Karkówka z warzywami w rękawie

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka z warzywami w rękawie podana na talerzu.
Karkówka z warzywami w rękawie
Karkówka z warzywami w rękawie to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsa wieprzowego. Połączona z dużą ilością warzyw jest też wersją naprawdę zdrową.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 70 min
347 kcal
Kcal w porcji
213 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (400 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, rękaw do pieczenia

Przepis na karkówkę z warzywami w rękawie krok po kroku

W dużej misce zmieszaj 3 łyżki oliwy oraz przyprawy: szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę papryki i tymianku, a także 1/2 łyżeczki czosnku.

Mięso podziel na plastry i przełóż do miski z marynatą. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Warzywa (poza papryką) obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Polej je pozostałą oliwą, posyp szczyptą soli i pieprzu oraz 2 łyżeczkami ziół prowansalskich.

Mięso i warzywa przełóż do rękawa i zabezpiecz. Włóż do naczynia żaroodpornego.

Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 70 minut.

Jak oceniasz przepis na karkówkę z warzywami w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat karkówki z warzywami w rękawie

Karkówka z warzywami w rękawie to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsa wieprzowego. Połączona z dużą ilością warzyw jest też wersją naprawdę zdrową.

Przepis na karkówkę z warzywami w rękawie to doskonały pomysł na szybki obiad na bazie mięsa wieprzowego. Całość jest smaczna, soczysta i naprawdę prosta w przygotowaniu. Z tego przepisu dowiesz się, jak się robi mięso, które zachwyca smakiem. Tak przygotowana karkówka jest niezwykle delikatna i pełna smaku. Mięso jest bardzo soczyste i skąpane w aromatycznym sosie, który świetnie komponuje się z ziemniakami z wody czy kluskami. W wersji bardziej fit można dodać do niego kaszę i surówkę ze świeżych warzyw. Poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze, gdyż do wykonania tego danie nie potrzeba żadnych profesjonalnych umiejętności czy sprzętów. Dzięki tej prostej recepturze przepyszny obiad można przygotować w naprawdę szybkim czasie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę pieczoną z warzywami w rękawie, by była pyszna i dobra również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Karkówka pieczona z warzywami to jeden z tych wyborów, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Można go podawać na co dzień, ale i od święta. Jest też niezwykle uniwersalna. Wystarczy tylko zmieniać poszczególne dodatki. Użyte w przepisie warzywa można spokojnie zamieniać na inne, jeśli za nimi nie przepadasz lub chcesz nieco wzbogacić recepturę. Taka karkówka jest niezwykle smaczna. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.

Alergeny w karkówce z warzywami w rękawie

Lista alergenów dla karkówki z warzywami w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę z warzywami w rękawie

Wartości odżywcze karkówki z warzywami w rękawie

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(213g)
Energia (kcal)
163.21
347.64
Białko (g)
12.63
26.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(213g)
Węglowodany (g)
3.53
7.52
Węglowodany przyswajalne (g)
2.54
5.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
2.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(213g)
Tłuszcz (g)
10.91
23.24
Tłuszcze nasycone (g)
2.69
5.73
Tłuszcze nienasycone (g)
8.22
17.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.80
14.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
3.02
Cholesterol (mg)
32.00
68.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(213g)
Witamina A (µg (mcg))
125.82
268.00
Witamina B6 (mg)
0.27
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.94
Witamina C (mg)
31.54
67.19
Witamina D (µg (mcg))
0.47
1.00
Witamina E (mg)
1.59
3.39
Retinol (µg (mcg))
0.47
1.00
Tiamina (mg)
0.31
0.65
Ryboflawina (mg)
0.16
0.35
Niacyna (mg)
2.78
5.92
Foliany (µg (mcg))
16.95
36.11
Beta karoten (µg (mcg))
1259.47
2682.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(213g)
Sód (mg)
39.92
85.02
Potas (mg)
259.36
552.45
Wapń (mg)
14.51
30.90
Fosfor (mg)
129.94
276.77
Magnez (mg)
14.68
31.27
Żelazo (mg)
0.68
1.44
Cynk (mg)
1.58
3.37
Miedź (mg)
0.07
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki z warzywami w rękawie 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki z warzywami w rękawie

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
42.00