Kapuśniak z kwaśnej kapusty
- Kapusta kiszona (550 g)
- Ziemniaki późne (500 g)
- Marchewka (100 g)
- Cebula (200 g)
- Żeberka wieprzowe (800 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (300 g)
Przepis na kapuśniak z kwaśnej kapusty krok po kroku
Mięso włóż do dużego garnka. Dodaj 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie oraz łyżeczkę lubczyku. Wlej około 1,3 l zimnej wody i zagotuj.
Całość gotuj około 2 godziny na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Ugotowane mięso wyjmij z wywaru i odstaw na bok.
Dodaj kapustę kiszoną i (jeśli w niej jest) sok z niej.
Gotuj ponownie do miękkości kapusty.
Oddziel mięso od kości (żeberka). Pokrój żeberka na mniejsze części. Dodasz je na końcu do zupy.
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz.
Pokrój ziemniaki w większą kostkę. Ugotuj je do miękkości w oddzielnym garnku w wodzie.
Boczek pokrój w drobną kostkę i wyłóż na patelnię. Rozgrzej i dodaj do niego startą na tarce marchewkę oraz posiekaną cebulę. Całość podsmaż kilka minut.
Ugotowane ziemniaki, podsmażone warzywa z boczkiem oraz żeberka dodaj do miękkiej kapusty.
Zupę przypraw sola i pieprzem.
Gotuj całość jeszcze około 5 minut i zupa jest gotowa.
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak na golonce
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak z kapusty kiszonej
-
Kapuśniak
Więcej informacji na temat kapuśniaku z kwaśnej kapusty
Pyszny, prosty przepis na kapuśniak z kwaśnej kapusty z ziemniakami, marchewką i cebulą. Ta dobra zupa gotowana jest na wywarze z boczku i żeberek. Przepis na kapuśniak z kwaśnej kapusty najlepiej smakuje z dobrym, świeżym pieczywem. To najlepszy pomysł na pyszną zupę, która jest niezwykle aromatyczna i sycąca. Poza tym jest naprawdę prostym przepisem, który może zrobić każdy. Wyjdzie nawet jeśli pierwszy raz gotujesz zupę. Jak zrobisz kapuśniak z kwaśnej kapusty koniecznie podawaj go na gorąco – świetnie rozgrzeje w chłodniejszy dzień.
Kapuśniak z kwaśnej kapusty jest dobrym pomysłem na pyszny posiłek. Zawiera wiele składników, którymi się najesz. Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty? Na początku należy przygotować mięso. Kapuśniak z kiszonej kapusty jest dobry na mięsie bardziej tłustym. W przepisie na kapuśniak z kwaśnej kapusty użyto żeberek surowych wieprzowych oraz boczku surowego. Mięso można gotować w całości lub podzielić na mniejsze części. Do garnka, oprócz mięsa dodaj przyprawy i gotuj do miękkości. Powinno to zająć około 1,5 godziny, ale czas gotowania jest zależny od wielkości kawałków mięsa. Gdy mięso się gotuje możesz w tym czasie obrać i ugotować ziemniaki w osobnym garnku w wodzie. Marchewkę możesz obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, a cebulę pokroić w kostkę. Te usmażysz na ugotowanym i pokrojonym drobno boczku. Dopiero gdy mięso będzie ugotowane trzeba je wyjąć z wywaru. W powstałym wywarze gotuje się kapustę kiszoną, by była miękka – to może potrwać około pół godziny. Jak już kapusta kiszona jest odpowiednio miękka, dodaj do zupy oddzielone od kości i pokrojone drobniej żeberka, podsmażoną marchewkę z cebulą na boczku oraz ziemniaki. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Przepis na kapuśniak z kwaśnej kapusty jest już gotowy.
Kapuśniak z kwaśnej kapusty to prosty przepis, ale jest potrawą dosyć ciężkostrawną. Jest gotowany na kapuście oraz mięsie, które jest dosyć tłuste i nie dla każdego może być odpowiednie. Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty, by był lżejszy? Wywar można ugotować na chudym mięsie. Dobre będą uda z kurczaka lub indyka, pierś drobiowa czy na przykład szyja drobiowa. Do zupy z kiszonej kapusty po ugotowaniu warto dodać kminek, który korzystanie działa na przewód pokarmowy.
Zupa to taka potrawa, która potrzebuje dłuższej chwili na przygotowanie, dzięki temu jest ona pyszna i aromatyczna. Zupa z kiszoną kapustą to dobry pomysł na danie, które wspiera odporność. Podanie gorącego posiłku w zimny dzień szybo Cię ogrzeje i dostarczy sporą ilość witamin i składników mineralnych.
Alergeny w kapuśniaku z kwaśnej kapusty
Lista alergenów dla kapuśniaku z kwaśnej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapuśniak z kwaśnej kapusty
Wartości odżywcze kapuśniaku z kwaśnej kapusty
Przepis na zupę jest ciężkostrawny. Znajduje się w niej tłuste mięso oraz kapusta kiszona.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Witaminy
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.