Masa do karpatki

Opublikowano: 25.08.2022 r., 9:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem karpatkowy z ciastem.
Masa do karpatki
Masa do karpatki to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do deseru na bazie ciasta parzonego. Ciasto idealnie sprawdzi się podane na deser. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
3487 kcal
Kcal w porcji
1300 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mleko 3,2% - 3 szklanki (700 ml)
  • Cukier (200 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Masło (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 płaksie łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na masa do karpatki krok po kroku

Żółtka umieść w rondlu, dodaj cukier i mąkę pszenną.

Wymieszaj dokładnie składniki.

Wlej mleko i dodaj cukier z prawdziwą wanilią.

Gotuj masę, cały czas mieszając przez 6-8 minut, aż zgęstnieje.

Wystudź masę budyniową.

W misce umieść ciepłe masło i ubij na puszystą masę.

Dodaj masę budyniową i zmiksuj do połączenia składników.

Masa jest gotowa do użycia.

Jak oceniasz przepis na masa do karpatki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat masy do karpatki

Masa do karpatki to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Masa do karpatki jest kremem bardzo uniwersalnym, który sprawdzi się zarówno do ciasta parzonego, jak i deserów przygotowywanych na zimno. Przepis na masę do karpatki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia masy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, cukier, żółtka jaj, masło, cukier z prawdziwą wanilią, mąka pszenna.

Jak zrobić masę do karpatki? Żółtka umieść w rondlu, dodaj cukier i mąkę pszenną. Wymieszaj dokładnie składniki. Wlej mleko i dodaj cukier z prawdziwą wanilią. Gotuj masę, cały czas mieszając przez 6-8 minut, aż zgęstnieje. Wystudź masę budyniową. W misce umieść ciepłe masło i ubij na puszystą masę. Dodaj masę budyniową i zmiksuj do połączenia składników. Masa jest gotowa do użycia.

Mleko krowie to najczęściej spożywany rodzaj mleka. Z mleka można przygotowywać wiele różnych przetworów takich jak ser, twaróg, kefir czy jogurty. Mleko krowie zawiera laktozę, będącą cukrem mlecznym. Mleko zawiera duża ilość wapnia, który jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy i krzywicy u dzieci. Mleko krowie jest nisko kaloryczne i można je dodawać do koktajli owocowych. Mleko świetnie sprawdzi się także do przygotowania domowej gorącej czekolady. Wystarczy podgrzać mleko i dodać kostki czekolady. Masło jest doskonałym źródłem tłuszczu mlecznego, który wchłania się bezpośrednio z przewodu pokarmowego. Idealnie nadaje się dla osób mających problemy z trawieniem tłuszczu. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D oraz beta-karotenu będącego źródłem witaminy A.

Podsumowując budyniowa masa jest dobra do użycia do wielu różnych ciast i deserów. Masę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanej masy do ciasta. Smaczna masa sprawdzi się użyta także samodzielnie. Najlepsza masa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu, Pyszna masa może zostać przygotowana także w wersji czekoladowej.

Alergeny w masie do karpatki

Lista alergenów dla masy do karpatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze masy do karpatki

na 100g gotowej potrawy

Masa do karpatki jest domowym wyrobem zawierającym dużą ilość cukru, który szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Masa jest dość kaloryczna i powinny ja ograniczać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1300g)
Energia (kcal)
268.25
3487.27
Białko (g)
3.80
49.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1300g)
Węglowodany (g)
20.26
263.44
Węglowodany przyswajalne (g)
20.26
263.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1300g)
Tłuszcz (g)
19.72
256.33
Tłuszcze nasycone (g)
12.79
166.27
Tłuszcze nienasycone (g)
6.93
90.06
Cholesterol (mg)
146.83
1908.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1300g)
Witamina A (µg (mcg))
182.53
2372.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.87
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
6.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.08
14.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.71
9.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
178.60
2321.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
1.03
Ryboflawina (mg)
0.15
1.89
Niacyna (mg)
0.27
3.49
Foliany (µg (mcg))
18.37
238.86
Beta karoten (µg (mcg))
41.95
545.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1300g)
Sód (mg)
27.05
351.60
Potas (mg)
98.90
1285.71
Wapń (mg)
82.85
1077.11
Fosfor (mg)
98.06
1274.79
Magnez (mg)
8.35
108.53
Żelazo (mg)
0.43
5.60
Cynk (mg)
0.48
6.25
Miedź (mg)
0.02
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny masy do karpatki 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy do karpatki

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
700 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 płaksie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Koszt składników
24.00