Kapuśniak na boczku

Opublikowano: 08.06.2022 r., 15:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa kapuśniak na boczku
Kapuśniak na boczku
Kapuśniak na boczku to doskonała opcja na pyszną i niezwykle ciekawą zupę dla całej rodziny. Głównym składnikiem jest oczywiście kapusta kiszona i pyszny boczek.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 45 min
152 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta kiszona (600 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Ziemniaki późne (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kapuśniak na boczku krok po kroku

Cebulę, czosnek, marchew, seler i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.

Kapustę pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do warzyw.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa. Całość zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.

Do zupy włóż boczek i gotuj całość przez 45 minut.

Zupę przypraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak na boczku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat kapuśniaku na boczku

Kapuśniak na boczku to doskonała opcja na pyszną i niezwykle ciekawą zupę dla całej rodziny. Głównym składnikiem jest oczywiście kapusta kiszona i pyszny boczek.

Przepis na kapuśniak na boczku to świetny pomysł na smaczny dodatek na obiad. To zupa, która choć prosta, to naprawdę smaczna, a przy tym zdrowa. To dlatego, że używa się do niej sporej ilości warzyw, ale robi się ją również na boczku wędzonym. To właśnie mięso dba o jej charakterystyczny smak i zapach. Do jego przygotowania wystarczy tylko duży garnek i odrobina cierpliwości. To dlatego, że gotowanie kapusty zajmuje trochę czasu. W tym przepisie używa się boczku wędzonego. Który można pokroić po ugotowaniu bulionu i zjadać z zupą. Można go również podsmażyć na suchej patelni, by stworzyć pyszne, chrupiące skwarki. Ta pyszna zupa, to dobra opcja na obiad. To doskonały pomysł na zupę, która jest tak aromatyczna i szybka, że skradnie serce każdego, kto jej spróbuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kapuśniak na boczku, by był najlepszy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Wychodzi z niego kapuśniak smaczny i dobry dla zdrowia. To dlatego, że robi się go z kiszonej kapusty. Już od starożytności była ona używana do celów terapeutycznych. Pierwsi starożytni lekarze leczyli nią bezsenność, dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz choroby płuc. Bogactwo dóbr, jakie kryją się w kapuście, jest ogromne. Główną witaminą występującą w kiszonym produkcie jest witamina C. To potężny antyoksydant, który chroni cały organizm przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Oprócz niej znajduje się jeszcze witamina A i niektóre witaminy z grupy B. W dodatku sama kapusta zawiera naprawdę niewiele kalorii, dzięki temu wspaniale sprawdza się nawet na diecie. Zawiera też naprawdę sporo błonnika. Błonnik i duża ilość dobrych bakterii sprawia, że całość ma wspaniałe działanie na układ pokarmowy i mikrobiom jelitowy. Usprawnia proces trawienia i pasaż jelitowy. Dobrze, by gościła w menu jak najczęściej. To sposób na pyszny obiad. Najlepiej przygotowywać ją z ziemniakami.

Alergeny w kapuśniaku na boczku

Lista alergenów dla kapuśniaku na boczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze kapuśniaku na boczku

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
37.14
152.25
Białko (g)
1.91
7.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
4.60
18.88
Węglowodany przyswajalne (g)
3.53
14.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
4.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
1.35
5.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.54
2.21
Tłuszcze nienasycone (g)
0.81
3.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.56
2.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
1.01
Cholesterol (mg)
3.52
14.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A (µg (mcg))
33.75
138.39
Witamina B6 (mg)
0.11
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.16
Witamina C (mg)
6.54
26.81
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.06
Witamina E (mg)
0.04
0.16
Retinol (µg (mcg))
0.39
1.60
Tiamina (mg)
0.05
0.21
Ryboflawina (mg)
0.03
0.13
Niacyna (mg)
0.65
2.65
Foliany (µg (mcg))
8.46
34.68
Beta karoten (µg (mcg))
326.49
1338.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
364.37
1493.92
Potas (mg)
140.41
575.69
Wapń (mg)
13.33
54.66
Fosfor (mg)
31.93
130.92
Magnez (mg)
8.53
34.99
Żelazo (mg)
0.52
2.13
Cynk (mg)
0.23
0.93
Miedź (mg)
0.03
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaku na boczku 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaku na boczku

Koszt składników
73.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Ziemniaki późne
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Koszt składników
73.00