Przepis na krem budyniowy do karpatki krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser

500 ml mleka zagotuj w garnku z cukrem.

W 1 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy.

Wlewaj powoli do mleka rozmieszany proszek budyniowy.

Całość cały czas mieszaj aż do zgęstnienia.

W misce ubij masło na gładką masę, powoli dodawaj do niego budyń i ubijaj do wymieszania.

Krem budyniowy do karpatki podany w misce.
krem budyniowy do karpatki
Koszt przygotowania dania
9.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2444 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
87

Krem budyniowy do karpatki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie budyniowym do karpatki

Krem budyniowy do karpatki to najpopularniejsza wersja tego dodatku do tradycyjnego ciasta. Zawsze się udaje i ma idealną konsystencję. Warto go wykorzystać do swojego wypieku, by stworzyć naprawdę pyszne ciasto. Do jego stworzenia używa się tylko kilku składników, a wszystkie można z łatwością dostać w większości sklepów. Krem ma idealną konsystencję i wspaniały słodki smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem budyniowy do karpatki, który zachwyci wszystkich swoim aromatem i konsystencją, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Wszystkie składniki na pewno masz już w swojej spiżarni, dlatego nie wahaj się, tylko stwórz ten wspaniały dodatek, który sprawdzi się w każdym deserze. Najważniejszym punktem tego kremu jest przygotowanie pysznego budyniu, który nada całości odpowiedniej konsystencji, a także pysznego smaku. Sięgnij raczej po budyń śmietankowy lub waniliowy, który najlepiej pasuje do tego ciasta. Do przygotowania tego kremu nie potrzeba dużego doświadczenia kulinarnego, przyda się za to cierpliwość i dobry mikser.

Prosty przepis na krem budyniowy do karpatki jest idealnym wyborem dla osób, które przygotowują to ciasto po raz pierwszy. Niedoświadczeni cukiernicy często szukają sprawdzonej opcji, która nie będzie zbyt rzadka i będzie można ją wykonać w naprawdę łatwy sposób. Tak właśnie jest w tym przypadku. Krem odgrywa niezwykle ważną rolę w stworzeniu tego ciasta. To właśnie ona nadaje całości smaku i sprawia, że ciasto ma odpowiednią konsystencję. Gdy krem nie jest dobry, całe ciasto jest do niczego. Dlatego tak istotne jest wykorzystanie tylko sprawdzonych rozwiązań. Krem budyniowy jest bardzo gesty, a przy okazji aksamitny. Nie potrzeba do niego zbyt dużej ilości składników, więc jest również tani.

Ten pomysł na szybki krem do karpatki to najlepszy wybór dla każdego miłośnika tego ciasta. A ten prosty przepis sprawia, że jest również łatwy i bardzo szybki. Całość robi się z budyniu w proszku, najlepiej sprawdza się śmietankowy bez dodatku cukru, dzięki czemu można samodzielnie kontrolować jego słodycz.

Wartości odżywcze kremu budyniowego do karpatki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1130g)
Energia (kalorie)
216.35 kcal
2444.70 kcal
Białko
2.42 g
27.29 g

Węglowodany w kremie budyniowym do karpatki

Na 100g
Na porcję
(1130g)
Węglowodany
18.89 g
213.44 g
Węglowodany przyswajalne
18.85 g
212.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.04 g
0.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1130g)
Tłuszcz
15.04 g
169.97 g
Tłuszcze nasycone
10.19 g
115.19 g
Tłuszcze nienasycone
4.85 g
54.78 g
Tłuszcze jednonasycone
4.28 g
48.40 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
6.38 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
41.37 mg
467.50 mg

Witaminy w przepisie na krem budyniowy do karpatki

Na 100g
Na porcję
(1130g)
Witamina A
159.56 µg (mcg)
1803.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.45 mg
Witamina B12
0.43 µg (mcg)
4.92 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.73 µg (mcg)
8.25 µg (mcg)
Witamina E
0.42 mg
4.79 mg
Retinol
157.26 µg (mcg)
1777.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.47 mg
Ryboflawina
0.10 mg
1.14 mg
Niacyna
0.08 mg
0.91 mg
Foliany
1.86 µg (mcg)
21.00 µg (mcg)
Beta karoten
28.63 µg (mcg)
323.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krem budyniowy do karpatki

Na 100g
Na porcję
(1130g)
Sód
71.32 mg
805.90 mg
Potas
111.37 mg
1258.50 mg
Wapń
88.32 mg
998.00 mg
Fosfor
72.75 mg
822.10 mg
Magnez
8.32 mg
94.00 mg
Żelazo
0.01 mg
0.15 mg
Cynk
0.30 mg
3.43 mg
Miedź
0.01 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu budyniowego do karpatki 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie budyniowym do karpatki

Lista alergenów dla kremu budyniowego do karpatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło

Cena przygotowania kremu budyniowego do karpatki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 1,5%
750 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
12.00
Jak oceniasz przepis na krem budyniowy do karpatki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób