to ciasto o którym zapewne słyszał każdy, teraz z łatwością możesz przygotować ją dla każdego. Nawet dla osób na diecie eliminacyjnej do której należy dieta bezglutenowa.

Skoro już wiesz jak zrobić bezglutenową karpatkę, która jest niesamowicie dobra nie pozostało nic innego jak go wypróbować.

Wartości odżywcze karpatki bezglutenowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
312.98 kcal
938.93 kcal
Białko
4.90 g
14.69 g

Węglowodany w karpatce bezglutenowej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
27.79 g
83.37 g
Węglowodany przyswajalne
27.01 g
81.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.78 g
2.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
20.22 g
60.65 g
Tłuszcze nasycone
10.09 g
30.28 g
Tłuszcze nienasycone
10.12 g
30.36 g
Tłuszcze jednonasycone
7.85 g
23.56 g
Tłuszcze wielonasycone
2.27 g
6.80 g
Cholesterol
88.46 mg
265.39 mg

Witaminy w przepisie na karpatkę bezglutenową

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
150.67 µg (mcg)
452.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
1.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.04 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.63 µg (mcg)
1.90 µg (mcg)
Witamina E
0.53 mg
1.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
148.59 µg (mcg)
445.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.88 mg
2.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.75 µg (mcg)
29.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
25.62 µg (mcg)
76.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na karpatkę bezglutenową

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
35.24 mg
105.71 mg
Potas
163.28 mg
489.84 mg
Wapń
83.05 mg
249.16 mg
Fosfor
140.14 mg
420.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.25 mg
51.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.41 mg
1.24 mg
Cynk
0.59 mg
1.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karpatki bezglutenowej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karpatce bezglutenowej

Lista alergenów dla karpatki bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania karpatki bezglutenowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
500 g
2 szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
80 ml
1/3 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko 1,5%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
1 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 1 g
Koszt składników
34.10
Jak oceniasz przepis na karpatkę bezglutenową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób