Ciasto karpatka

Opublikowano: 15.05.2021 r., 17:48 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto karpatka z ukrojonym jednym kawałkiem leży na papierze do pieczenia. Obok znajduje się nóż ubrudzony w kremie oraz stokrotki i błękitny wazon
Ciasto karpatka
Ciasto karpatka to przepyszne ciasto, wypełnione kremem, które zachwyca swoim wyglądem. Sprawdź przepis na karpatkę, która jest nie tylko prosta, ale też pyszna.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
322 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Masło do ciasta (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (130 g)
  • Jajko do ciasta (4 szt.)
  • Masło do kremu (150 g)
  • Żółtko jajka do kremu (2 szt.)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 3 łyżki (60 g)
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie (12 g)
  • Cukier 3 łyżki (36 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Przepis na ciasto karpatka krok po kroku

W garnku zagotuj szklankę wody z masłem i szczyptą soli.

Gdy masło się rozpuści dokładnie wymieszaj z mąką, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

Przestudź ciasto.

Gdy ciasto stygnie ugotuj budyń. Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka i zagotuj. Resztę mleka wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Mleko z żółtkami dodaj do gotującego się mleka i intensywnie mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj budyń 2 minuty. Następnie przełóż do miski, przykryj i poczekaj aż wystygnie.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Do przestudzonego ciasta dodawaj jajka - po jednym jajku i dokładnie miksuj.

2 takie same blachy wyłóż papierem do pieczenia i na każdej rozsmaruj połowę ciasta.

Przy pomocy łyżki zrób smugi na cieście.

Piecz w 180 C, przez 20-25 minut.

Następnie delikatnie uchyl piekarnik na 5 minut, a potem wyjmij ciasto, aby przestygło.

Gdy ciasto stygnie, napowietrz masło, przy pomocy miksera.

Do masła stopniowo dodawaj wystudzony budyń, aż połączysz cały budyń z masłem.

Jeden blat ciasta posmaruj powstałym kremem i przykryj drugim.

Ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto karpatka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta karpatka

Ciasto karpatka to jedno z moich ulubionych ciast, mimo że nie jest ono zbyt dietetyczne. Dla mnie hitem jest słonawe ciasto i słodki krem do karpatki w jednym cieście. Ten przepis na karpatkę zdecydowanie jest wart grzechu.

Wyjaśnianie jak zrobić karpatkę zacznę od wytłumaczenia jak zrobić ciasto do karpatki. Karpatkę robi się z ciasta parzonego. Zaczynamy od zagotowania masła z wodą i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Będzie też bardzo gęste, więc przygotuj do mieszania mocną łyżkę. Takie ciasto trzeba przestudzić, a potem pojedynczo dodawać jaja i miksować. W ten sposób mamy gotowe ciasto, które wykładamy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, aby mieć dwa blaty ciasta. Rozkładając ciasto, nie wyrównuj go całkowicie, tylko zrób łyżką smugi, aby w jednych miejscach ciasto było cieńsze a w innych grubsze. Tak przygotowane ciasto możesz już piec. Czas pieczenia wynosi około 20-25 minut, w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto powinno się zarumienić i urosnąć tworząc charakterystyczne góry.

W trakcie pieczenia przygotuj budyń, ponieważ masa na karpatkę to masa maślano-budyniowa. Możesz go zrobić samodzielnie z mleka, żółtek, mąki i cukru waniliowego lub z gotowego proszku budyniowego. Karpatka wyjdzie pyszna zarówno na gotowym budyniu, jak i domowym. W przepisie opisałam jak samodzielnie zrobić budyń, bo wiele osób to uzna za dobry przepis, ale jeżeli chcesz zaoszczędzić czas lub Twoje umiejętności kulinarne są dalekie od profesjonalnych, to łatwiej będzie Ci zrobić gotowy budyń z proszku. Jeżeli już ugotujesz budyń w wybrany przez siebie sposób, musisz go przestudzić. Potem masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy zmiksujesz cały budyń z masłem, możesz sprawdzić, czy krem jest odpowiednio słodki i ewentualnie go dosłodzić. Mając gotowe ciasto i krem wystarczy wyłożyć go na jeden blat ciasta i przykryć drugim. Po wierzchu możesz posypać ciasto cukrem pudrem i gotowe.

Czyż karpatka nie jest prosta?

Alergeny w cieście karpatka

Lista alergenów dla ciasta karpatka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta karpatka

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć kaloryczność ciasta możesz zamienić cukier na słodzik, a masło na twardą margarynę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
269.10
322.92
Białko (g)
6.06
7.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
17.63
21.16
Węglowodany przyswajalne (g)
17.35
20.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
19.73
23.68
Tłuszcze nasycone (g)
12.76
15.31
Tłuszcze nienasycone (g)
6.98
8.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.87
7.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
1.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
146.63
175.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
210.69
252.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.26
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.97
1.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.76
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
207.76
249.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.92
1.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.67
36.81
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
35.67
42.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
47.38
56.86
Potas (mg)
157.69
189.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
74.43
89.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
114.47
137.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.35
17.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
1.26
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.63
0.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta karpatka 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta karpatka

Koszt składników
35.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
do ciasta
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Jajko
4 szt.
do ciasta
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
150 g
do kremu
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Żółtko jajka
2 szt.
do kremu
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
60 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Cukier wanilinowy
12 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 12 g
Cukier
36 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 g
Koszt składników
35.60