Karpatka bez pieczenia
- Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Budyń (proszek) (50 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Herbatniki (300 g)
Przepis na karpatka bez pieczenia krok po kroku
Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i budyń, wymieszaj.
Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Wystudź budyń.
W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zacznij miksować, dodawaj porcjami budyń, cały czas miksując.
Blaszkę wyłóż folią spożywczą i na jej spodzie ułóż herbatniki.
Wyłóż na nie połowę masy, przykryj kolejną warstwą ciastek.
Na ich wierzch wyłóż drugą połowę masy budyniowej.
Wierzch masy przykryj herbatnikami.
Ciasto schłodź w lodówce przez około 5-6 godzin.
Więcej informacji na temat karpatki bez pieczenia
Karpatka bez pieczenia to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia. Karpatka to ciasto tradycyjnie przygotowywane na bazie ciasta parzonego. Przepis na karpatkę bez pieczenia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mleko, cukier, budyń waniliowy, masło, herbatniki.
Jak zrobić karpatkę bez pieczenia? Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i budyń, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń. W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zacznij miksować, dodawaj porcjami budyń, cały czas miksując. Blaszkę wyłóż folią spożywczą i na jej spodzie ułóż herbatniki. Wyłóż na nie połowę masy, przykryj kolejną warstwą ciastek. Na ich wierzch wyłóż drugą połowę masy budyniowej. Wierzch masy przykryj herbatnikami. Ciasto schłodź w lodówce przez około 5-6 godzin.
Masa budyniowa to bardzo uniwersalny krem do ciast. Masę można wykorzystywać do przygotowywania deserów, tortów, a także ciastek. Mleko to produkt pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej spożywanym przez nas mlekiem jest mleko krowie. Mleko świetnie nadaje się do przygotowywania z niego przetworów takich jak jogurty, sery białe i dojrzewające oraz masło. Mleko krowie jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, dzięki jego formie łatwo się przyswaja, więc może być spożywany przez osoby mające problemy z woreczkiem żółciowym. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji naszych kości oraz zębów. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy u dorosłych i wystąpieniu krzywicy u dzieci.
Podsumowując szybka karpatka to prosty przepis na słodki deser do kawy. Pyszna karpatka jest bardzo łatwa do zrobienia i nie sprawi Ci większego kłopotu. Karpatka jest ciastem, które należy schłodzić przed podaniem, więc przygotuj je najlepiej dzień wcześniej. Karpatkę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Karpatka bez pieczenia to bardzo dobre ciasto w sytuacji, gdy nie masz dostępu do piekarnika.
Alergeny w karpatce bez pieczenia
Lista alergenów dla karpatki bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Herbatniki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze karpatki bez pieczenia
Karpatka bez pieczenia to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Karpatka zawiera także łatwo przyswajalne węglowodany, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
-
mleko,
cukier,
budyń,
masło,
herbatniki,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.