Karpatka bezglutenowa

Opublikowano: 08.11.2021 r., 21:43 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
karpatka bezglutenowa z cukrem pudrem
Karpatka bezglutenowa
Karpatka teraz w wersji bezglutenowej szczególnie dla miłośników słodkich ciast, który eliminują ze swojej codziennej diety gluten.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 60 min
947 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka ryżowa - 2 szklanki (500 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (proszek bezglutenowy) (10 g)
  • Olej rzepakowy - 1/3 szklanki (80 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Mleko 1,5% - 2 szklanki (500 ml)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (70 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na karpatkę bezglutenową krok po kroku

Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu. Odstaw aby całkowicie ostygł.

Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

W garnku zagotuj wodę i doprowadź do wrzenia, dodaj olej i ściągnij w ognia.

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Dodaj jajka i miksuj masę do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich wyłóż na blachę z papierem do pieczenia.

Upiecz w piecu przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostaw płat ciasta do ostygnięcia.

Analogicznie postępuj z drugą połową ciasta.

Gdy płaty ciasta ostygną, przełóż je budyniem i odstaw do lodówki.

Schłodź w lodówce przez minimum godzinę.

Jak oceniasz przepis na karpatkę bezglutenową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat karpatki bezglutenowej

Karpatka bezglutenowa jako pyszna wersja deseru dla wszystkich miłośników słodyczy, na diecie eliminującej gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej codziennej diety i zawsze musiałeś odmawiać sobie ulubionych domowych słodyczy, teraz nic z tych rzeczy. Poznaj przepis na bezglutenową karpatkę, nie należy on do najłatwiejszych i najszybszych ale zdecydowanie warto. W celu ułatwienia sobie tego przepisu i oszczędzenia chwili czasu postaw na gotowy budyń z paczki, zwróć uwagę czy nie zawiera on glutenu. Teraz wystarczy, że przygotujesz charakterystyczne dla karpatki ciasto. Szczegóły przedstawiam nieco niżej w szczegółowym przepisie. W mojej wersji jako maki bezglutenowej użyłam ryżową i bardzo polecam, ponieważ to mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi. Możesz skorzystać z mąki bezglutenowej innego rodzaju. Wbrew pozorom składniki, które składają się na ciasto są łatwo dostępne i nie ma ich dużo. Cała trudność polega na charakterystycznym wyrobieniu ciasta i podzieleniu go na dwa płaty, które jeden po drugim kolejno trzeba piec w piekarniku. Jeśli masz taką możliwość możesz wypiekać płaty ciasta jednocześnie na dwóch oddzielnych blachach. Ważne jest aby ciasto wystygło, wtedy nie pozostaje nam nic innego jak przełożyć płaty ciasta z wcześniej przygotowanym i wystudzonym budyniem. Ja zawsze wybieram budyń waniliowy, oczywiście możesz zmienić jego smak na śmietankowy lub inny Twój ulubiony. Jednak tradycyjna wersja ciasta zakłada właśnie takie rodzaje budyniu. Gdy ciasto już przełożone wystarczy, że włożysz je do lodówki najlepiej na kilka godzin lub minimum godzinę. Tak przygotowane ciasto pokrój na kawałki i posyp cukrem pudrem. Karpatka to ciasto o którym zapewne słyszał każdy, teraz z łatwością możesz przygotować ją dla każdego. Nawet dla osób na diecie eliminacyjnej do której należy dieta bezglutenowa.

Skoro już wiesz jak zrobić bezglutenową karpatkę, która jest niesamowicie dobra nie pozostało nic innego jak go wypróbować.

Alergeny w karpatce bezglutenowej

Lista alergenów dla karpatki bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%

Wartości odżywcze karpatki bezglutenowej

na 100g gotowej potrawy

Możesz samodzielnie przygotować budyń.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
315.77
947.32
Białko (g)
4.70
14.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
30.57
91.72
Węglowodany przyswajalne (g)
29.80
89.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
2.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
19.38
58.13
Tłuszcze nasycone (g)
9.68
29.03
Tłuszcze nienasycone (g)
9.70
29.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.52
22.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.18
6.54
Cholesterol (mg)
84.72
254.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
144.29
432.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.61
1.82
Witamina E (mg)
0.50
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
142.30
426.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
2.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.34
28.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.54
73.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
59.69
179.08
Potas (mg)
157.21
471.64
Wapń (mg)
79.75
239.25
Fosfor (mg)
134.29
402.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.52
49.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
1.20
Cynk (mg)
0.57
1.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karpatki bezglutenowej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpatki bezglutenowej

Koszt składników
35.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
500 g
2 szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka (proszek bezglutenowy)
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
80 ml
1/3 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko 1,5%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
70 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Koszt składników
35.10