Jabłka do naleśników

Opublikowano: 11.04.2023 r., 17:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jabłka do naleśników podane na patelni.
Jabłka do naleśników
Jabłka stanowią doskonały dodatek do naleśników na słodko. Są niezwykle aromatyczne, więc sprawdzą się idealnie dla wszystkich miłośników smakowitych dań.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 25 min
293 kcal
Kcal w porcji
384 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Jabłko (360 g)
  • Cukier puder (15 g)
  • Cynamon (4 g)
  • Cukier wanilinowy (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na jabłka do naleśników krok po kroku

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kosteczkę.

Do garnka wlej 100 ml wody i dodaj jabłka. Wsyp cynamon i dodaj cukier puder oaz waniliowy.

Całość duś, mieszając od czasu do czasu, przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na jabłka do naleśników
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat jabłek do naleśników

Jabłka do naleśników stanowią doskonały dodatek do naleśników na słodko. Są niezwykle aromatyczne, więc sprawdzą się idealnie dla wszystkich miłośników smakowitych dań.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jabłka do naleśników, by były szybkie i smaczne, to ten prosty przepis stanowi doskonały wybór. Te krojone jabłka wspaniale smakują z cynamonem. Można je zrobić równie w garnku, ale też na patelni. Można przygotować je zarówno krojone, jak i tarte. Wykorzystuje się do nich krojone jabłka, które tworzą pyszny mus. Do tego dania można wybrać jabłka nieco kwaśne, które pod wpływem obróbki staną się słodsze, ale nie będą mdlące. Dzięki kwaśnemu smakowi doskonale wpływają na smak dania, z którym są podawane. Jabłka w takiej formie można spokojnie przechowywać przez zimę w piwnicy.

Przepis na jabłka do naleśników to doskonały pomysł na smaczny farsz. Nadzienie do naleśników nie musi być tylko przygotowane z twarogu. Można użyć do tego również smacznych owoców. Doskonale sprawdzą się właśnie jabłka. Możesz podać je z cynamonem, by podkreślić ich nieco kwaskowy smak. Smakują po prostu wyśmienicie. To doskonała opcja dla wszystkich miłośników tych owoców. Są tak smaczne, że można je wyjadać wprost z garnka. To najlepsze jabłka duszone. Jabłka to owoce dość popularne w Polsce. Dobrze się składa, gdyż zawierają mnóstwo cennych składników. Niezwykle popularne jest powiedzenie "jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z daleka ode mnie" i coś w tym jest. Jabłka nie tylko dostarczają sporo błonnika, a mało kalorii, ale również wiele cennych związków prozdrowotnych. W jabłkach znajdziemy poprawiającą wzrok witaminę A oraz witaminę K, która kontroluje krzepliwość krwi. Dzięki zawartości potasu jabłka poprawią pracę serca i pomogą zapanować nad wahaniami ciśnienia krwi. Ponadto jedząc jabłka, możemy dostarczyć wapń i fosfor, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego oraz kojący nerwy magnez. Jabłka zawierają wiele witamin, głównie witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu oraz zwalcza wolne rodniki tlenowe odpowiedzialne za procesy starzenia. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, należących do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego, stosunkowo szybko dają uczucie sytości. Dlatego dobrze, by jabłka gościły w diecie jak najczęściej. Ten przepis nieco to ułatwia.

Alergeny w jabłkach do naleśników

Lista alergenów dla jabłek do naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na jabłka do naleśników

Wartości odżywcze jabłek do naleśników

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która może gościć w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(384g)
Energia (kcal)
76.39
293.33
Białko (g)
0.30
1.17
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(384g)
Węglowodany (g)
18.79
72.15
Węglowodany przyswajalne (g)
15.99
61.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.80
10.76
Sacharoza (cukier) (g)
3.24
12.45
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Glukoza (g)
1.76
6.77
Fruktoza (g)
5.73
22.00
Skrobia (g)
0.10
0.37
Brak danych dla: cynamon.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(384g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.58
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.01
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(384g)
Witamina A (µg (mcg))
2.97
11.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.10
0.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.88
11.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.60
94.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(384g)
Sód (mg)
2.06
7.90
Potas (mg)
98.32
377.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.08
61.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
10.04
38.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.31
20.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.21
0.81
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.22
0.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłek do naleśników 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłek do naleśników

Koszt składników
4.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
360 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Cukier puder
15 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Cynamon
4 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 4 g
Cukier wanilinowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Koszt składników
4.90