Masa karpatkowa

Opublikowano: 09.03.2023 r., 13:26 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Masa karpatkowa w cieście
Masa karpatkowa
Dobra karpatka nie uda się bez smacznego kremu. Przekonaj się jak zrobić masę karpatkową w łatwy i szybki sposób.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
3921 kcal
Kcal w porcji
1400 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mleko 3,2% 3 szklanki (750 ml)
  • Masło (300 g)
  • Cukier (150 g)
  • Cukier wanilinowy (32 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (80 g)
  • Mąka ziemniaczana (80 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, trzepaczka do jajek

Przepis na masę karpatkową krok po kroku

Do garnka wlej 2 szklanki mleka (500 ml). Dodaj cukier i zagotuj.

Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym.

Wlej mieszaninę do gotującego się mleka, ciągle mieszając, by nie powstały grudki.

Gotuj chwilę, aż budyń zgęstnieje.

Odstaw do ostygnięcia.

Miękki masło utrzyj mikserem na puszystą masę.

Ciągle miksując, dodawaj po łyżce budyniu.

Gotową masę użyj do ciasta.

Jak oceniasz przepis na masę karpatkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat masy karpatkowej

Dobra karpatka nie uda się bez smacznego kremu. Przekonaj się jak zrobić masę karpatkową w łatwy i szybki sposób.

Aby wykonać przepis na masę karpatkową będziesz potrzebować kilku składników: mleka, cukru, cukru waniliowego, mąki pszennej i ziemniaczanej, masła i żółtek. Na początku do garnka wlej 2 szklanki mleka (500 ml). Dodaj cukier i zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym. Wlej mieszaninę do gotującego się mleka, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotuj chwilę, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Miękki masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Ciągle miksując, dodawaj po łyżce budyniu. Gotową masę użyj do ciasta.

Tradycyjna karpatka to ciasto znane w całej Polsce. Nic dziwnego, w końcu ciężko oprzeć się tak smacznemu wypiekowi. Na karpatkę potrzebne są trzy elementy: kruche ciasto, pyszny krem i wierzch przygotowany z ciasta parzonego, które po upieczeniu nierównomiernie wyrasta, tworząc kształt terenów górskich. Pierwsze historyczne wzmianki pochodzą z 1972 roku ze skryptów studentów filologii polskiej, więc to dość młody przepis. Mimo to kilka lat wystarczyło, by najlepsza, smaczna karpatka zawładnęła sercami Polaków. Od tego momentu pojawiło się kilka wariacji i tak można spotkać karpatkę kakaową, karpatkę z kruszonką, karpatkę z kostką galaretkową lub karpatki z owocami.

Jeśli wiesz już jak zrobić masę karpatkową albo pozostała Ci taka domowa masa z przygotowania innego ciasta to koniecznie spróbuj mojego sposobu na jednoporcjową karpatkę w minutę. To świetny pomysł na szybki deserek.

Na dno wybranego małego naczynia wysyp groszek ptysiowy tworząc 1-2 warstwy. Na to wyłóż krem do karpatki i ponownie obsyp groszkami ptysiowymi. Wstaw do lodówki na godzinę, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Taki szybki deser na pewno zaskoczy i zachwyci Twoich gości.

Mam nadzieję, że ta pyszna i łatwa w przygotowaniu masa karpatkowa ułatwi Ci przygotowanie całego ciasta i na stałe zapisze się w Twoich cukierniczych aspiracjach.

Alergeny w masie karpatkowej

Lista alergenów dla masy karpatkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze masy karpatkowej

na 100g gotowej potrawy

Domowe desery to świetny sposób na urozmaicenie diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1400g)
Energia (kcal)
280.07
3921.04
Białko (g)
3.52
49.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1400g)
Węglowodany (g)
23.94
335.10
Węglowodany przyswajalne (g)
23.61
330.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
4.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1400g)
Tłuszcz (g)
19.55
273.73
Tłuszcze nasycone (g)
13.15
184.05
Tłuszcze nienasycone (g)
6.41
89.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.59
78.29
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
11.39
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.63
1142.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1400g)
Witamina A (µg (mcg))
170.70
2389.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
1.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
5.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.21
2.97
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.73
10.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
8.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
167.17
2340.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
1.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
1.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
8.81
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.20
198.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
39.22
549.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1400g)
Sód (mg)
26.89
376.49
Potas (mg)
149.80
2097.26
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.85
1089.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
85.13
1191.86
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.48
174.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
6.62
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.39
5.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny masy karpatkowej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy karpatkowej

Koszt składników
30.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukier wanilinowy
32 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Mąka ziemniaczana
80 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
30.20