Krem karpatkowy

Opublikowano: 09.06.2021 r., 12:55 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem karpatkowy jest rozsmarowywany po cieście parzonym przez kucharza. W tle widać drugi blat karpatki.
Krem karpatkowy
Krem karpatkowy jest prosty i szybki do przygotowania. Masa do karpatki to budyń zmiksowany z masłem. Sprawdź, jak wygląda przepis na krem karpatkowy!
Przygotowanie 25 min
2195 kcal
Kcal w porcji
1050 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Budyń (proszek) 2 opakowania (70 g)
  • Mleko 2% 3 i 1/5 szklanki (800 ml)
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie (16 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder 1/2 szklanki (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, folia spożywcza, miska

Przepis na krem karpatkowy krok po kroku

Do miski wlej 200 ml mleka. Wymieszaj z budyniami i cukrem pudrem.

W garnku zagotuj 600 ml mleka. Kiedy się zagotuje, dodaj mleko z budyniem i cukrem. Cały czas mieszaj.

Gotuj do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstaw z palnika i dobrze przykryj folią spożywczą.

Miękkie masło umieść w misce i zmiksuj z cukrem wanilinowy.

Następnie partiami dodaj cały przestudzony budyń. Miksuj tylko do połączenia się składników.

Jak oceniasz przepis na krem karpatkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat kremu karpatkowego

Karpatka składa się z ciasta parzonego oraz kremu budyniowego. Choć na rynku dostępne są różne gotowe mieszanki na to ciasto lub krem karpatkowy, to jednak warto wypróbować domowy sposób na karpatkę. Wtedy możesz sam dobrać składniki i zadecydować, jak ostatecznie będzie smakować ciasto.

Jak zrobić krem do karpatki? Tak naprawdę jest na to prosty przepis. Wystarczy zagotować budyń, a gdy ten ostygnie, trzeba go zmiksować z masłem. Ta masa do karpatki w rzeczywistości wykorzystywana jest też do innych rzeczy. Krem budyniowy sprawdzi się m.in. przy tarcie czy cieście z czekoladowym biszkoptem i kawową pianką.

Ten przepis na krem karpatkowy możesz dowolnie modyfikować. Możesz zrezygnować z dodania cukru wanilinowego i zostać tylko przy cukrze pudrze. Odpowiednim dodatkiem będzie także ekstrakt z wanilii. Możesz zmienić smak budyniu na śmietankowy. Krem budyniowy możesz przygotować z jajkami, a dokładniej z żółtkami. Jest to dość często dodawany składnik, ale możesz go pominąć.

Jeżeli nie masz budyniu wanilinowego, możesz przygotować budyń domowej roboty z mąki pszennej i mąki ziemniaczanej. Niezbędny będzie także cukier wanilinowy. Jak przy kremie z budyniem, wtedy do masy do karpatki potrzebne będą: mleko, masło i cukier. Taki krem również będzie dobry.

Ciasto parzone należy wykonać z jajka, mąki, masła, woda i proszki do pieczenia. Ewentualnie możesz pominąć ostatni składnik. Przygotowując to ciasto, należy zacząć od podgrzania wody i masła. Gdy składniki się połączą i zaczną gotować, trzeba je ściągnąć z palnika i dodać do nich mąkę. Potem należy bardzo szybko wymieszać składniki, aż powstanie gładka masa, a gdy tylko przestygnie, po kolei dodawaj żółtka, cały czas miksując. Na koniec trzeba dodać proszek do pieczenia.

Połowę ciasta trzeba wyłożyć na wybraną blaszkę, a potem wysmarować tak, aby powstały nierówności (są pożądane w tym cieście). Potem należy w ten sam sposób upiec drugą połowę. Gdy blaty przestygną, jeden z nich trzeba wyłożyć kremem, a potem przykryć go drugim. Ciasto należy schłodzić przed podaniem i przechowywać w lodówce.

Alergeny w kremie karpatkowym

Lista alergenów dla kremu karpatkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze kremu karpatkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1050g)
Energia (kcal)
209.11
2195.64
Białko (g)
2.51
26.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1050g)
Węglowodany (g)
15.77
165.57
Węglowodany przyswajalne (g)
15.73
165.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1050g)
Tłuszcz (g)
15.50
162.80
Tłuszcze nasycone (g)
10.56
110.90
Tłuszcze nienasycone (g)
4.94
51.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.36
45.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
6.06
Cholesterol (mg)
43.11
452.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1050g)
Witamina A (µg (mcg))
177.31
1861.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
4.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.14
1.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.77
8.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
4.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
175.04
1837.96
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
1.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.08
0.88
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.92
20.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
29.67
311.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1050g)
Sód (mg)
66.69
700.27
Potas (mg)
116.51
1223.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
92.50
971.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
76.21
800.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.73
91.62
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.01
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.32
3.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.01
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu karpatkowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu karpatkowego

Koszt składników
12.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
70 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Mleko 2%
800 ml
3 i 1/5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 ml
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
60 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Koszt składników
12.10