Karpatka z malinami

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karpatka z malinami podana na małym talerzyku.
Karpatka z malinami
Karpatka z malinami to nieco świeższa wersja tego pysznego wypieku, które robi się z ciasta parzonego i kremu budyniowego. Świetnie sprawdzi się na imprezy.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
418 kcal
Kcal w porcji
168 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mleko 2% (700 ml)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na karpatkę z malinami krok po kroku

120 g masła roztop w rondelku.

Dodaj do niego jedną szklankę wody i zagotuj, cały czas mieszając łyżką. Powoli wsypuj mąkę, dokładnie mieszając.

Ciasto nieco ostudź, następnie dodaj do niego jajka i proszek do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części i odstaw na chwilę.

Do garnka wlej mleko i wsyp cukier, dodaj ekstrakt wanilii, zagotuj.

W miseczce zmieszaj żółtka i mąkę pszenną. Całość wymieszaj i wlewaj powoli do gotującego się mleka.

Budyń gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.

Ubij mikserem masło na pianę.

Dodawaj do niego małymi porcjami budyń i ubijaj aż do połączenia.

Do kremu dodaj umyte maliny i wymieszaj całość łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią jedną połowę ciasta. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Podobnie postępuj z 2 częścią ciasta.

Dwa blaty ciasta przełóż kremem.

Jak oceniasz przepis na karpatkę z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat karpatki z malinami

Karpatka z malinami to nieco świeższa wersja tego pysznego wypieku, które robi się z ciasta parzonego i kremu budyniowego. Świetnie sprawdzi się na imprezy. Ta z przepisu jest po prostu najlepsza. To ciasto jest bardzo smaczne, a ze względu na użycie prostych składników również niezwykle łatwe. W kilka chwil można stworzyć deser jak z prawdziwej cukierni, tyle że w swoim własnym domu.

Przepis na karpatkę z malinami to doskonały pomysł na wypiek, który zachwyca smakiem i prezencją. Jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Karpatka to ciasto dość popularne w polskiej tradycyjnej kuchni. Swoją nazwę zawdzięcza Karpatom, pasmu górskiemu, które leży w południowo-wschodniej części Polski. Nazwa ta wzięła się od nierówności na cieście, które swoim wyglądem przypominają góry. Zwykle przygotowuje się je na bazie ciasta parzonego i pysznego kremu budyniowego. Jednak dla wielu osób ciasto to jest zbyt skomplikowane i rezygnują one zupełnie z przygotowania. Jednak ten przepis na karpatkę pozwala zaoszczędzić sporo czasu i wysiłku. W dodatku jest świetną alternatywą dla klasycznej wersji, która może już być nieco nudna. W tej wersji dodaje się również do całości kwaśnych malin, które wspaniale przełamują smak ciasta i sprawiają, że nie jest mdląca, czy ciężkie. Najlepiej sprawdzą się do tego maliny świeże. To ciasto jest tak orzeźwiające, że wspaniale sprawdzi się zwłaszcza latem. To dobra opcja na ciasto na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jest niezwykle eleganckie. W dodatku wszystkie składniki nie tylko na krem, ale również ciasto można znaleźć w każdym większym sklepie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpatkę z malinami, która będzie nie tylko pyszna, ale również szybka i łatwa, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. To dobra opcja nawet dla zapracowanych osób. Najlepiej smakuje na zimno i fajne się prezentuje ze względu na liczne warstwy. To najprostsze, a przy tym najbardziej efektowne ciasto, jakie uda ci się znaleźć. Będzie wspaniałą dekoracją stołu. Do przygotowania tego deseru konieczne jest posiadanie tylko kilku produktów, wszystkie można znaleźć w każdym sklepie.

Alergeny w karpatce z malinami

Lista alergenów dla karpatki z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze karpatki z malinami

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(168g)
Energia (kcal)
248.95
418.24
Białko (g)
5.91
9.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(168g)
Węglowodany (g)
21.69
36.44
Węglowodany przyswajalne (g)
21.40
35.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(168g)
Tłuszcz (g)
15.79
26.53
Tłuszcze nasycone (g)
10.02
16.83
Tłuszcze nienasycone (g)
5.77
9.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.78
8.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
1.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
147.10
247.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(168g)
Witamina A (µg (mcg))
179.74
301.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.28
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.04
1.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.66
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
177.34
297.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.23
Ryboflawina (mg)
0.21
0.35
Niacyna (mg)
0.81
1.37
Foliany (µg (mcg))
30.17
50.69
Beta karoten (µg (mcg))
28.80
48.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(168g)
Sód (mg)
46.36
77.88
Potas (mg)
179.82
302.10
Wapń (mg)
86.11
144.67
Fosfor (mg)
132.19
222.08
Magnez (mg)
13.80
23.18
Żelazo (mg)
1.00
1.68
Cynk (mg)
0.63
1.06
Miedź (mg)
0.05
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny karpatki z malinami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpatki z malinami

Koszt składników
35.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mleko 2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Koszt składników
35.60