Karczek w sosie własnym

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karczek w sosie własnym podany z ziemniakami.
Karczek w sosie własnym
Karczek w sosie własnym to niezwykle smaczne danie, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Jest smaczna, a przy tym niezwykle delikatna i miękka.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
384 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (600 g)
  • Cebula (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (40 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Przepis na karczek w sosie własnym krok po kroku

Mięso opłucz i pokrój na kotlety grubości 2 cm. Każdy rozbij lekko tłuczkiem, posyp pieprzem i oprósz mąką.

Następnie obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Cebule pokrój w piórka i przesmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj pół łyżeczki majeranku, liść laurowy oraz kilka ziarenek ziela angielskiego.

Gdy cebula nabierze złotego koloru, wsyp pozostałą mąkę i przesmaż razem. Następnie dodaj 1 l wrzącej wody.

Włóż mięso i duś ok. 30 minut, aż karkówka będzie miękka.

Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.

Jak oceniasz przepis na karczek w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat karczku w sosie własnym

Karczek w sosie własnym to niezwykle smaczne danie, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Jest smaczna, a przy tym niezwykle delikatna i miękka. Powstaje z niego danie idealne, pełne smaku i aromatu. Mięso przygotowane zgodnie z tą recepturą jest bardzo kruche i pyszne.

Przepis na karczek w sosie własnym to doskonały sposób na obiad. Mięso duszone we wspaniałym i aromatycznym sosie, świetnie sprawdza się na sycący posiłek. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, ale również kluskami. W wersji bardziej fit można połączyć go z kaszą i surówką z buraczków. To mięsny dodatek, który skradnie serca wszystkich, którzy tylko go spróbują. Całość jest tak łatwa, że poradzi sobie z nią nawet osoba początkująca. To sprawdzona receptura, a mięso zawsze się udaje i wychodzi bardzo delikatne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karczek w sosie własnym, by był smaczny i dobry również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Duszona karkówka doskonale sprawdzi się do ziemniaków. To pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Ma wspaniały smak i świetną konsystencję, dlatego cieszy się ogromną popularnością. Choć lekkostrawny, wcale nie jest nudny czy niesmaczny. Wręcz przeciwnie, w takim wydaniu dostarcza niesamowitych wrażeń smakowych, jak z najlepszych restauracji. A do zrobienia całości wystarczy tylko dobre mięso. Tak przygotowana karkówka jest niezwykle delikatna i pełna smaku. Mięso jest bardzo soczyste i skąpane w aromatycznym sosie, który świetnie komponuje się z ziemniakami z wody czy kluskami. W takiej wersji karkówka nie przypomina tłustej i ciężkostrawnej potrawy, z którą się zwykle kojarzy. Uduszona z dodatkiem przypraw, warzyw i w sosie jest znacznie lżejsza i delikatniejsza. To lepszy wybór dla wszystkich ograniczających smażenie i dodatek tłuszczu do potraw. W tym wydaniu jest też bardziej lekkostrawna. Do sosu dodaje się dość sporo przypraw, dzięki czemu jest wspaniałym dodatkiem podkreślającym mięso. Ten sos świetnie łączy się też z ziemniakami.

Alergeny w karczku w sosie własnym

Lista alergenów dla karczku w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze karczku w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
160.12
384.30
Białko (g)
17.10
41.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
5.95
14.29
Węglowodany przyswajalne (g)
5.42
13.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
1.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
7.16
17.18
Tłuszcze nasycone (g)
2.19
5.26
Tłuszcze nienasycone (g)
4.97
11.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.57
8.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.40
3.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.50
102.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina B6 (mg)
0.27
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.62
1.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.54
8.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.48
34.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
42.62
102.30
Potas (mg)
261.54
627.70
Wapń (mg)
16.73
40.15
Fosfor (mg)
169.23
406.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.12
41.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
2.24
Cynk (mg)
2.06
4.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karczku w sosie własnym 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karczku w sosie własnym

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
37.00