Przepis na karpatka bez pieczenia krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i budyń, wymieszaj.

Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Wystudź budyń.

W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zacznij miksować, dodawaj porcjami budyń, cały czas miksując.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą i na jej spodzie ułóż herbatniki.

Wyłóż na nie połowę masy, przykryj kolejną warstwą ciastek.

Na ich wierzch wyłóż drugą połowę masy budyniowej.

Wierzch masy przykryj herbatnikami.

Ciasto schłodź w lodówce przez około 5-6 godzin.

Karpatka bez pieczenia udekorowana porzeczkami podana na błękitnym talerzyku.
Karpatka bez pieczenia
Koszt przygotowania dania
15.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
519 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Karpatka bez pieczenia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o karpatce bez pieczenia

Karpatka bez pieczenia to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia. Karpatka to ciasto tradycyjnie przygotowywane na bazie ciasta parzonego. Przepis na karpatkę bez pieczenia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mleko, cukier, budyń waniliowy, masło, herbatniki.

Jak zrobić karpatkę bez pieczenia? Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i budyń, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń. W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zacznij miksować, dodawaj porcjami budyń, cały czas miksując. Blaszkę wyłóż folią spożywczą i na jej spodzie ułóż herbatniki. Wyłóż na nie połowę masy, przykryj kolejną warstwą ciastek. Na ich wierzch wyłóż drugą połowę masy budyniowej. Wierzch masy przykryj herbatnikami. Ciasto schłodź w lodówce przez około 5-6 godzin.

Masa budyniowa to bardzo uniwersalny krem do ciast. Masę można wykorzystywać do przygotowywania deserów, tortów, a także ciastek. Mleko to produkt pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej spożywanym przez nas mlekiem jest mleko krowie. Mleko świetnie nadaje się do przygotowywania z niego przetworów takich jak jogurty, sery białe i dojrzewające oraz masło. Mleko krowie jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, dzięki jego formie łatwo się przyswaja, więc może być spożywany przez osoby mające problemy z woreczkiem żółciowym. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji naszych kości oraz zębów. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy u dorosłych i wystąpieniu krzywicy u dzieci.

Podsumowując szybka karpatka to prosty przepis na słodki deser do kawy. Pyszna karpatka jest bardzo łatwa do zrobienia i nie sprawi Ci większego kłopotu. Karpatka jest ciastem, które należy schłodzić przed podaniem, więc przygotuj je najlepiej dzień wcześniej. Karpatkę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Karpatka bez pieczenia to bardzo dobre ciasto w sytuacji, gdy nie masz dostępu do piekarnika.

Wartości odżywcze karpatki bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
315.12 kcal
519.95 kcal
Białko
3.01 g
4.97 g

Węglowodany w karpatce bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
34.46 g
56.86 g
Węglowodany przyswajalne
34.06 g
56.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.40 g
0.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
18.97 g
31.31 g
Tłuszcze nasycone
11.90 g
19.64 g
Tłuszcze nienasycone
7.07 g
11.67 g
Tłuszcze jednonasycone
6.11 g
10.08 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.96 g
1.59 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
44.55 mg
73.50 mg

Witaminy w przepisie na karpatka bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A
138.30 µg (mcg)
228.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Witamina C
0.05 mg
0.09 mg
Witamina D
0.47 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Witamina E
0.44 mg
0.73 mg
Retinol
135.52 µg (mcg)
223.60 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.25 mg
Niacyna
0.88 mg
1.45 mg
Foliany
23.27 µg (mcg)
38.40 µg (mcg)
Beta karoten
31.70 µg (mcg)
52.30 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na karpatka bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
269.61 mg
444.85 mg
Potas
98.61 mg
162.70 mg
Wapń
89.42 mg
147.55 mg
Fosfor
153.64 mg
253.50 mg
Magnez
10.00 mg
16.50 mg
Żelazo
0.52 mg
0.86 mg
Cynk
0.30 mg
0.50 mg
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny karpatki bez pieczenia 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karpatce bez pieczenia

Lista alergenów dla karpatki bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Cena przygotowania karpatki bez pieczenia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Budyń (proszek)
50 g
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na karpatka bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób