Karpatka thermomix

Opublikowano: 15.02.2022 r., 18:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karpatka Thermomix z kremem.
Karpatka thermomix
Karpatka thermomix to pyszne i tradycyjne ciasto, które można stworzyć w kilka chwil. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 30 min
535 kcal
Kcal w porcji
184 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - 125, 300 (425 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (130 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Mleko 1,5% (700 ml)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Cukier puder (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, thermomix, motylek (thermomix)

Przepis na karpatka z thermomixu krok po kroku

Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj masło, gotuj przez 4 min w 100 st. C na obrotach 2.

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj przez 30 s na obrotach 3, następnie wystudź.

Ciasto podziel na dwie połówki, każdą wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj budyń i gotuj 6 min w 100 st. C na obrotach 2. Przełóż do miseczki.

Do naczynia miksującego włóż następnie masło, cukier i żółtka, wymieszaj 1 minutę na obrotach 3.

Nałóż motylek i dodawaj małymi porcjami masę z budyniem.

Masę przełóż na jeden blat ciasta i przykryj drugim.

Ciasto schłodź w lodówce przez 1 godzinę.

Jak oceniasz przepis na karpatka z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat karpatka z thermomixu

Karpatka thermomix to pyszne i tradycyjne ciasto, które można stworzyć w kilka chwil. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. To ciasto jest bardzo smaczne, a ze względu na użycie thermomixa również niezwykle łatwe. W kilka chwil można stworzyć deser jak z prawdziwej cukierni, tyle że w swoim własnym domu.

Karpatka to ciasto dość popularne w polskiej tradycyjnej kuchni. Swoją nazwę zawdzięcza Karpatom, pasmu górskiemu, które leży w południowo-wschodniej części Polski. Nazwa ta wzięła się od nierówności na cieście, które swoim wyglądem przypominają góry. Zwykle przygotowuje się je na bazie ciasta parzonego i pysznego kremu budyniowego. Jednak dla wielu osób ciasto to jest zbyt skomplikowane i rezygnują one zupełnie z przygotowania. Jednak przepis na karpatkę z thermomixu pozwala zaoszczędzić sporo czasu i wysiłku, a do tego zawsze się udaje, dlatego warto sięgnąć właśnie po nie.

Jeśli zastanawiasz się jak robić karpatkę w thermomixie i czy jest to w ogóle możliwe, to ten prosty przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Karpatkę można bez problemu przygotować w thermomixie, w dodatku dla wielu osób jest to wersja lepsza niż oryginalna. W dodatku zawsze wychodzi idealnie zbita, a krem nie wypływa. To dlatego, że używa się odpowiednich proporcji. Całość można przygotować w kilku prostych krokach, które będą zrozumiałe nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Podobnie jak w tradycyjnej wersji ciasto dzieli się na dwie części ciasto parzone, które w thermomixie robi się w kilka chwil, a także pyszny krem budyniowy. Krem jest bardzo uniwersalny, więc spokojnie sprawdzi się również do innych wypieków, jednak nie ma co ukrywać, że to właśnie w karpatce smakuje najlepiej. Ciasto przypomina to przygotowywane na ptysie, jest twarde na zewnątrz, a miękkie w środku. To doskonały pomysł na karpatkę, która nie tylko jest pyszna, ale również bardzo łatwa. To dobra opcja na ciasto na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jest niezwykle eleganckie. W dodatku wszystkie składniki nie tylko na krem, ale również ciasto można znaleźć w każdym większym sklepie.

Alergeny w karpatka z thermomixu

Lista alergenów dla karpatka z thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze karpatka z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

To słodkości, które nie powinny gościć w menu zbyt często, ze względu na zbyt dużą ilość cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(184g)
Energia (kcal)
291.18
535.77
Białko (g)
5.07
9.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(184g)
Węglowodany (g)
19.59
36.05
Węglowodany przyswajalne (g)
19.57
36.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(184g)
Tłuszcz (g)
21.80
40.12
Tłuszcze nasycone (g)
14.08
25.90
Tłuszcze nienasycone (g)
7.73
14.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.54
12.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
2.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
154.33
283.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(184g)
Witamina A (µg (mcg))
220.53
405.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.95
1.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.81
1.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
217.10
399.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.20
Ryboflawina (mg)
0.19
0.34
Niacyna (mg)
0.53
0.97
Foliany (µg (mcg))
25.07
46.13
Beta karoten (µg (mcg))
40.70
74.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(184g)
Sód (mg)
67.71
124.59
Potas (mg)
101.40
186.58
Wapń (mg)
69.10
127.14
Fosfor (mg)
100.12
184.23
Magnez (mg)
9.57
17.62
Żelazo (mg)
0.79
1.45
Cynk (mg)
0.55
1.02
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny karpatka z thermomixu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpatka z thermomixu

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
425 g
125, 300
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
10.62
Za 425 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mleko 1,5%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Koszt składników
36.50